Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Sesar za Germanijak: "Skupina je zahtjevna i atraktivna, znamo koliko su jaki Slovenci, kao i Grci kojima domaćinstvo može biti prednost, ali i uteg"

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 27.11.23. | 21:19

Izbornik je dao svoje viđenje skupine kvalifikacijskog turnira u Pireju

Izabranici Josipa Sesara će od 2. do 7. srpnja igrati turnir u Pireju vrijedan odlaska na Olimpijske igre. Tamo će se susresti u svojoj skupini sa Slovenijom i Novim Zelandom, a križat će se s Grčkom, Dominikanskom Republikom i Egiptom.

Prouči cjelokupnu ponudu za košarku na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Izbornik Sesar nam tumači kako je skupina zahtjevna, ali istovremeno i atraktivna.

Ono što smo započeli ovo ljeto želimo održati, a to je dobra atmosfera i vraćanje kulta reprezentacije i to mi je prioritet kao izborniku. Moram se naći s ljudima u Savezu i dogovoriti pripremiti, pronaći protivnike koji će nam odgovarati u pripremnom dijelu... Međutim, meni je u ovom trenutku fokus na kvalifikacijama za Euro koje nam slijede u veljači i na utakmicama protiv Francuske i Cipra. Ono što je najbitnije da svi budu zdravi i da igraju do narednog ljeta i da dođu na okupljanje bez stresa. Idemo korak po korak, sjetimo se gdje smo bili – u pretkvalifikacijama i nemamo pravo pričati o nečemu što će biti za sedam ili osam mjeseci. Moramo što bolje odigrati ove 'europske' kvalifikacije i onda zadržati dobru atmosferu do ljeta”, komentira Sesar.

Poznajemo i Grke i Slovence. Igrali smo sa Slovenijom dosta pripremnih utakmica, dok smo od Grka poraženi na proteklom Eurobasketu, a te dvije selekcije su papirnati favoriti. Da li Hrvatskoj ipak više odgovara status autsajdera, nego nominalnog favorita, budući da smo u Splitu imali jedan takav turnir, pa na koncu izgubili od Nijemaca i ostali bez plasmana u Tokio...

Nisam se bavio kalkulacijama ni prije i glupo mi je da sada počnem pričati o tome. Iskreno se radujem svakom okupljanju reprezentacije. Sada sam u klupskom programu gdje imamo svoje stvari koje radimo i normalno, kako se bude bližio drugi mjesec gledat ćemo prema tome. Što se kvalifikacijskog turnira u Pireju tiče, svjestan sam kakvi igrači će tamo biti, nisu to samo Slovenci i domaćini Grci, i Novi Zeland ima kvalitetne igrače, kao i Dominikanska Republika. Grci igraju na domaćem parketu i pitanje je koliko je to prednosti li otegotna okolnost. Prije nekoliko godina kada su se igrali ti kvalifikacijski turniri, niti jedan domaćin turnira se nije uspio plasirati na Igre. Meni je najvažnije da svi igrači dođu zdravi i spremni i s velikom željom”.

Koliko je osvojeni turnir u Istanbulu, uz sjajnu igru, ohrabrio igrače, ali i vas osobno, u vidu mogućnosti koje ova reprezentacija ima?

Mi dosta podcjenjujemo naše igrače, svaki lanac je jak koliko mu je jaka najslabija karika, a meni je uoči tog turnira puno pomoglo što smo igrali te pretkvalifikacije i da ti igrači bez naših najvećih zvijedza odigraju utakmice pa da onda ovi koji dolaze uđu u taj sustav. Njih četvorica (Hezonja, Šarić, Zubac, Smith) su se sjajno uklopila i sveukupno smo odradili sjajno ljeto, skrenuli pozornost na reprezentaciju i uvidjeli svoju snagu. To nam je bilo jako bitno i na krilima toga želimo odraditi i kvalifikacije za Euro i taj turnir u Pireju”.

Kako gledate na formu naših nositelja igre? Mario Hezonja je sjajan u zadnjih nekoliko utakmica u Realu, Ivica Zubac konstantan u Clippersima, a Dario Šarić fenomenalan u Golden Stateu.

„Šarić se sjajno uklopio u sustav Golden Statea, on je izuzetno inteligentan igrač, ima nevjerojatnu situacijsku inteligenciju i uvijek je bio spona niske i visoke linije. Voli igrati s loptom i jako je dobar u distribuciji dodavanja, a sada je podignuo i šuterske postotke. Napravio je iskorak u igri, a to dokazuje i nedavna izjava Stevea Kerra koji kaže da Darija može očekivati lukrativni ugovor (trenutno je na minimalcu nap. a.) za narednu sezonu ako nastavi s ovakvim igrama. Stoga je jasno da oni vjeruju u njega. No i igra Marija Hezonja u posljednjih dva tjedna je sjajna, Ivica Zubac je konstanta, Goran Filipović igra dobro u Poljskoj, Roko Badžim u Španjolskoj, Luka Božić i Dario Drežnjak su nositelji Zadra, Borna Kapusta ima dobrih utakmica u Studentskom centru... Svi nabrojani imaju minute i značenje u svojim momčadima i to je ono bitno. Stoga im samo mogu poželjeti zdravlja uoči okupljanja”.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaJosip SesarKvalifikacije za Olimpijske igreOI 2024Pariz 2024

Ostale Vijesti