Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Split nadigrao Zabok, Zadar u gradskom derbiju natrpao koš Sonik Puntamike

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 27.02.22. | 21:31

Favoriti su opravdali očekivanja u susretima s momčadima iz donjeg dijela ljestvice

Odigrane su dvije utakmice košarkaške HT Premijer lige, vodeći Split je u Zaboku pobijedio istoimenog domaćina, a Zadar lako slavio protiv gradskog rivala Sonik Puntamike.

Split je u zaostalom dvoboju 19. kola kod Zaboka slavio s 63:84 i ostao na vrhu HT Premijer lige. Dvoboj je riješen u trećoj četvrtini, Split je obranom slomio domaće i lako došao do nove pobjede, 17-te u 20 odigranih utakmica. Zabok je ostao na osam pobjeda, ovo im je 12-ti poraz sezone.

Dolazak vodeće momčadi lige u Zabok nije izazvao veliku pozornost ljubitelja košarke, na tribinama se našlo tek stotinjak gledatelja. U prvoj su četvrtini gledali ravnopravnu bitku pod koševima, domaći su napade rješavali preko iskusnih Črnjevića i Buljevića, a Split se oslonio na energiju Lovre Runjića koji je ubacio devet koševa u prvih 10 minuta. Zabočane je solidno služio vanjski šut, pogodili su nekoliko trica i držali priključak. Split je u drugoj četvrtini ulaskom Maja Kovačevića pronašao način da razvuče obranu domaćih, Slovenac je pogodio tri trice i doveo goste u situaciju da kontroliraju rezultat. U 14. minuti imali su sedam koševa prednosti (24:31), a na početku 18. minute su tricom Žganeca došli do najvećih plus 10 (30:40). Pozvao je trener Zaboka Jakša Vulić minutu odmora i uspio zaustaviti nalet gostiju. Tricu je ubacio Buljević, iz kontre pogodio Budimir pa se Zabok serijom 7:0 vratio u utakmicu. Na poluvrijeme se otišlo s vodstvom Splita 39:43, domaći su uspjeli zadržati nadu da mogu pobijediti vodeću momčad lige.

Loše prvo poluvrijeme odigrao je Splitov Amerikanac Shorter, nije ga služio šut u prvih 20 minuta, ali je na otvaranju nastavka pogodio tricu pa potom i zicer. Na to se tricom nadovezao Barić pa su gosti u 24. minuti otišli na 41:53. Opet je klupa domaćih pozvala minutu odmora, ali ovaj put je izostala dobra reakcija igrača Zaboka. Obrana Splita bila je vrlo agresivna i pokretljiva, odlučili su igrači Srđana Subotića riješiti utakmicu u trećoj četvrtini. Serijom 19:2 za osam minuta igre Split je poveo 41:62 i tako osigurao mirnu završnicu utakmice. Zabok je više od sedam minuta ostao bez koša, jedini od domaćih koji je uspio nešto pogoditi bio je iskusni Budimir, postigao je svih šest koševa Zaboka u trećoj četvrtini.

S 20 koševa prednosti Splita (45:65) ušlo se u posljednjih 10 minuta, serijom 10:0 otišli su na 45:75 i do kraja lako sačuvali pobjedu.

Prvi strijelac Splita bio je Kovačević s 18 koševa i šest pogođenih trica, Runjić je ubacio 15 uz devet skokova, Shorter 13 uz sedam skokova, a Žganec 11 uz osam skokova.

Kod domaćih je najviše pokazao kapetan Črnjević s 14 koševa, sedam skokova i pet asistencija.

 Zadar je bez imalo problema pobijedio Sonik Puntamiku u dvorani Krešimira Ćosića, konačnih 112:58 dovoljno pokazuje o kakvom se susretu radilo. Momčad Vladimira Anzulovića odradila je lakši trening i došla do 15-te pobjede, Sonik ostaje na zadnjem mjestu sa samo pet pobjeda.

Nakon prve četvrtine bilo je 24:13, iskusni Justin Carter je ubacio osam koševa i više se nije vraćao igru. U drugoj četvrtini razigrao se mladi Duje Brala, pod košem je dominirao Domagoj Vuković pa je Zadar lako rješavao sve napade. Na poluvremenu je bilo 56:25, ali pobjednik se znao i prije početka dvoboja pa je Zadar do kraja samo odrađivao posao. Razlika u kvaliteti je prevelika, a Sonik sa samo tri iskusnija igrača nije mogao parirati Zadrovim mladim nadama Brali, Buljanu, Paponji i Klarici.

Duje Brala je ubacio 22 koša uz 12 skokova, Domagoj Vuković 18 uz sedam skokova i osam asistencija, Krševan Klarica 18, a Tomislav Buljan 14 koševa.

U redovima Sonika Dominik Zelanto je ubacio 21 koš uz pet skokova, Prskalo je dodao 11 koševa.



Tagovi

hrvatska košarkadomaća košarkakošarkaKK SplitKK Zadar

Ostale Vijesti