Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Šarić uoči Turaka: "Sve ovo me podsjeća na Rio 2016. godine"

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 20.08.23. | 11:05

Utakmica se igra od 19 sati u Sinan Erdem Areni.

Kada je posljednji put nosio hrvatski dres, nije to najbolje ispalo – niti za njega, niti za Hrvatsku. Dario Šarić, o kojemu je riječ, vratio se košarci nakon što mu je stradalo koljeno pa je iskoristio proteklo ljeto kako bi kroz reprezentativne akcije vratio osjećaj za igru. Na koncu, Finska je lupila po ušima Mulaomerovićev sastav u finalu lanjskog Eurobasketa, za još jednu razočaravajuću sezonu domaće košarke.

Sada je, pak, novi izbornik Josip Sesar dao Šariću kapetansku traku, a 29-godišnji Šibenčanin svoju reprezentaciju vodi baš tako – kapetanski.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

I očito je to dobar fit i za njega i za Hrvatsku, jer u prošlosti je znalo biti nekih stvari zbog kojih se Dario nije najbolje osjećao u reprezentativnom dresu, bilo zbog vanjskih faktora, bilo zbog samog sebe.

Ovog puta je drugačije, a košarkaška reprezentacija je u Istanbulu itekako gledljiva. I sada je na 40 minuta od toga da izbori kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu. Znalo se od početka da će, ukoliko dođe do ove stepenice, u finalu morati preko najteže prepreke – domaćina Turske.

„Na papiru, kada usporediš rostere momčadi s kojima smo igrali i nas, vidi se da prednjačimo kvalitetom, no opet situacija na papiru i na terenu se ne moraju podudarati. Igrali smo dobro u većini četvrtina i zasluženo smo u ovoj poziciji. Igrali smo u dobrom ritmu, i što je bilo važno u utakmici s Ukrajinom – nismo se previše mučili. Pokazali smo svoju snagu, kvalitetu i talent i utoliko će nam biti lakše u sljedećoj utakmici.“

Dario je već 11 godina u reprezentaciji, iz prve ruke zna kako se Hrvatska mučila u utakmicama koje je na papiru unaprijed dobivala, no u Istanbulu to nije bio slučaj. U četiri utakmice protiv kvalitetom inferiornijih selekcija, Sesarovi izabranici bili su poprilično dominantni.

„Momčad je možda energičnija nego prošlih godina, sigurno je to i zbog mladosti. Pokušavamo igrati agresivnije, malo drugačije nego prije, pokušavamo i obrambeno dobro igrati, malo me to podsjeća na 2016. godinu, Torino i Rio. Svatko zna svoju ulogu i kako se postaviti na terenu. Opet, nisu to zasad bili neki protivnici koji bi bili na istoj razini ili bolji od nas, tako da će nam ta Turska puno pokazati.“

Kako protiv turske?

„Dvije najbolje momčadi na ovom turniru su i završile u finalu. Bit će to dobra utakmica za pogledati, vjerojatno će biti puna dvorana i neće nam biti lako. Trebamo izaći, kao i u dosadašnjim utakmicama, agresivno, hrabro kako smo i do sada igrali i da nam lopta ‘ide’. Pokušat ćemo ih napasti na nekim mismatchevima gdje smatramo da imamo neku razliku, možda dominantnijeg igrača u napadu nego što oni imaju u obrani. Bit će to sigurno dobra utakmica, oni posjeduju strašan talent i na visokim i na bekovskim pozicijama“, ističe Šarić koji je jako dobro upoznat s kvalitetama sastava Ergina Atamana.

„Što se tiče talenta, mi smo svi negdje tu, ali njihova liga je jaka, klubovi imaju novce i kapacitet za dovesti kvalitetne strance čime i oni postaju bolji igrači. Na poziciji visokog playa je Sipahi koji već godinama igra u boljim turskim klubovima. Tu je Yurtseven koji je imao tu ozljedu u Miamiju, također odličan igrač, visok, jako dobar ispod koša. Furkana Korkmaza da i ne spominjem – igrao sam s njim, odličan je šuter, može iskreirati i ući u seriju i na njega treba obratiti puno pozornosti. I, naravno, Sengun koji strašno igra u NBA ligi, zovu ga malim Jokićem. I igrači koji dolaze s klupe su opasni, primjerice Sanli je do sada igrao u Barceloni i Osmani koji je također dobar šuter, Ulubay koji može odigrati pick and roll. Sveukupno talentirana ekipa, raznovrsna kao i mi, bit će zanimljivo. Mi, kao što sam rekao, moramo biti agresivni i ne bojati se, bez obzira na to koliko će biti ljudi i koliko bučno bude bilo.“

Finale Olimpijskog pretkvalifikacijskog turnira je od 19 sati, a prijenos utakmice uživo možete pratiti na MAXSport televiziji.



Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaturska košarkaška reprezentacijaDario ŠarićJosip Sesar

Ostale Vijesti