Partizan lobira za izbacivanje FMP-a iz ABA-e, epilog ovisi o Hrvatima

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 29.06.20. | 10:57

Nakon današnjeg sastanka neke stvari bi trebalo postati jasnije.

Danas se održava nova online sjednica regionalne ABA lige. To će ujedno predstavljati jednu od zadnjih akcija Domagoja Čavlovića na njenom čelu, a kako donose Sportske novosti, ovaj sastanak bit će ključan za status jednog kluba koji dobrano narušava renome lige po pitanju njene regularnosti.

Jordi Bertomeu, čelnik Euroleague Basketballa, degradirao je status ABA i oduzeo garantirani status njenog prvaka kao euroligaša, između ostalog, radi postojanja FMP-a kao satelita Crvene zvezde te Mega Bemaxa kao menadžerske momčadi.

To je također rezultiralo manjim brojem mjesta u narednoj sezoni Eurokupa pa umjesto četiri mjesta, regionalni će klubovi participirati samo s tri. U pitanju su Partizan, Budućnost i Cedevita Olimpija, a kratkih je rukava ostao Mornar iz Bara. Tim je povodom šef kluba iz crnogorske luke Đoko Pavlović čak najavio i tužbu.

Partizan, koji se nadao mjestu u Euroligi naredne sezone, uslijed scenarija u kojem je ipak ostao bez nje pred sobom ima i izazovan zadatak zadržavanja voljenog trenera Andree Trinchijerija, a akumulirani bijes kanaliziran je na način što je prema ABA-i poslan dopis da se FMP izbaci iz lige, odnosno poput dekretom katapultira u Drugu ABA-u.

Situacija se dodatno komplicira s obzirom da po sustavu rotacije na čelo ABA-e dolazi Zoran Tošković, formalni predsjednik FMP-a. To će nastojanja Partizana učiniti tim teža, bez obzira što je de facto šef kluba iz Železnika, razumije se, Nebojša Čović.

Valjan argument Partizana jest taj da u zadnjih 26 utakmica Zvezda s FMP-om ima omjer, pogađate, 26-0. Jasno je stoga da Zvezda u sezonu ulazi unaprijed s dvije upisane pobjede. Partizan sada (kao i u ligi Srbije) agresivno zahtjeva rješenje ove situacije s obzirom da po ABA statutu sukob interesa nije dozvoljen, a epilog bi mogao ovisiti o hrvatskim klubovima, odnosno njihovom glasanju.

Može li Zvezda računati na donedavno živu podršku naših predstavnika, ostaje nam da vidimo…

(foto: Pixsell/Pixsell)


Tagovi

FMPABA ligaKK Crvena zvezdaPartizanDomagoj ČavlovićNebojša Čović

Ostale Vijesti