Fort Worth Star-Telegram/ABACA/PIXSELL
Fort Worth Star-Telegram/ABACA/PIXSELL

Od “novog Lebrona” do zadnje šanse kod Perasovića: O. J. Mayo potpisao za Unics

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 20.09.21. | 15:19

Svojevremeno treći pick NBA drafta u 34. godini stigao u Euroligu

Izludio je Ameriku kao 16-godišnjak. Pred njim je bila blistava karijera. Međutim, nije dosegao visine koje su mnogi vidjeli u zvijezdama. Zbog problema izvan terena te nedostatka discipline i profesionalizma, završio je s NBA ligom 2016. godine. Nakon pet godina provedenih u Portoriku i Kini, OJ Mayo dobit će priliku u elitnom natjecanju Starog kontinenta. Potpisao je jednogodišnji ugovor s Unicsom iz Kazanja.

Mnogi su na početku karijere dobili titulu "novog LeBrona". Naravno, nitko je nije opravdao. Prvi koji je proglašen nasljednikom jednog od najvećih košarkaša u povijesti bio je Mayo. Već u srednjoj školi plijenio je samopouzdanjem. Igrao je odlično, punio dvorane, prosječno 29 poena po utakmici. Smatrali su ga najboljim mladim igračem u Sjedinjenim Državama. Činjenica da ga je rekordnih 16.000 ljudi gledalo u jednoj utakmici pokazuje koliko je bio popularan i prije početka profesionalne karijere.

Jednu je sezonu proveo na fakultetu igrajući za USC Trojans. S prosječno 20 bodova nije razočarao. Uslijedila je NBA. Minnesota Timberwolves ga je u ljeto 2008. odabrao kao trećeg picka, no ubrzo je zamijenjen Memphisom. Nakon njega, na primjer, izabrani su Russell Westbrook, Kevin Love, Danilo Galinari, Eric Gordon, Serge Ibaka, Nikola Batum, Deandre Jordan, kao i Goran Dragić.

(3.00) VENEZIA (17.00) VIRTUS BOL. (1.65)

Imao je vrlo dobru sezonu. Uvršten je u pet najboljih novaka s prosjekom od oko 19 bodova po nastupu. Ništa nije ukazivalo na to da će u sljedećoj natjecateljskoj godini uslijediti veliki pad, što bi ga dovelo u poziciju da na kraju karijere potraži posljednju priliku u Rusiji. U SAD-u se priča da se sa suigračima počeo svađati od druge godine, kasnio je na treninge... U trećoj godini izgubio je mjesto u petorci Grizlija, a nakon suspenzije od 10 utakmica zbog korištenje steroida, definitivno se rastao s timom iz Tennesseeja.

Sezonu je u Dallasu odigrao iznad očekivanja - s prosjekom od oko 15 poena i 40 posto uspjeha u šutu za tri (najbolji u karijeri). Činilo se da se vratio na pravi put, ali pokazalo se da mu je to bila posljednja sezona u karijeri u kojoj je imao ulogu NBA startera ... Dobre igre u Teksasu uvjerile su Milwaukeeja da mu da ugovor na tri godine . Došao je nespreman. Otišao je posramljen. Kršio je pravila NBA-e zbog zlouporabe propisanih lijekova protiv bolova i prekomjernih količina, pa ga je liga kaznila dvogodišnjom suspenzijom. Nije imao prilike da se vrati. Neće je ni dobiti.

Rijetki su, međutim, očekivali da bi na kraju karijere mogli dobiti šansu u elitnom natjecanju Starog kontinenta. Prethodnih pet godina proveo je u Portoriku i Kini. Daleko od ozbiljne košarke. Igrao se sa svojim protivnicima i očito su u Kazanju vidjeli da u njemu još ima vrućine. Mogao bi ofenzivno doprinijeti, ali pitanje je kako će trener Velimir Perasović uspjeti uvjeriti takvog igrača, poznatog po nevoljama izvan terena i nediscipliniranosti, da ostavi zadnji atom snage u obrani.

Jedno je sigurno, bit će zabavno vidjeti ga na podu. Čak i u Srbiji, s obzirom na to da bi se u Beogradu trebao natjecati s Crvenom zvezdom u okviru Eurolige. Mayo ima 547 utakmica u regularnom dijelu NBA lige s prosjekom od 13,8 poena. Također je upisao 26 playoff nastupa i prosječno bilježio oko 10 poena.

Ulaskom u finale Eurokupa prošle sezone Unics je osigurao vizu za elitno natjecanje. Tijekom ljeta doživio je velike promjene i doveo neka velika pojačanja. Prije Maye, opremu kluba iz Kazanja posuđivali su Vyacheslav Zaystev, Evgeby Valiev, Lorenzo Brown, Mario Hezonja… Perasović je sezonu započeo osvajanjem trećeg mjesta u Superkupu VTB lige, trijumfom nad Lokomotivom Kubanj, s 27 bodova Hezonje.


Tagovi

Velimir PerasovićEuroligakošarka

Ostale Vijesti