Sedma utakmica polufinala Istoka: Mogu li Wizardsi nakon pune tri godine pobijediti Celticse u Bostonu?

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 15.05.17. | 20:08

Večeras ćemo saznati tko će u polufinalu Istočne konferencije igrati protiv Cavsa…

Celticsi i Wizardsi u ovoj su sezoni odigrali deset međusobnih utakmica - četiri u regularnom dijelu, i ovih šest u konferencijskom polufinalu - bez da su jedni ili drugi upisali jednu jedinu pobjedu kada nisu igrali na domaćem parketu. U svakom slučaju, posrijedi je podatak koji večeras baš i neće mučiti Celticse, jer se sedma i odlučujuća utakmica serije igra u bostonskom TD Gardenu. A Wizardsi u TD Gardenu ne samo da nisu slavili ove sezone, nego u tome nisu uspjeli niti u prošloj niti u pretprošloj sezoni - preciznije, posljednji put pobjedu u Bostonu upisali su 16. travnja 2014.

Celticsi po tom pitanju stoje nešto bolje, a u petak su bili i veoma blizu tome da razbiju ovosezonski obrazac poraza u gostima i pobjeda na domaćem parketu u susretima dviju momčadi. Osam sekundi prije završetka šeste utakmice, nakon pick and pop akcije s Isaihom Thomasom, šut Ala Horforda završio je prvo na tabli pa u obruču i Celticsi su poveli 91:82. Međutim, u idućem posjedu, tri i pol' sekunde prije kraja John Wall potegao je prema svemu sudeći nedogovorenu tricu preko Averyja Bradleyja i pogodio. Na drugoj strani, trica Thomasa ispaljena sa zvukom sirene ostala je na obruču pa smo tako dobili priliku, nakon prvorundaškog obračuna između Jazza i Clippersa na Zapadu, gledati drugu sedmu utakmicu u ovogodišnjem doigravanju.

Serija između Celticsa i Wizardsa jedina je u kojemu se prednost domaćeg terena pokazala kao doista bitna stavka. Nakon sporog početka, Celticsi su u prvoj utakmici slavili s 123:111, dok je u drugoj utakmici dominacija Celticsa bila još izraženija (129:111). Kada se serija preselila u Washington, neizvjesnosti je bilo još manje - Celticsi su teško nastradali u trećoj utakmici (116:89) i nešto blaže u četvrtoj (121:101). U petoj u Bostonu ponovno je za domaću momčad bilo više od dvadeset razlike (123:101) tako da je jedina rezultatski neizvjesna utakmica bila šesta, o čijem smo kraju nešto napisali u prethodnom odlomku.

Ne idem kući“, rekao je Wall nakon te utakmice. „Pojavili su se u Washingtonu u crnini, kao da je riječ o pogrebu. Sve što smo tražili je sedma utakmica i sada smo je dobili. Šanse su 50-50.

Tako barem misli Wall. Naime, niti jedna momčad u NBA ligi nije odigrala više sedmih utakmica od Celticsa (29). A u dvadeset i devet sedmih utakmica slavili su čak dvadeset i jedan put. S druge strane, Wizardsi (uključujući sve varijante Bulletsa) odigrali su devet sedmih utakmica od kojih je posljednja bila davne 1979. protiv San Antonio Spursa u finalu (tadašnje) Istočne konferencije.

Ipak, statistika je jedno, a izvedba na parketu drugo i Wizardsi se mogu nadati prolasku u konferencijsko finale.

Na što treba obratiti pažnju u večerašnjoj utakmici?

Prvo, na branjenje Thomasa udvajanjima kojima će ga Wizardsi pokušati učiniti više razigravačem, a manje strijelcem i tako dobar dio večerašnje šuterske odgovornosti prebaciti na ostatak momčadi, prije svega na Bradleyja i Jaea Crawdera koji su, međutim, već pokazali da su u stanju, ako ih šut krene, zakomplicirati život Wizardsima. Nerješiv problem na obrambenom dijelu parketa i večeras bi mogao ostati Horford koji u seriji iz igre šutira 68 posto, a za tricu 57 (!) posto i to iz samo 10.2 pokušaja po utakmici.

Osim toga, Wall će cijelu utakmicu morati odraditi na onoj razini na kojoj je u šestoj odradio posljednje dvije četvrtine, a jednu pravu (prije svega tricašku) partiju konačno bi trebao odigrati i Bradley Beal. Jer, s obzirom na kontekst i važnost utakmice, Scott Brooks od ionako limitirane večeras može očekivati jako malo (u idealnom slučaju) ili ništa (u realnom). Naravno, što se tiče Wizardsa, produžetak dosadašnje dominacije u skoku podrazumijeva se sam po sebi, riječ je o minimumu kojeg večeras trebaju ispuniti, iako bi bilo idealno kada bi večeras razliku na tom planu uspjeli dodatno povećati.

Kada je riječ o široj slici, pobjeda i plasman u konferencijsko finale za obje bi momčadi bili potvrda da su kao franšize na pravom putu. S obzirom na trenutne okolnosti u konferenciji takav bi rezultat, također, značio da su i jedni i drugi uspjeli dosegnuti plafon pa bi se tijekom ljeta na tržištu mogli predstavljati kao vrlo poželjne destinacije - Boston kao sredina u kojoj se stvari rade i strpljivo i racionalno, Washington kao sredina u kojoj dvojac Wall-Beal očito može predstavljati jezgru neke buduće šampionske momčadi. Tako da će večerašnja utakmica biti pravi vrhunac sezone za obje momčadi, pa čak i za onu koja prođe u finale.

Jer, ondje ih, i to već u srijedu, čeka play-off verzija neporaženih Cavaliersa koji su posljednju utakmicu odigrali prije punih tjedan dana. A u toj seriji niti Celticsi niti Wizardsi još uvijek nemaju što tražiti.

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Isaiah ThomasJohn WallBradley Beal

Ostale Vijesti