Prošle sezone je skupljao mrvice i poslan u razvojnu ligu, ove igra na rubu All-Stara

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 29.11.19. | 09:42

Jedan je od prvih favorita za prestižnu nagradu na kraju sezone.

Charlotte Hornetsi momčad su koja je najdalje što je moguće biti od glamura i blještavila karakterističnog za najatraktivniju i najkvalitetniju košarkašku ligu svijeta.

Većina poznavatelja NBA prognozirala im je da će smrditi i biti daleko najneatraktivniji sastav za pratiti – em loš, em bez ikakvog upsidea vezanog za budućnost. Međutim, Hornetsi su daleko od najavljene katastrofe. Nisu, dakako, igrama najavili napad na naslov, ali da mogu biti itekako zanimljivi, jesu.

Na ovom rosteru nalazi se nekoliko igrača koji su okupirali pažnju pratitelja u ranoj fazi lige, poput rookieja P.J.-a Washingtona, Milesa Bridgesa ili igrača za kojeg se mislilo da će se, došavši u projicirano slabiju momčad, približiti All-Star brojkama, Terryja Roziera.

No ove sezone prvo ime franšize vlasnika najvećeg igrača svih vremena nije nitko od navedenih, kao ni povratnik Nicolas Batum. Devonte Graham igrač je druge godine potekao na uglednom košarkaškom sveučilištu Kansas. Izabran je na draftu 2018. u drugoj rundi (ukupno 34.) od strane Atlanta Hawksa koji su ga odmah mijenjali u Hornetse za dva buduća izbora druge runde.

U svojoj prvoj sezoni u ligi imao je relativno skromne statistike. U 46 odigranih utakmica za 14.7 minuta u prosjeku bilježio je 4.7 poena, 2.6 dodavanja, 1.4 skok, te 28.1% za tri poena. Ostatak utakmica svoje rookie sezone nije bio ozlijeđen već ju je proveo u G-ligi.

A to se očigledno pokazalo poželjnim za njegov napredak. Ove godine je eksplodirao u NBA te statistički predvodi Horneste: za 33 minute u prosjeku bilježi 18.0 poena, 7.5 dodavanja, 3.6 skokova uz odličnih 40.4% za tricu. Odmah se nameće zaključak da je jedan od kandidata u najužem izboru za igrača koji je najviše napredovao.

Sezonu je počeo furiozno, i to s klupe. Trenera Borrega je igrama natjerao da ga prekomandira u startnu petorku, a prije dva tjedna zabio je game-winner tricu u Madison Square Gardenu dvije sekunde prije kraja, i to nakon što se fantastično izvukao kako bi si osigurao dobar šut.

24-godišnjak je tipični poželjni bek današnje NBA, ubojitog šuta za tri poena sposoban ga sâm kreirati, a šut metar ili dva dalje od crte 7.24 mu je potpuno legitiman. ''Produžena'' trica još je jedan od trendova moderne igre koju je uvelike redefinirao Steph Curry, u pitanju je njegova ''ostavština''. Igrači sve više uključuju tricu sa osam, devet ili više metara kao standardan dio arsenala u bilo kojoj fazi utakmice.

Igrači koji nam prvi padaju na pamet su spomenuti Curry, Damian Lillard, Paul George, zatim neki novi igrači poput Carsena Edwardsa te, naravno, Devontea Grahama. 188 visoki bek postavio je jedan rekord: prvi je igrač u povijesti koji je u obje prve dvije utakmice sezone postigao barem po šest trica.

U osobnom rekordu mlade karijere od 35 poena u pobjedi protiv Indiane nije samo ''prangijao'' trice. Pogađao je i iz ulaza, asistirao, zabijao iz kontre – Michael Jordan je bio oduševljen. U pitanju je svakako igrač kojeg treba držati na oku u ovoj, ali i sezonama u budućnosti. Nije isključeno da javnosti već stavi ''naljepnicu'' na sebe MIP nagradom krajem lipnja.

(foto: Reuters)


Tagovi

MIP nagradaCharlotte BobcatsDevonte GrahamMichael JordanNBAStephen CurryDamian LillardPaul GeorgeCarsen Edwards

Ostale Vijesti