Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Nijemci nam neće ništa pokloniti, Hrvatska može i mora bolje

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 03.07.21. | 08:00

Danas se igraju dvije polufinalne utakmice kvalifikacijskog turnira za odlazak u Tokio

Hrvatska košarkaška reprezentacija se uz dosta muke provukla do polufinala kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u kojem će danas u 16 sati igrati protiv Njemačke. Dvoboj protiv Tunisa svi bi ljubitelji košarke najradije zaboravili, što zapravo treba i napraviti. Hrvatska još ima šansu za Tokio, ništa nije gotovo ni izgubljeno i tako se momčad Veljka Mršića treba postaviti danas protiv Nijemaca. Petak je bio dan odmora za sve, bilo je vremena za pojedinačne i grupne razgovore, valjda se stigla napraviti detaljna analiza odigranih utakmica, a definitivno se mogla napraviti kvalitetnija priprema dvoboja s Njemačkom.

 Sasvim je sigurno da momčad koja ima Bojana Bogdanovića i Marija Hezonju može i mora bolje, ali očito je da se u prve dvije utakmice nalazila u psihološkoj rupi. Sam Bogdanović govorio je o određenoj „blokadi“ koju je teško objasniti, priznao da nije pravi, ali ne želimo ni pomisliti kako bi Hrvatska izgledala bez njega.

Srećom, Pavle Marčinković je Hrvatskoj dao još jednu priliku, član Splita oličenje je „timskog“ igrača, onog koji se sasvim podređuje momčadi. Ugledaju li se suigrači na njega, Hrvatska može pobijediti Njemačku pa možda i otići u Tokio.

„Ako ćemo mi to htjeti, mi ćemo to ostvariti. Mi kvalitetu imamo“, poručio je Marčinković nakon Tunisa.

Sasvim je sigurno da je Njemačka jača od Tunisa, ali nije nepobjediva. Nemaju Nijemci izrazitih zvijezda, ali biti će agresivni, fizički moćni i neće nam ništa pokloniti. Suparnike u grupi Meksiko i Rusiju slomili su ritmom, a ne nekom lepršavom košarkom. Dobri su Nijemci pod košem, centri Wagner i Voigtmann su pokretljivi, znaju pogoditi s vanjskih pozicija i sigurno će naša centarska linija s njima imati dosta problema. U prve dvije utakmice istaknuo se playmaker Saibou, agresivan u obrani, brz i vješt s loptom, biti će neugodan protivnik za Ukića i Rogića. Trebat će naši pripaziti na šutere Obsta i Giffeya koji se zna spustiti pod koš čim ga čuva niži igrač. Za razliku od Hrvatske koja u prve dvije utakmice nije izgledala kao momčad, Nijemcima je upravo kolektiv najveća snaga. Svi skaču, svi trče i svi igraju obranu.

Želi li Hrvatska do pobjede sigurno će morati izbjeći igru jedan na pet, protiv Nijemaca će nam trebati pokoja suvisla akcija i puno više momčadske suradnje. Kao što je rekao Marčinković, kvalitetu imamo, krajnje je vrijeme da to pokažemo na parketu.

Piše: Vedran Pavičić


Tagovi

Kvalifikacije za Olimpijske igrehrvatska košarkaHrvatska košarkaška reprezentacija

Ostale Vijesti