Marius Becker/dpa
Marius Becker/dpa

Nowitzki na Eurobasketu? Ne može, "ti dani su prošli" (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 30.03.22. | 15:58

Utakmice će, naravno, pratiti uživo, ali samo kao ambasador svoje zemlje i sporta

Dirk Nowitzki nikad nije odbio igrati za Njemačku. Što ako da ga sada, poslije samo tri godine mirovine pozovu na Europsko košarkaško prvenstvo u Kölnu i Berlinu u rujnu? Dovoljno je bilo vidjeti kako hoda dok dolazi na razgovor ovog tjedna u poslovnom centru KölnSky da bude jasno da je pitanje neozbiljno.

Nowitzki nosi vidljive tragove 21 sezone u NBA. Problemi sa skočnim zglobom bivšoj superzvijezdi Dallas Mavericksa vidno otežavaju život.

"Ti dani su prošli. Igrao sam dovoljno dugo u NBA," kaže 43-godišnji krilni centar.

Utakmice će, naravno, pratiti uživo, ali samo kao ambasador svoje zemlje i sporta. Prvenstvo je s prošle godine pomaknuto zbog pandemije.

"Bit će sjajno. Stvarno se radujem," kaže Nowitzki.

On će, dakle, u arenama u Kölnu i Berlinu biti samo gledatelj, ali aktivne NBA igrače iz Njemačke poziva da predstavljaju svoju zemlju.

"To ne možete nikome narediti, ali iz vlastitog kuta mogu reći da mi je igranje za reprezentaciju mnogo donijelo i da smo slavili velike uspjehe," kaže šesti na vječnoj listi strijelaca u NBA-u.

Za Njemačku je odigrao 153 utakmice, osvojio je broncu na Svjetskom prvenstvu u SAD-u 2002. i srebro na Europskom prvenstvu u Srbiji 2005.

Play Houston Rocketsa Dennis Schröder kaže da je spreman ponovo igrati za Njemačku. Prošlog ljeta je bio izočan nije imao jasnu situaciju s ugovorom. To je, opet, zamutilo pitanje osiguranja, ključnog za igrače koji potpisuju milijunske ugovore.

Doduše, i sadašnji Schröderov ugovor ističe za nekoliko tjedana, ali očekuje da će do početka Europskog prvenstva biti razjašnjena ne samo njegova, nego i situacija ostalih njemačkih NBA igrača - potencijalnih reprezentativaca.

 "Nadamo se da će većina njih imati ugovore i da će odlučiti igrati za Njemačku, pa da na teren izađu najbolji," rekao je Nowitzki.

A Njemačkoj treba najjači mogući sastav, jer u prvom krugu natjecanja ima ozbiljne suparnike - Francusku, Sloveniju, Litvu, Mađarsku i Bosnu i Hercegovinu.

"Biće to teška skupina, ali mislim da imamo veliki potencijal. U Berlinu je sve moguće i nema velikog favorita," kaže Nowitzki.

Na Eurobasketu 2015. Njemačka nije uspela napredovati unatoč Nowitzkom i Schröderu. Dirk svejedno nosi lijepe uspomene s turnira. Poslije posljednje grupne utakmice, njegove oproštajne u reprezentaciji, gledatelji su ga ispratili ovacijama.

"To nikada neću zaboraviti. Uvijek me prođe jeza kad se sjetim," poručio je Nowitzki. (DPA)


 


Tagovi

Dirk NowitzkiNjemačkanjemačka košarkaška reprezentacijaEurobasketkošarka

Ostale Vijesti