Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Petrović: "Oni su pogađali otvorene šuteve, a mi ne. Vidjela se razlika momčadi s Eurobasketa i ove koja je tek izašla na scenu"

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 13.11.22. | 22:51

Izbornik je detektirao razloge poraza

Hrvatska si je porazom od Poljske otežala put prema kvalifikacijama za Eurobasket. Samo pobjednici skupina idu direktno u kvalifikacije, a sada preostaje tek tanka šansa i nada u kiks Poljaka do kraja. Ali s obzirom na snagu četvrte reprezentacije Europe, malo je vjerojatno da će se tako nešto dogoditi. O važnosti pobjede je nakon ogleda pričao i izbornik Poljaka Igor Miličić.

Čestitke mojim igračima koji su izašli jako i nisu se slomili kada je Hrvatska igrala dobro. Bio je užitak igrati pred punom dvoranom i to može veseliti i poljske i hrvatske igrače. Pričao sam s izbornikom Petrovićem i složili se da je svaka pobjeda važna u ovom konfuznom načinu natjecanja. Moji igrači su imali mentalnu snagu da stignemo do pobjede u ovoj atmosferi”.

Miličić je pojasnio i što je presudilo na koncu.

Htjeli smo na poluvremenu ubrzati igru, imali smo problema kada su nas uvlačili u sredinu i nismo se kretali. Kada je Hrvatska s Prkačinom preuzimala pronalazili smo prednost na slaboj strani i otvarali šuteve. Uvjeren sam da je Eurobasket donio samopouzdanje i mladim igračima i kada nismo dobili Ponitku i Slaughtera sada se mladi igrači dižu na veći nivo. Ti igrači se mogu razvijati samo uz pobjede i pobjednički mentalitet i igramo sa samopouzdanjem i prije Eurobasketa. Danas je playmaker Pluta odigrao recimo vrhunski”.

Usporedio je poljski izbornik i ovu Hrvatsku i onu koja je ispala u osmini finala Eurobasketa.

Hrvatska je ljetos bila jedna od favorita za medalju, nevjerojatno koliko talenta. Ova momčad igra s vrhunskom energijom i kada bi se to spojilo to bi bila vrhunsko za hrvatsku reprezentaciju”.

Aco Petrović je pak ocijenio kako je početak posljednje četvrtine presudio ogled.

Imali smo svoje trenutke, u nekoliko navrata nismo otišli na veću razliku. Početak četrvte četvrtine nas je usmjerio, nismo zabijali otvorene šuteve i nismo imali defenzivnu tranziciju, nismo radili prekršaje, a oni zabili devet poena i prelomili. Vidjela se razlika između igrača iz Eurobasketa i igrača koji su tek izašli na veliku scenu. Želio bih zahvaliti publici na dolasku i Davorinu Nakiću. Ali nemojte me pitati više o ovoj zadnjoj rečenici”.

Pričao je Aco i o taktici i ideji za plan utakmice.

Ideja je s četiri mala bila je usmjeravanje na baseline na svim pickovima, ali za to treba više rada i strpljenja, tu smo trebali biti fluidniji. Kada smo imali dubinu otvarali sjajne šuteve u par napada nismo napadali iz prvog dodavanja. I vidi se razlika u uigranosti, mi smo imali četiri treninga za pripremu i teško je to pohvatati. S četiri mala je ideja bila napadati prostor, imali smo dobre šuterske situacija, ali nismo zabijali. Perković je imao otvorenu tricu na kraju za minus tri, nije ušlo...”, rekao je izbornik pa dodao:

Ključna razlika je bila u tome što su oni pogađali, a mi ne”.

Borna Kapusta je bio sjajan, ali nije pomogla ni njegova vizija na parketu.

Bili smo u dobrom ritmu tri četvrtine i kada nismo zabili otvorene trice u zadnjoj, oni su se odlijepili i više se nismo uspjeli vratiti”.

O tome da je tek sada zaigrao za Hrvatsku kaže:

Uvijek sam igrao tako da razigravam. Meni je koš druga stvar. Problem je bio jer sam igrao na manjoj razini, a sada se dolaskom u Cibonu to promijenilo i nadam se da će se to i nastaviti”.



Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaAco PetrovićIgor MiličićBorna Kapusta

Ostale Vijesti