Jerome Miron/USA TODAY Sports
Jerome Miron/USA TODAY Sports

Šamanić i Spursi nikad nisu bili pravi 'fit', Gregg Popovich se kockao i na kraju izgubio

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 12.10.21. | 14:06

19. izbor NBA drafta 2019. godine odlazi iz kluba nakon dvije godine. Američki mediji ističu kako on i dalje svojom kvalitetom zaslužuje biti dio najbolje košarkaške lige svijeta, ali jednako tako da mora promijeniti svoje radne navike i početi pokazivati poštovanje prema samoj igri, ali i sebi kao igraču.

Luka Šamanić trenutno je jedan od najboljih košarkaša na svijetu bez kluba. 21-godišnji krilni centar razišao se sa San Antonio Spursima nakon svega dvije godine, i to usprkos tome što ga klub iz San Antonija mora nastaviti plaćati i u ovoj sezoni. Popovich je naprosto odlučio da Luka mora ići, a sve je kulminiralo na pripremnoj utakmici protiv Magica.

Iako je na terenu proveo tek nešto više od tri minute, Šamanić je s dvije loše defenzivne reakcije zabio sam sebi posljednji čavao u lijes. Praktički na polovici terena odustao je u povratnoj trci, da bi onda u sljedećem napadu domaćina opet potpuno nelogično pokazao manjak zainteresiranosti u preuzimanju i pomaganju branjena pick 'n rolla čime je Magic dvije minute prije kraja stigao na svega pola koša zaostatka.

Nije problem taj što je Orlando poentirao, Šamanić bi u obje situacije jako teško spriječio koš, ali sama činjenica da je odustao te da nije bio nimalo zainteresiran pokazala se presudnom. Američki mediji pišu da je Pop konačnu odluku donio odmah po završetku utakmice, ali jednako tako i da se sve to 'kuhalo' već neko vrijeme.

Šamanić i San Antonio Spursi nikad nisu bili dobar fit. Talent samog igrača nije sporan, njegovi fizički kapaciteti također, ali svi znaju da se u San Antoniju igra drugačija košarka nego u ostatku lige. Baš kao što pod D'Antonijem teško možete igrati ako nemate odličan šut za tri poena, pod Thibodeauom ako ste s obranom na 'vi' ili nekad davno pod Jacksonom ako ne znate 'trokut', isto tako ne možete biti član Spursa ako nemate izraženo želju za timskom igrom, ako niste požrtvovan i ako niste u stanju sebe podrediti momčadi. Uostalom, ako su to mogle megazvijezde poput Duncana, Parkera, Ginobilija, onda se isto očekuje i od nekog mršavog Hrvata koji je u NBA ligu stigao sa 19 godina.

Da bi stvar bila gora po Šamanića, znalo se klub iz San Antonija je morao nekoga otpustiti, a odluka da to bude netko mlad i jeftin (malen ugovor) ima smisla. Ipak, važno je naglasiti da su Spursi kreirali okruženje u kojem je teško osjećati se dobro ako ste Luka Šamanić. Naime, čak 17 igrača ima garantirane ugovore, a sama činjenica da su potpisali Zacha Collinsa (koji je van pogona sve do Božića) te vratili Bates-Diopa je takva da se o svemu može diskutirati. Da su o svemu pragmatičnije pristupili, mogli su trejdati Younga ovog ljeta ili pak otkupiti ugovor Al-Farouq Aminua nakon što je stigao u klub u trejdu koji je poslao DeMara DeRozana u Chicago Bullse.

Dakle, dolazi se do zaključka da odluka o otpuštanju Šamanića nije impulzivna te da se ona nije donijela preko noći, već se o svemu tome 'vijećalo' već neko vrijeme.

Ono što je posebno mučilo čelnike Spursa je to da se u dvije godine Šamanićeva želja i način razmišljanja nisu promijenili. Njegove 'fizikalije' su na razini NBA lige te je u mnogim aspektima njegova igra dobra, s tim da postoji mogućnost dodatno unaprjeđenje. Uostalom, da je talent prisutan i da u njemu ima 'ono nešto' pokazao je u nekoliko utakmica NBA lige, baš kao i u G ligi (razvojna liga). Ipak, problem je taj što on često 'odustane' od akcije kad vidi da u njoj nema svoje prste, baš kao što ga ne zanima borba za mjestom u momčadi. Razmišljanje 'ako igram – igram', a 'ako sjedim .- sjedim' nešto je najgore što igrač može imati u sebi. Pogotovo ako vam je trener Gregg Popovich.

Američki mediji ističu kako je Šamanić jako interesantan igrač kad dobije neke važne minute. Dojam je da se tad trudi više no inače. Ali, postoji i druga strana medalje. Ona je takva da kad igra u situaciji koja mu ne ide u prilog, ništa neće napraviti da se istakne i da izbori svoje mjesto u momčadi. Čudan pristup…

Može se diskutirati je li zaslužio da ga se ovako olako u klubu riješe? Kratko i jasno – nije. Šamanić je bio 19. izbor NBA drafta s razlogom, u njemu leži ogroman potencijal te je jednog dana itekako moguće da postane kvalitetan igrač. Ipak, ono što bi vas u nekoj momčadi zalijepilo za klupu u nekoliko utakmica kako biste se malo 'zamislili', u San Antoniju vas učini čovjekom bez posla. Jer za čovjeka kao što je Popovich, igrač s manjkom zalaganja i netko tko se nije spreman podrediti momčadi je nešto najgore na svijetu.

Nije nemoguće da se Šamanić vrati u Europu i postane jedan od nositelja neke euroligaške momčadi, dok s druge strane postoji mogućnost da jedno vrijeme ostane u statusu slobodnog igrača i pričeka priliku neke NBA momčadi. Ona će sigurno doći, samo je pitanje je li Šamanić spreman sjesti i čekati da se prilika ponovno ukaže…

Lako je biti general poslije bitke i pisati kako su umjesto Šamanića Spursi mogli izabrati nekog poput Matissea Thybullea, Jordana Poolea ili Nica Claxtona, ali sve to spada u sferu 'što bi bilo, kad bi bilo' priča. Uostalom, na tom spomenutom NBA draftu 2019. godine Šamanić je bio jedan od najmlađih igrača i netko s kim se isplatilo riskirati. Kockao se Gregg Popovich, a kao što to svi znaju, na kocki nekad dobiješ, a češće izgubiš. Baš kao što je to bio slučaj ovog puta.

Šamanić nije rekao svoju posljednju riječ. Njegova karijera je tek počela i ovo može biti svojevrstan korak unazad kako bi kasnije napravio dva unaprijed. U San Antoniju je sigurno puno toga naučio pa tako na ovaj otkaz mora gledati kao neku vrstu lekcije koju mu je dao strogi profesor Popovich.


Tagovi

Luka ŠamanićGregg PopovichSan Antonio SpursNBA

Ostale Vijesti