Petrović: Bilan je ispao nekorektan

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 26.07.17. | 13:33

Izbornik naše košarkaške reprezentacije Aleksandar Petrović objavio je konačnu listu igrača za pripreme za Eurobasket.

Na pripremama za Europsko prvenstvo koje će se od 31. kolovoza do 17. rujna održati u Finskoj, Izraelu, Rumunjskoj i Turskoj, neće biti Mire Bilana, koji je posljednji koji neće igrati za reprezentaciju ovog ljeta. Razlog su osobni razlozi i briga oko pronalaska novog kluba.

U subotu, dok sam bio u Kini primio sam poziv od Bilana, koji je rekao da je nezadovoljan jer nema kluba, ne bi volio riskirati nikakvu ozljedu na pripremama i da se ovog trenutka ne osjeća mentalno spremnim za reprezentaciju. Tog trenutka sam prekinuo razgovor i rekao da sam za dva dana u Hrvatskoj i da ćemo se čuti. Tako je i bilo, čuli smo se, međutim, u protekla dva i pol dana sam apsolvirao taj razgovor na način da ako netko mentalno nije sposoban za ove stvari, jednostavno nema što tražiti u reprezentaciji“, kazao je Petrović na konferenciji za medije te pojasnio kako Bilan nije sam otkazao nego:

To smatram povlačenjem poziva prema njemu s moje strane. Ako netko nije spreman, nema što tražiti u A reprezentaciji. Ono što je mene osobno povrijedilo su dvije stvari. To se ne radi dva dana prije početka priprema – ni u kom slučaju. Morate znati da je moja odluka bila prošle sezone da je čovjek bio u početnoj petorci u svih deset službenih utakmica i sve to nakon 2015. godine kada ga je Perasović pozvao kao tek 12. igrača. Zato ne možeš na taj način biti nekorektan prema nekome tko ti je dao taj status“.

Nakon pripremnog turnira u Kini, posljednja četvorica igrača koja su izborila poziv na pripreme su Dominik Mavra, Ivan Ramljak, Ivan Buva i Tomislav Zubčić.

To je četvorka koja nastavlja dalje. Jednostavno, teren je pokazao da njih četvorica mogu uzeti mjesto što se tiče A reprezentacije. Još jedan dodatak koji je važan, mislim da nakon ovoga možemo puno opuštenije pristupiti kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo čiji 'prozori' kreću u 11. mjesecu pa se nastavljaju u 2. mjesecu. Razlog je jednostavan, ova turneja je pokazala da zajedno s ovih nekoliko igrača i iz ove A reprezentacije mogu bez ikakvih problema odraditi kvalifikacije za SP, a da ne strepimo za prolaz dalje. To je po meni najvažnija poruka koju je ta reprezentacija poslala prema svima nama“.

Aco sada na popisu ima 14 igrača.

Tih 14 igrača na pripreme dolaze sa željom i voljom da nešto naprave. Ja sam s tim zadovoljan. Moram spomenuti da je od svih izostanaka po meni najveći hendikep izostanak Luke Babića, ali to je nažalost nešto što se u sportu događa. Nadam se da će nakon operacije, njegova rehabilitacija ići u pravom smjeru i da će ubrzo biti na parketu jer se radi o momku koji je ekstremno pošten, kvalitetan i koji je zaslužio i dalje biti član A reprezentacije“.

Pripreme hrvatske reprezentacije trebale su početi sutra, no zbog zahtjeva NBA lige, okupljanje je pomaknuto na 31. srpnja i s pripremama se počinje prvog kolovoza. Destinacija je Sv.Martin na Muri.

Prošle godine smo radili pripreme na nivou 30 radnih dana, NBA je imao to pravilo, plus slobodni dani. To su bila ta 33-34 dana po kojim sam složio da pripreme počinju 27. srpnja za sve. Međutim, u protekla četiri dana, za naša tri igrača Šarića, Bogdanovića, Bendera dobili smo program vezano uz njih. Više se ne radi o 30 dana, plus slobodni dani, već se radi o 28, plus slobodni dani. Toga se nažalost moramo pridržavati. Znači, oni su pokriveni osiguranjem od prvog treninga prvog kolovoza u 10:00 sati“, pojasnio je izbornik te dodao kako su za njega svi igrači isti.

Jučer sam poslao nalog našem team manageru Igoru da svima pošalje da pripreme počinju prvog kolovoza u 10:00 sati. Pitat ćete me hoće li nam faliti ova tri, četiri dana. Reći ću vam – da. Bit ćemo malo 'dizel' u prvoj fazi, bit će pokoji poraz u toj početnoj fazi jer već za sedam dana od početka priprema igramo protiv Francuske i Litve, nakon toga slijedi Opatija, odnosno Ukrajina i Slovenija. Doživjet ćemo nekoliko poraza, ali isto tako znamo da moramo biti pravi u osmini finala, a do toga imamo 40 ili 41 radni dan. Za tu utakmicu ćemo biti spremni!“.

Hrvatska u prvom krugu EuroBasketa u Cluju igra u skupini protiv Mađarske, Rumunjske, Crne Gore, Španjolske i Češke.

Imperativ u samoj grupi u rumunjskom Cluju neće biti kao što je bio na Olimpijadi, ili u Torinu jer tamo je svaka utakmica bila nokaut utakmica, imperativ je proći sa što manje trauma u četvrtfinale, a potom biti spreman za nokaut. Hrvatska reprezentacija će biti spremna za tu utakmicu“, poručio je Petrović.

Osvrnuo se i predsjednik HKS-a Stojko Vranković na pojedine otkaze reprezentaciji:

Koliko god je to teško Savezu, mislim da je nateže izborniku, s obzirom da se tu ipak radi o četiri igrača koji su bili potencijalni kandidati u petorci ili su služili za prvu rotaciju. To je teško. No ono što je izbornik spomenuo za Luku Babića koji ima opravdani razlog, s obzirom da se radi o potencijalnoj operaciji… Protiv toga se ne može“.

Razmišljali su kaže, kako riješiti te stvari.

S jedne strane imate Bendera koji igra NBA Ljetnu ligu i dolazi igrati za reprezentaciju. S druge strane imate igrače koji hoće igrati Ljetnu ligu, ali neće igrati za reprezentaciju, ne žele, ne mogu…to je njihova stvar. Samo želim naglasiti da Savez tu mora naći jedan modus, način, kako odgovoriti na to jer ja neću prihvatiti činjenicu da netko ne može ili ne želi igrati danas, a želi igrati sutra. Zašto? Imate tu primjer Šarića i Bogdanovića, da ne spominjem druge igrače koji žele igrati. Sad ja postavljam pitanje – ako si izbornik, kako to iskontrolirati, a to sve kreće iz svlačionice. Ja kao igrač ne bi bio sretan da nekoga vidim sutra koji nije participirao tome što sam ja prošao“, istaknuo je Vranković, prenose službene stranice Hrvatskog košarkaškog saveza.

(Foto: Pixsell)

 


Tagovi

Miro BilanHrvatska košarkaška reprezentacijaHrvatski košarkaški savezAleksandar Petrović

Ostale Vijesti