Starta 14. izdanje ABA lige

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 03.10.14. | 08:16

Utakmicama između Crvene zvezde i Levskog, odnosno Cibone i Olimpije večeras počinje 14. izdanje ABA lige.

Ove godine će se 14 momčadi iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, ali i Mađarske i Bugarske boriti za naslov, odnosno za ulazak u finale što donosi ulazak u Euroligu sljedeće godine. Kao i svake godine, i ovog je ljeta dosta igrača napustilo ABA ligu, a najveća je šteta što klubovi nemaju novca da zadrže mlade igrale pa smo tako ove sezone ostali bez Daria Šarića, Bogdana Bogdanovića, Jusufa Nurkića i drugih.

No, i bez njih će nova sezona ABA lige ponuditi dosta uzbuđenja, bit će tu dosta mladih igrača, a upravo činjenica da se iz ABA lige odlazi u europska natjecanja već godinama daje dodatnu natjecateljsku draž cijelom natjecanju.

Za sam vrh trebale bi se boriti euroligaške momčad, Cedevita i Crvena zvezda, a njima opasno prijeti Budućnost. Cedevita u novu sezonu ulazi bez stranaca, a momčad će predvoditi Roko Leni Ukić. Jasmin Repeša je sastavio momčad koja ima odličnu rotaciju i to čak od 13 igrača pa ne bi trebalo biti problema s ozljedama ili trošenjem najvažnijih igrača. Problemi bi mogli nastati pod košem, gdje je Miro Bilan jedina prava petica, ali i šutem ako se Fran Pilepić ne pokaže kao pojačanje.

Crvena zvezda je ostala bez DeMarcusa Nelsona, ali tu su sada Nikola Kalinić, Stefan Jović, Marcus Williams, Nemanja Dangubić i Maik Zirbes. Pojačali su se Beograđani u svim linijama, a kako su u momčadi ostali Charles Jenkins, Jaka Blažič, Boban Marjanović i drugi, Zvezda se možda može smatrati i najjačom momčadi ABA lige.

Iz prikrajka će euroligašima prijetiti Budućnost. Neposredno prije početka sezone u Podgoricu je došao Omar Cook, pod košem su jači za Darka Planinića i Roberta Rikića, a tu su još dva Amerikanca – Will Sheehey i Richard Reynolds. Ozlijeđen je Nikola Ivanović, ali i on bi se trebao priključiti momčadi nakon 5-6 kola, a tu je i dosta domaćih kvalitetnih igrača poput Suada Šehovića, Vladimira Dašića, Alekse Popovića i drugih.

Iako je Dule Vujošević praktično ostao bez cijele momčadi, Partizan se nada da bi se mogao uključiti u borbu za vrh. Došao je Edo Murić, pa i Ioannsi Kozeloglou, ostali Nikola Milutinov i Milenko Tepić, a Vujošević će sigurno izmisliti nekog 'novog klinca'. Srbi najviše nade polažu u Vanju Marinkovića koji ima 17 godina, a trebao bi imati značajniju minutažu u novoj sezoni.

Ostali? Cibona prilično sigurno neće obraniti lanjski naslov iako je tu većina prošlogodišnje momčadi. No, nema onog najvažnijeg – Daria Šarića, nema ni Darka Planinića, a vrlo vjerojatno ni Jarel Blassingame neće ostati do kraja sezone. Amerikanac, naime, ima ugovor na dva mjeseca. U ovakvoj situaciji Ciboni će biti najvažnije da izbjegne ispadanja, odnosno što prije prikupi dovoljno pobjeda za bijeg s dna ljestvice.

U sličnoj situaciji je i Zadar koji ima novog Amerikanca na playu, Briana Florencea, ali i mladog Lovru Bašića koji je jedan od najtalentiranijih mladih Hrvata na poziciji razigravača igre, inače jako deficitarnoj u našoj košarci. Pod košem Zadar ima solidne opcije, na vanjskim pozicijama su malo 'tanji', ali bijeg sa začelja bi trebao biti uspješno odrađen.

Slovenski klubovi, Union Olimpija i Krka, najavljuju da su završili s konsolidacijom, a malo bolje izgledaju Ljubljančani koji su Alenu Omiću pridodali Mirzu Begića pa sada imaju ponajbolju centarsku rotaciju u ligi. Mega Vizura Miška Ražnatovića uvijek ima zanimljivih mladih igrača, a ove će godine pažnja biti usmjerena na tandem Nenad Miljenović-Nikola Jokić. Igokea je uspjela prevladati sve poteškoće i opet će biti nezgodni, pogotovo na svojem parketu, a MZT je promijenio dosta toga i dojam je da su jači nego lani te bi trebali izbjeći ispadanje.

Za samo dno su kandidati mađarski Szolnoki koji je htio odustati od ABA lige, ali im sponzor to nije dopustio; Napredak koji je u ligu ušao umjesto propalog radničkog te Levski, novak iz Bugarske, čiji je projekt propao i prije nego je krenuo jer je predsjednik kluba završio u zatvoru.

Sve u svemu, dosta uzbuđenje nas očekuje sljedećih mjeseci na regionalnim parketima. Ono što je velika novost od ove godine je gašenje Final Foura te uvođenje doigravanja u kojem će sudjelovati četiri najbolje momčadi, a dojam da je vodstvo lige ipak uložilo malo truda u promociju lige je i činjenica da je od ove godine po prvi put uvedeno i fantasy natjecanje za sve košarkaške zaljubljenike.

Parovi prvog kola ABA lige:

Crvena zvezda – Levski (petak, 19:00)
Cibona – Union Olimpija (petak, 21:00)
Krka – Cedevita (subota, 17:00)
Szolnoki – Partizan (subota, 18:00)
Mega Vizura – MZT (subota, 19:00)
Zadar – Igokea (subota, 21:00)
Budućnost – Metalac (subota, 21:00)

Svi dosadašnji pobjednici ABA lige:

2002.: Union Olimpija
2003.: Zadar
2004.: Reflex
2005.: Hemofarm
2006.: FMP
2007.: Partizan
2008.: Partizan
2009.: Partizan
2010.: Partizan
2011.: Partizan
2012.: Maccabi
2013.: Partizan
2014.: Cibona

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

(Foto: Pixsell)


Tagovi

CibonaKK OlimpijaKK Crvena zvezdaABA liga

Ostale Vijesti