Tko su pobjednici, a tko gubitnici ludog trade deadlinea? Analizirali smo poslove svih 30 NBA momčadi

Vrijeme Čitanja: 12min | pet. 08.02.19. | 12:47

Iza nas je jedan od zanimljivijih trade deadlinea posljednjih godina.

Nema više tradeova u NBA ligi. Sinoć po našem vremenu je bio trade deadline, a nakon njega klubovi mogu samo potpisivati slobodne igrače. Bit će, znači, još nešto izmjena u rosterima, ali neće to biti velike promjene jer slobodnih igrača i nema previše.

Posljednjih nekoliko dana događale su se lude stvari u NBA ligi, dosta je velikih poslova odrađeno, a mi smo analizirali sve što se događalo u svih 30 momčadi.

Atlanta Hawks

Došli: Shelvin Mack (Memphis), Jabari Bird (Boston)

Otišli: Tyler Dorsey (Memphis)

Atlanta očekivano nije ulazila u nikakve velike poslove. Hawksi su na svojem putu rebuildinga – njihova mlada momčad ove sezone čak igra i bolje nego se očekivalo, a na ljeto će imati novi dobar pick, kao i brdo prostora na salary capu. Vjerojatno su probali nekome 'utopiti' Kenta Bazemorea, ali nije išlo. Ipak majstor za sljedeću godinu ima igračku opciju tešku 19,2 milijuna dolara. No, ni to nije problem ha Hawkse.

Boston Celtics

Došli: pick druge runde (Memphis)

Otišli: Jabari Bird (Atlanta)

Njihova najveća pobjeda je to što Anthony Davis nije otišao u Lakerse. Kako oni u ovom prijelaznom roku nisu mogli doći do 'Obrve', nadali su se da će Pelicansi sačekati ljeto da bi tradeali Davisa, a kada se to dogodilo, Danny Ainge je morao biti zadovoljan.

Brooklyn Nets

Došli: Greg Monroe, pick druge runde (Toronto)

Još jedna momčad koja nije morala napraviti ništa u ovom prijelaznom roku, a to se i dogodilo. Brooklyn ide svojim putem, napokon su se uspjeli izvući iz pakla kojeg je stvorio onaj čuveni trade s Bostonom, a sada imaju dobro posloženu momčad koja će vrlo vjerojatno u doigravanje, gotovo sve važne igrače pod ugovorom i za sljedeću sezonu te prostor na salary capu. Vjerojatno su osluškivali mogu li dovesti nekog kapitalca, ali kada su shvatili da od toga nema ništa, odlučili su se samo pomoći Torontu da se riješi Monroea koji bi mogao čak i imati ulogu u Netsima.

Charlotte Hornets

Gubitnici. Nisu nikoga doveli, a jako su željeli dovesti nekoga. Dugo su se spominjali kao najveći favoriti za dovođenje Marca Gasola, ali Toronto je na kraju poslao bolju ponudu u Memphis. Njihov najveći problem je zagušeni salary cap na kojem, kada ovog ljeta daju nove ugovore Kembi Walkeru i Jeremyju Lambu, nemaju nikakvog prostora za poboljšanje. Mediokritetska momčad.

Chicago Bulls

Došli: Otto Porter Jr. (Washington)

Otišli: Jabari Parker, Bobby Portis, pick druge runde 2023. (Washington)

Bullsi su se odlučili na zanimljiv potez. Uprava je očito odlučila da nikako ne mogu izgubiti jedno od prva četiri mjesta uoči draft lutrije pa su investirali u Otta Portera. On nije loš igrač i definitivno bi mogao pomoći Chicagu, posebno u fazi obrane, ali donosi preveliki rizik s obzirom da ima (pre)bogati ugovor do 2021. godine. Doduše, Bullsi su mogli ući u taj rizik jer nove ugovore Lauriju Markkanenu, Wendellu Carteru, pa i Krisu Dunnu trebaju dati tek kada istekne Porterov ugovor, ali su si prilično zatvorili prostor na salary capu za sljedeće ljeto, Problem je i što aktualni trener Jim Boylen ne ulijeva povjerenje i bilo bi jako loše za Bullse da on dugoročno ostane na klupi pa je opet u Chicagu priličan kaos. No, ako u 'Grad vjetrova' dođe Zion, sve će biti drukčije…

Cleveland Cavaliers

Došli: Brandon Knight, Marquese Chriss, pick prve runde 2019. (Houston), Nik Stauskas, Wade Baldwin, pick druge runde 20121. i 2023. (Portland)

Otišli: Rodney Hood (Portland), Nik Stauskas, Wade Baldwin (Houston), Alec Burks (Sacramento)

Još jedna momčad koja ide u lov na Ziona, ali koja je bila puno aktivnija u prijelaznom roku od Bullsa. Doduše, Cleveland je i imao čime trgovati, a generalno je napravio dobar posao. Nisu, doduše, dobili nekog važnog igrača, ali su dobili mnoštvo pickova koji bi im mogli dobro doći i u sljedećim poslovima. Još uvijek su oni daleko od konačnog rebuildinga jer Tristan Thompson, JR Smith, Brandon Knight, Jordan Clarkson, John Henson i Matthew Dellavedova sljedeće godine zarađuju zajedno oko 83 milijuna dolara, a tu je i ogroman ugovor Kevina Lovea. Slične poslove Cavsi će tako raditi i sljedeće sezone, obogatit će roster mladim igračima s drafta, a samo je pitanje zašto se na ovo nisu odlučili čim je LeBron otišao umjesto da su dali 'gadnu' lovu sada ozlijeđenom Loveu.

Dallas Mavericks

Došli: Kristaps Porzingis, Courtney Lee, Tim Hardaway Jr., Trey Burke (Dallas), Zach Randolph, Justin Jackson (Sacramento)

Otišli: Dennis Smith Jr., DeAndre Jordan, Wesley Matthews, dva picka prve runde (New York), Harrison Barnes (Sacramento)

Relativni pobjednici. Relativni samo iz razloga što je pitanje kako će izgledati Porzingis nakon ozljede, a za njega su ipak dali tri picka prve runde – Smitha i dva buduća. Kako već duguju jedan pick prve runde Atlanti, ispada da će Mavsi u sljedećih 5-6 godina dati svoja tri picka prve runde što ne izgleda dobro. No, ako Latvijac bude zdrav bit će to paklena kombinacija s Dončićem, a onda je lako dovesti i trećeg pravog igrača u momčad jer će svatko htjeti igrati s njima, pogotovo jer su obojica jako mladi. Da ne bi ništa prepustio slučaju, Mark Cuban se riješio i Harrisona Barnesa koji ima jako bogatu opciju za sljedeću sezonu. Salary cap je za sljedeću sezonu prilično čist, a igrači koje su dobili mogu im pomoći ove godine. Sve u svemu, odličan posao.

Denver Nuggets

Mirovali su, a možda su mogli probati napraviti neki trade u kojem bi poslali neke od svojih vanjskih igrača kojih imaju prilično dosta i to prilično dobrih. Vjerojatno su i probali, ali ako nisu uspjeli doći do pravog paketa, onda je dobro što su ostali na ovakvim pozicijama. Ipak su trenutno druga momčad Zapada.

Detroit Pistons

Došli: Thon Maker (Milwaukee), Sviatoslav Mykhailiuk, pick druge runde 2021. (LA Lakers)

Otišli: Stanley Johnson (New Orleans), Reggie Bullock (LA Lakers)

Ništa za prijaviti. Doduše, odrekli su se sva igrača na 'bokovima' koji se nikada nisu dokazali, a dobili su Makera koji može biti koristan, ali za širu sliku ništa od ovih poslova ne mijenja puno na priči. I dalje momčad za rub doigravanja na Istoku, a neće im pomoći ni činjenica da će vjerojatno dovesti Waynea Ellingtona s waivera.

Golden State Warriors

Mirovali su, kako to prvaci i rade. Oni ionako čekaju da 'pokupe' još ponekog slobodnog igrača s waivera. Hoće li to biti Marcin Gortat, Robin Lopez ili netko treći manje je važno. Ionako će svi htjeti doći da uzmu prsten.

Houston Rockets

Došli: Iman Shumpert (Sacramento), Nik Stauskas, Wade Baldwin (Cleveland)

Otišli: Brandon Knight, Marquese Chriss, pick prve runde 2019. (Cleveland), Nik Stauskas, Wade Baldwin, pick druge runde (Indiana), James Ennis (Philadelphia), pick druge runde 2020. (Sacramento)

Znali smo da će Daryl Morey biti agresivan i nije nas razočarao. Doduše, nije tu bilo nekih većih dolazaka, ali uspjeli su doći do Shumperta koji bi im mogao pomoći, a i riješili su se nekih ugovora kako bi došli ispod granice nakon koje se plaća porez na luksuz. Doduše, možda su mogli riješiti se nekog drugog igrača umjesto Ennisa, koji je imao svoju ulogu u momčadi, ali valjda Morey zna što radi. Očekujemo i dolazak još nekoga s waivera.

Indiana Pacers

Došli: Nik Stauskas, Wade Baldwin, pick druge runde (Houston)

Pomogli Houstonu da se rastereti salary cap, ali najveći bi im dobitak mogao biti najavljeni dolazak Wesleyja Matthewsa kojeg je New York otpustio.

Los Angeles Clippers

Došli: Landry Shamet, Wilson Chandler, Mike Muscala, pick prve runde 2020., Miamijev pick prve runde 2021., pick druge runde 2021. i 2023. (Philadelphia), JaMychal Green, Garrett Temple (Memphis), Ivica Zubac, Michael Beasley (LA Lakers)

Otišli: Tobias Harris, Boban Marjanović, Mike Scott (Philadelphia), Avery Bradley (Memphis), Mike Muscala (LA Lakers)

Definitivno jedni od pobjednika drafta. Doslovno opljačkali Philadelphiju jer su dobili tri prva picka za Harrisa kojem istječe ugovor na kraju ove sezone. Shamet se već dokazao u Sixersima kao solidan igrač, možda pick Phile za 2020. neće biti sjajan, ali onaj Miamijev za 2021. bi mogao biti. Odradili su i dobre poslove s Memphisom i Lakersima gdje su dobili još par zanimljivih igrača koje mogu testirati do kraja sezone, prije svega Zupca i Greena. Uz sve, stvorili su prostor na salary capu da ovog ljeta mogu dovesti dva igrača na supermax ugovorima. Kada se sve stavi na hrpu, onda žrtvovanje ovogodišnjeg doigravanja i nije neka velika žrtva. Svaka čast.

Los Angeles Lakers

Došli: Reggie Bullock (Detroit), Mike Muscala (LA Clippers)

Otišli: Ivica Zubac, Michael Beasley (LA Clippers), Sviatoslav Mykhailiuk, pick druge runde 2021. (Detroit)

Za razliku od sugrađana, Lakersi su definitivno gubitnici. Očekivali su da će Pelicansi 'pasti' i predati im u ruke Davisa, ali u New Orleansu nisu bili previše sretni kako se sve odvijalo u vei 'Obrve', a procijenili su i da je bolje čekati ljeto kada će se u utrci za Davisa uključiti i Boston te potencijalno momčad koja će imati prvi pick na draftu. Kada su već izgubili Davisa, onda su Lakersi napravili prilično čudan potez gdje su dali Zupca i Beasleyja da bi doveli solidnog, ali ništa više od toga, Muscalu. Navodno žele 'pokupiti' Carmela Anthonyja, a to bi tek bio vrhunac svega.

Memphis Grizzlies

Došli: Jonas Valančiunas, Delon Wright, CJ Miles, pick druge runde 2024. (svi Toronto), Tyler Dorsey (Atlanta), Avery Bradley (LA Clippers)

Otišli: Marc Gasol (Toronto), Shelvin Mack (Atlanta), JaMychal Green, Garrett Temple (LA Clippers)

Odlučili su u Memphisu okrenuti novu stranicu te su stavili na trade listu Mikea Conleyja i Marca Gasola. Španjolca su poslali u Toronto, a zauzvrat su dobili tek solidan, ništa više od toga, paket. Conley je na kraju ostao u klubu kako bi bio mentor Jarenu Jacksonu oko kojeg Grizliji misle graditi novu momčad. Puno je posla pred njima, opterećuje ih ugovor Chandlera Parsonsa, pa će 'Mede' i sljedeće godine biti aktivni na tržištu. Ako ih lutrija ne pomazi, neće ni do najboljih pickova na draftu. Sve u svemu, slijedi teško, ali nužno razdoblje za njih. Doduše, ako se Jackson nastavi razvijati, možda na kraju ne bude sve toliko crno.

Miami Heat

Došli: Ryan Anderson (Phoenix)

Otišli: Tyler Johnson, Wayne Ellington (Phoenix)

Miami se uvijek spominje kao potencijalna meta za dovođenje mnogih igrača, ali su sada odradili tek jedan trade u kojem su smanjili plaće za ovu, ali i sljedeću sezonu. Igrački ova razmjena ništa ne mijenja za Heat. Na rubu su playoffa bili, tu su i ostali.

Milwaukee Bucks

Došli: Nikola Mirotić (New Orleans)

Otišli: Jason Smith, Stanley Johnson, pick druge runde 2020. (svi New Orleans), Thon Makers (Detroit)

Definitivni pobjednici. Dobili su upravo ono što su tražili – dodatnog šutera s visokih pozicija, a Mirotić ne može biti bolji ulov. Crnogorac sa španjolskom putovnicom je odradio sjajan kraj prošle i početak ove sezone, a Bucksi uistinu nisu dali previše za njega – najvažniji igrač u tradeu je Johnson kojeg su dobili od Detroita za Makera, a koji se do sada nije dokazao kao stabilan NBA igrač.

Minnesota Timberwolves

Mirovali. Možda je tako i bolje. Doduše, spominjao se odlazak Darija Šarića, ali samo je ostalo na spominjanju. Imaju oni puno svojih problema.

New Orleans Pelicans

Došli: Jason Smith, Stanley Johnson, pick druge runde 2020. (svi Milwaukee), pick druge runde 2019. (Denver), Markieff Morris, pick druge runde 2020., 2021. i 2023. (Washington)

Otišli: Nikola Mirotić (Milwaukee), Wesley Johnson (New Orleans)

Odlučili su se kockati. Imali su prilično dobru ponudu od Lakersa za Davisa, ali su očigledno bili ljuti kako se odigrao taj zahtjev za trade od strane 'Obrve' i njegovog menadžmenta. Ali i da nisu bili ljuti, čekanje im nije loša ideja, pogotovo ako je vjerovati pričama da im je Boston obećao da će u ljetnom paketu za Davisa biti i Jayson Tatum, odnosno da su Knicksi voljni poslati pick prve runde koji bi lako mogao biti Zion Williamson. A ni ponuda Lakersa neće biti puno manja nego što je sada bila. Za Mirotića su možda mogli dobiti i više, ali to nije toliko važno u široj priči.

New York Knicks

Došli: Dennis Smith Jr., DeAndre Jordan, Wesley Matthews, dva picka prve runde (Dallas)

Otišli: Kristaps Porzingis, Courtney Lee, Tim Hardaway Jr., Trey Burke (Dallas)

Odlučili su raskinuti za Latvijcem, a koliko god to bio teška odluka, toliko su dobili prilično solidan paket – Smitha se isplati probati, tu su i još dva picka prve runde, kakva god da budu, a uspjeli su se i riješiti nekih dugoročnih ugovora. Ionako se oni nadaju, kao i uvijek, da će na ljeto uspjeti dovesti neke velike zvijezde. A znamo kako to uvijek završi s Knicksima.

Oklahoma City Thunder

Mirovali. Nisu ni trebali ništa raditi s obzirom da je sve posloženo, a nisu ni imali nekakvih resursa za tradeove.

Orlando Magic

Došli: Markelle Fultz (Philadelphia)

Otišli: Jonathon Simmons, Oklahomin pick prve runde 2020., pick druge runde 2019. (Philadelphia)

Low risk, high reward. Tako su u Magicu objasnili potez dovođenja Fultza, a upravo to i na najbolji način opisuje ovaj posao. Dobili su igrača koji je bio prvi pick prije samo dvije godine, a da se nisu odrekli puno toga – Oklahomin prvi pick 2020. sigurno neće biti visok, sve ostalo što su dali je nevažno. Što je najbolje u cijeloj priči, Orlando je cijelo vrijeme i tražio playmakera.

Philadelphia 76ers

Došli: Tobias Harris, Boban Marjanović, Mike Scott (LA Clippers), Jonathon Simmons, Oklahomin pick prve runde 2020., pick druge runde 2019. (Orlando), James Ennis (Houston)

Otišli: Markelle Fultz (Orlando), Landry Shamet, Wilson Chandler, Mike Muscala, pick prve runde 2020., Miamijev pick prve runde 2021., pick druge runde 2021. i 2023. (LA Clippers)

Proces je završio, a na kraju sezone ćemo vidjeti posljedice. Sixersi su odlučili ići 'all-in' te su za Harrisa, kojem istječe ugovor na kraju sezone, odlučili dati nevjerojatno puno resursa. Imaju sjajnu petorku koju tek treba uigrati, a iz koje im dva igrača na kraju godine mogu odšetati besplatno (Butler, Harris). Kao šlag na tortu je došao trade u kojem su dali Fultza za 'deset kila krumpira'. Ako osvoje Istok i zadrže Butlera i(li) Harrisa može se reći da će sve imati smisla, ali nekako nam se čini da Philu čekaju teške godine, bez obzira na mladost i talent Embiida i Simmonsa. S time da se oko Australca s razlogom postavlja sve više pitanja.

Phoenix Suns

Došli: Tyler Johnson, Wayne Ellington (Miami)

Otišli: Ryan Anderson (Miami)

Željeli su dovesti playmakera i onda su doveli skupog combo-guarda koji im neće bitno pomoći, ni kratkoročno, ni dugoročno. I uz to pomogli Miamiju da se financijski rastereti. Nije lako biti navijač Sunsa.

Portland Trail Blazers

Došli: Rodney Hood (Cleveland), Skal Labissiere (Sacramento)

Otišli: Caleb Swanigan (Sacramento), Nik Stauskas, Wade Baldwin, pick druge runde 20121. i 2023. (Cleveland)

Spominjali su se u nekim velikim tradeovima, a na kraju su odradili dva manja koja bi im mogla pomoći u nastavku sezone. Hood je igrao dobro svojedobno u Jazzu i ako ga se mentalno dovede u red može biti koristan igrač, a Labissiere ima talent koji se izgubio u gužvi pod košem Kingsa. Prilično dobro odrađen posao.

Sacramento Kings

Došli: Harrison Barnes (Dallas), Alec Burks (Cleveland), Caleb Swanigan (Portland), pick druge runde 2020. (Houston)

Otišli: Iman Shumpert (Houston), Skal Labissiere (Portland), Zach Randolph, Justin Jackson (Dallas)

I oni su odlučili ići na sve ili ništa, odnosno na doigravanje pod svaku cijenu. Doduše, nisu dali veliku cijenu za Barnesa, ali njegovih 25 milijuna za sljedeću sezonu će im zagušiti mjesto na salary capu, ali i prostor za Bjelicu. Dolazak Burksa je prilično besmislen jer takvih igrača imaju 'na bacanje', ali generalno sve zajedno nije loš posao. Nadamo se da će Vlade Divac sačekati s davanjem novog ugovora Barnesu jer ima puno veće unutarnje rezerve nego forsirati igrača koji ipak nije toliko dobar koliko to pogled na njegov bankovni račun kaže.

San Antonio Spurs

Ništa. Očekivano. Tako to Spursi rade.

Toronto Raptors

Došli: Marc Gasol (Memphis)

Otišli: Jonas Valančiunas, Delon Wright, CJ Miles, pick druge runde 2024. (svi Memphis), Greg Monroe, pick druge runde (Brooklyn)

Sjajan posao za Kanađane. Iako će biti zanimljivo kako će se sada raspodijeliti minute na poziciji centra, sasvim je jasno da je Gasol ogromno pojačanje, a najbolje od svega je što za njega nisu dali previše. Valančiunas je igrač na istoj poziciji, Miles nije produktivan kao nekada, a Wright ipak nije bio važan u rotaciji. Ovim potezom Toronto se, uz Milwaukee, pozicionirao kao najbolja momčad Istoka.

Utah Jazz

Oni su svoje odradili dovođenjem Kylea Korvera. Mogli su možda probati još osnažiti momčad, ali očigledno nisu imali prave ponude.

Washington Wizards

Došli: Jabari Parker, Bobby Portis, pick druge runde 2023. (Chicago), Wesley Johnson (New Orleans)

Otišli: Otto Porter Jr. (Chicago), Markieff Morris, pick druge runde 2023. (New Orleans)

Ozljeda Johna Walla usmjerila je njihove aktivnosti i to ne samo ove sezone. Ako vam nije poznato, Wizardsi su sa svojim playmakerom potpisali novi ugovor koji kreće sljedeće sezone po kojem će u 2019./20. zaraditi 38 milijuna dolara, a primjerice 2022./23. više od 47 milijuna dolara. A onda se majstor ozlijedio kod kuće te ga neće biti najmanje godinu dana. U takvoj situaciji Wizardsi su se riješili Portera za kojeg nisu dobili puno, ali su barem malo oslobodili salary cap dok je Portis solidan igrač. No, pogledajte još jednom te brojke koje će Wall dobiti.

Piše: Emir Fulurija

(Foto: Reuters)


Tagovi

izdvajamo

Ostale Vijesti