„The Old Switcheroo“: Hoće li se dogoditi rošada kralj-top u Wizardsima?

Vrijeme Čitanja: 6min | sub. 11.07.20. | 09:25

Vrijeme i narav povratka Johna Walla na parket odredit će blisku budućnost Washingtona, kao i drugog strijelca lige Bradleya Beala.

Washington Wizardsi imali su paklen plan uzdrmati NBA ligu turbo-dvojcem John WallBradley Beal. Ili barem Istočnu konferenciju.

Wall je kao prvi izbor Drafta 2010. bio projiciran za jednu od budućih dugogodišnjih superzvijezda lige. Od inauguralne sezone je prepoznat kao igrač nevjerojatne hitrine kojeg većina čuvara može ispratiti samo pogledom, natprosječne skočnosti, fenomenalnog rukovanja loptom, kao i obrambenih sposobnosti. Prvih nekoliko sezona može se reći da se na tom putu zagrijavao, iako je klub bilježio respektabilne dosege.

U tri su navrata Wizardsi dolazili do druge runde doigravanja, uz jednu eliminaciju u prvoj rundi. Upravo 2016./2017., u statistički najboljoj (23.1 poen, 10.7 dodavanja, dvije ukradene lopte) za ovog atomskog razigravača, podjednako vičnom i zabijanju i razigravanju, odveli su Boston Celticse do sedme utakmice.

Osim Walla koji je bio najveća prijetnja (tada prvom imenom Bostona, a kasnije i suigraču) Isiahi Thomasu i suigračima, njegov ''partner u zločinu'' bio je Bradley Beal, a njih dvojica su u seriji, u podjednakom omjeru, Wizardsima osiguravali ukupno 49.1 poena. Učinkom šarenkasta serija Bojana Bogdanovića, moramo naglasiti, nije pomogla i momčad iz glavnoga grada je eliminirana.

 

 

Već se tad moglo natuknuti da se u Distriktu potencijalno rađa konkurentna franšiza. Odlična Wallova sezona nije upravi ostavila previše izbora. U ljeto 2017. igrač oko kojeg se, tada očigledno, može graditi višegodišnja franšiza iskoristio je blagodati novog NBA kolektivnog ugovora i potpisao (treće nakon Jamesa Hardena i Stepha Curryja) supermax produženje koje mu garantira 170 milijuna dolara između 2019. i 2023.

Naredne sezone zaustavljeni su u prvom  krugu Istoka od najuznapredovalijeg projekta na Istoku, Toronto Raptorsa. Nažalost, nisu imali dostatan supporting cast budući da su među ostalim igračima dvojica jedva prešli dvoznamenkasti broj poena u prosjeku. Wall je djelovao relativno dobro na terenu s obzirom da je početkom te godine išao na operaciju koljena radi koje je propustio gotovo sve utakmice do kraja regularne sezone.

No uspio se vratiti taman negdje uoči doigravanja, a dvojac na perimetru opet je dominirao s 26.0 i 23.2 poena u seriji, a djelovalo je kao da je onaj najteži posao pri građenju jake momčadi, zvjezdana jezgra, što se tiče Wizardsa – obavljen.

Na agendu je došao zadatak da se osigura respektabilan depth chart, no čovjek koji je draftirao Walla i Beala, Ernie Grunfeld, prošle će godine u proljeće dobiti otkaz, između ostalog poradi neuspjeha na polju kadroviranja duž dijela rostera gdje bi se trebali naći kvalitetni igrači uloge.

Ipak, s obzirom da su i Wall i Beal još uvijek relativno mladi, vlasništvo je imalo, a i dalje ima, dovoljno vremena da osigura sposoban menadžment. Ono što je predstavljalo ''crnog labuda'' u građenju ove ekipe dogodilo se između Božića i Nove godine 2018.: Radi kroničnih problema s petom, koji su postali neizdrživi, otišao je na novu operaciju. Ona će se pokazati fitiljem cijelog niza iliti butterfly effecta nemilih okolnosti koje su dovele do toga da Walla od tad pa, evo do dana današnjeg, nismo vidjeli na NBA terenu.

Tijekom operacije zadobio je infekciju, a na sve to – kad je izišao, u privatnosti svog doma je pao i pokidao Ahilovu tetivu. Slijedila mu je nova operacija, ovaj put Ahilove tetive (na koju su doktori trebali pričekati da mu splasne infekcija), a procjene o njegovoj odsutnosti su istog trena sa šest do osam mjeseci narasle na ukupno dvije godine. Podsjetimo, radi se o početku veljače 2019.

 

 

Ta njegova sportska tragedija ostavila je traga na momčad, naravno. I strogo igrački, i moralno, a kvantificirana je podatkom da su kraj regularne sezone 2019. dočekali s 32 pobjede, čak 11 manje nego godinu dana ranije. Upravo tad se jasno vidio efekt nedostatka jednog igrača na rezultat, pa makar se on zvao John Wall, što je vlasništvo ponukalo da u travnju Grunfelda zamijeni novim GM-om Tommyjem Sheppardom.

No od tog se trenutka krenula pričati priča kojoj bi donekle mogli prišiti karakter ''dok jednom ne smrkne, drugom ne svane'', jer Bradleyu Bealu sigurno nije svanulo što njegov partner i brat na parketu prolazi kroz ovakve zdravstvene probleme, ali je nepobitna činjenica da su Bealu brojke eksplodirale dolaskom kalendarske 2019.

Čak 12 najboljih učinaka u sezoni zabilježio je u utakmicama bez Walla, među kojima je i pet 40+ izvedbi. Progres je kod Beala jasan:

2017./2018. (Wall 41 utakmica) – 22.6 ppg

2018./2019. (Wall 32 utakmice) – 25.6 ppg

2019./2020. (nema Walla) – 30.5 ppg

I dok je potpuno opravdano pitanje zbog čega bi se kod igrača poput Beala nešto ovakovo naglašavalo kad je očigledno da će napredovati uslijed puno veće slobode i broja lopti, prava pitanja bi drukčije sročili, a tiču se Johna Walla:

Kad će se vratiti? Kakav će se vratiti? Kakva će biti nova interna mikrohijerarhija između njega i Beala, odnosno hoće li prihvatiti dosta izvjesnu ulogu ''druge violine'', oprečno situaciji prije ozljede?

Što bi zapravo značilo da su on i Beal izveli rošadu – nešto što bi nesumnjivo predstavljalo udar na taštinu Johna Walla, barem u određenoj mjeri.

U međuvremenu, Beal je postao jedan od najautoritativnijih košgetera lige, ili ako hoćete – najvećih zicera za over na kladionici, drugi je strijelac lige iza Jamesa Hardena te uz njega jedini preko 30.0 u prosjeku.

I sâm je uoči sezone potpisao produženje ugovora na dodatne dvije godine nakon što mu aktualni, koji vrijedi do 2021., istekne, te će u te dodatne dvije zaraditi 72 milijuna dolara. Po mnogima iznenađujuća odluka s obzirom da se situacija s Wallom čini, ako ne beznadnom, onda veoma neizvjesnom, a kraj regularne sezone u proljeće 2019. Wizardsi su dočekali kao 11. na Istoku.

I dok je jedan dio javnosti Bealovo produženje protumačilo kao znak da vjeruje u ovaj projekt, nije puno prošlo da ga se u raznoraznim špekulacijama, potaknutima potpunom sušom NBA zbivanja, krene seljakati po nekim novim velikim trojkama (npr. u Brooklyn Netse kod, nekad u budućnosti potpuno oporavljenih, Kevina Duranta i Kyrieja Irvinga). I konkretne migove uzevši u obzir, ne bi se dalo zaključiti kako sâm Beal smatra svoju situaciju i Wizardsima zabetoniranom.

Momčad će u Orlandu krenuti s omjerom 24-40 nakon prilično lošeg komada regularne sezone odigranog do obustavljanja zbog pandemije koronavirusa. Bit će tamo jedini ''izazivač'' van trenutnih prvih osam na Istoku, ali da su digli ruke od ove sezone svjedoči činjenica da Beala tamo, poradi problema s ramenom, neće biti. Isto je prethodno najavio i Davis Bertans, veoma bitan kotačić Wizardsa, koji će u listopadu postati neograničeni slobodni agent.

Što se Walla pak tiče, puno je vremena ostalo do prosinca kada je planiran početak nove sezone. Trenutno su predviđanja takva da bi mogao zaigrati, no ne treba smetnuti s uma – on će tada imati punih 30 godina te operacije pete, koljena i Ahilove tetive iza sebe, sve uz zapečenu auru igrača koji svoj utjecaj na terenu temelji na brzini, skočnosti, hitrim promjenama smjerova, kao i takvog kojem vanjski šut – blaže rečeno – nije jača strana. Iako za nj ima potencijal, s obzirom da je šut za tri u regularnoj sezoni 2017./2018. doveo na rubno pristojnih 37%.

Hoće li biti u stanju sam sebe ponovno izmisliti kao što je to dobrim dijelom uspio Derrick Rose, ili je manevar u kojem je praktički ove sezone postao pomoćnim trenerom Scottu Brooksu nešto što bismo trebali pročitati između redova, preostaje da vidimo.

(Foto: Germanijak, ESPN)


Tagovi

John WallBradley Beal

Ostale Vijesti