Kirby Lee-USA TODAY Sports
Kirby Lee-USA TODAY Sports

Povijest se ponavlja za Lakerse: LeBron i Davis kao nekad Kobe i Gasol

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 06.03.22. | 08:00

Momčad iz LA-a je pogriješila proteklog ljeta i sada skupo plaća tu cijenu

Kada se uoči sezone zavirivalo u dvorišta NBA klubova, trava se najzelenijom činila u LA-u i Brooklynu - struka je većinski zaključila da Netsi i Lakersi imaju najveće šanse za stavljanje šapa oko pobjedničkog pehara. I dok su Netsi bili razumljiv frontrunner za naslov kada su u svoj već talentom napucani kadar u vidu Kevina Duranta i Kyrieja Irvinga nadodali i Jamesa Hardena, situacija u Lakersima ipak nije bila toliko glamurozna. Premda, na prvu se svakome na papiru mogla svidjeti petorka u kojoj se nađu LeBron James, Anthony Davis i Russell Westbrook. James i Davis su već potvrdili da znaju kako do naslova, a onda su tijekom predsezone u svoj projekt doveli i svog frenda, triple-double mašinu Westbrooka.

U momentu kada se otvorila mogućnost da iz Washingtona preseli u grad u u kojemu je igrao na koledžu u dresu UCLA-a, navodno je Russ pogurao trade u svoju korist. A za njegov je dolazak trebalo žrtvovati širinu rostera pa su tako put Washingtona otišli Kyle Kuzma, Kentavious Caldwell-Pope i Montrezl Harrell, dok se Alexu Carusu nije dalo cjenkati pa je sreću potražio u Bullsima. Dolaskom Westbrooka i njegovog skupocjenog ugovora, budžet je bio zategnut do krajnjih granica što obično iziskuje malo GM-ovske kreacije. Ako vam situacija na tržištu ide u korist, nekada ta kreacija zna rezultirati istinskim pojačanja, no u većini slučajeva je to dovođenje veterana. Pelinka je tako sklepao momčad s Carmelom Anthonyjem, DeAndreom Jordanom, Dwightom Howardom, Wayneom Ellingtonom, Rajonom Rondom i Trevorom Arizom. Redom igrači s preko 30 godina na leđima koji su trebali iznijeti sezonu, a u jednadžbu je trebalo uzeti i činjenicu da se i Westbrook i LeBron nalaze s krive strane 30-ih, a da je Davis kroz karijeru dokazao da je sklon ozljedama. Ukratko, ono o čemu se tada po NBA hodnicima šaputalo, danas je znana stvar – Lakersi su pogriješili.

Već su se u predsezoni mogli vidjeti prvi simptomi prehlade kada su nanizali svih šest poraza u pripremnim utakmicama. Nakon što ih je zasuo val kritika, LeBron je osjetio potrebu oglasiti se na Twitteru.

„Nastavite pričati o mojoj momčadi, o našim godinama, načinu igre, da je naše vrijeme prošlo u ovoj ligi... Ali onda mi molim vas i učinite jednu uslugu! Zadržite tu istu energiju narativa kada počne sezone, to je sve što tražim”, tvitao je James. Nakon 62 odigrane utakmice u sezoni, može se punim pravom ustvrditi kako Kraljev tweet 'nije najbolje ostario'. Jer, Lakersi djeluju poput srne pred svjetlima jurećeg automobila, navijačima je prekipjelo pa zvižde svojim igračima, a momčad pleše na rubu pozicije koja vodi u play-in turnir. Tek deveto mjesto s omjerom od 28 pobjeda i 35 poraza svrstava družinu iz LA-a na vrh skupine najvećih razočaranja sezone. Stari su, više su u klupskoj ambulanti nego na parketu i kako se to popularno voli reći „bez kemije” na parketu.

Ako odvrtimo film devet godina unazad, na sezonu 2012./2013. pronaći ćemo nekoliko sličnih poveznica između tadašnje i aktualne momčadi Lakersa. U ljeto 2012. Kobeu Bryantu, Pau Gasolu i Ronu Artestu su se priključili Steve Nash te Dwight Howard i Lakersi su preko noći sklopili novu supermomčad. Šampanjac je bio stavljen na hlađenje i prije nego je podbačena prva lopta, ali na koncu je tamo i ostao. Superstarovi su u osnovnom dijelu sezone zabilježili omjer od 45 pobjeda i 37 poraza, no već su ih u prvoj rundi doigravanja pomeli Popovichevi Spursi. Tadašnji Lakersi su bili najstarija momčad lige, a i nije da su bili pretjerano zdravi. Gasol je propustio 33 utakmice, Nash 32, Howard i Artest su također znali izbivati s parketa, dok je Bryant zbog ozljede propustio seriju sa Spursima. Spomenuta petorka je te sezone uspjela odigrati tek sedam zajedničkih utakmica, obrana je bila 20. u ligi, dok je godinu ranije bila 12. najbolja obrana lige. I tada se provlačila teza „što bi bilo da su bili zdravi”, no s momčadi koja je u prosjeku bila stara 30,7 godina teško je bilo za očekivati drugačiji ishod.

Ništa puno drugačije nije ni u tekućoj sezoni. Kad su prije dvije godine stigli do naslova, forte Lakersa bila je obrana, dok su danas tek 17. momčad lige po defenzivnom rejtingu. Još je veći problem kada se baci oko na ofenzivni rejting – James i društvo su u toj statističkoj kategoriji 24. u cijeloj ligi. A kao i prije devet godina, nisu uspjeli ostati zdravi. I James i Davis su bili na duži period 'out', dok je Westbrook dolaskom u Lakerse postao jedan od najnefikasnijih košarkaša u NBA-u. Westbrook iz igre šutira 43,3 posto, dok trice šutira 28,4 posto (3,4 pokušaja po utakmici).

Kada se sve to stavi na hrpu, jasno je zbog čega su Lakersi tu gdje jesu. I sasvim je realan scenarij da ovaj sastav 'nadmaši' svoje prethodnike i ne dohvati doigravanje. Do kraja je još 20 utakmica u kojima Jezerčani moraju dva puta igrati s Golden Stateom, Phoenixom i Denverom, a imaju igrati i s Clevelandom, Philadelphijom, Dallasom. Dakle, slijedi im jedan od najtežih rasporeda u ligi.

Ne dogodi li se neka nevjerojatna metamorfoza, ovi Lakersi bi mogli ostati upamćeni kao ponajveći underachieveri u novije vrijeme. Bez obzira na to što imaju najefikasnijeg LeBrona (28,8 poena po utakmici) još od sezone 2009./2010., jasno je da 37-godišnjak ne može vući sam. Clippersi koji su ispred njih su teško uhvatljivi s omjerom 34-31, dok su Pelicansi na desetom mjestu udaljeni jednu pobjedu. Stoga bi hvatanje play-in turnira mogla biti najbolja šansa koju ovi Lakersi imaju. LeBron će hrabro parafrazirati Jordanovu izjavu da „nikada nije izgubio, nego mu je samo ponestalo vremena”, te poručiti kako Lakersi imaju šanse dok god ima utakmica i dok mu glava stoji na ramenima, ali ovog puta su te šanse svedene na minimum.

Momcima u ljubičasto-žutim dresovima više nitko ne vjeruje, a i istini za volju, čak se ni oni najzagriženiji simpatizeri nemaju za što uhvatiti. Sezona je za njih krenula krivo još proteklog ljeta, a Pelinka i vlasnica Jeanie Buss su već pokazali što misle o rosteru, kada tijekom nedavno okončanog prijelaznog roka nisu mrdnuli prstom i treneru Franku Vogelu poručili da će i dalje raditi s ovime što ima. O njegovoj će se sudbini suditi na koncu sezone, kao i o sudbini svih igrača na rosteru. Westbrook je prvi na listi za odstrel, dok je nedavno prostrujila informacija kako nekolicina anonimnih NBA dužnosnika smatra da bi se trebali riješiti i James i Davisa, pa krenuti ispočetka. To vjerojatno ni ne bi bila toliko suluda ideja.


Tagovi

NBALos Angeles LakersLeBron JamesAnthony DavisCarmelo AnthonyRussell WestbrookKobe BryantPau Gasol

Ostale Vijesti