Nedavno igrao u Mađarskoj, sada je najbolji igrač Miamija, a igra s najmanjom plaćom u klubu

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 29.10.18. | 15:43

Neočekivani junak.

Život piše čudne priče, a ta rečenica se posebno može odnositi na sport i sve ono što se događa oko njega. Nevjerojatna je količina junaka, ali i tragičara koje se svakodnevno događaju u sportu, a mi vam danas donosimo onu o Rodneyju McGruderu,

Za ovog košarkaša ste do ove godine mogli čuti samo ako ste zagriženi NBA fanatik, ako pratite ili ste pratili sveučilišnu košarku, posebno sveučilište Kansas State ili uživate u mađarskoj košarkaškoj ligi. Ako niste među ovom grupom, a pratite NBA ligu, sigurno ste se upitali tko je igrač koji je trenutno najbolji igrač Miami Heata. Možda neki pick druge runde koji vam je prošao ispod radara ili je igrač ispod radara prošao svim GM-ovima lige pa nije ni draftiran, a onda ste se nemalo iznenadili kada ste shvatili da McGruder ima 27 godina te da već ima dosta iskustva iza sebe.

> ODIGRAJ MIAMI – SACRAMENTO

Nakon što je srednju školu odradio u Washingtonu i na Floridi, McGruder je 2013. došao na sveučilište Kansas State. U prvoj sezoni se nije baš naigrao, a onda se probio u startnu petorku. U drugoj godini je imao 11,1 poen, 5,9 skokova i 1,5 asistencije u prosjeku, a u posljednje dvije sezone je prosjek poena podigao na više od 15 dok su skokovi i asistencije ostali više-manje na istom nivou s time da se popravio u osvojenim loptama te došao na prosjek od 1,3 po susretu. Sve to mu ipak nije donijelo izbor na draftu, a nakon što tijekom ljeta nije prošao na probama u Orlandu, Charlotti i Oklahomi, McGruder se odlučio na odlazak u Europu. I to, ni više ni manje nego u – Mađarsku.

„Nakon što me Thunder otpustio odlučio sam otići u Europu i vidjeti kakva se tamo igra košarka. Došla je ponuda iz Mađarske, ja sam je prihvatio i nisam požalio. Stvarno volim europsku košarku, bilo mi je zabavno“, prisjetio se McGruder svojih mađarskih dana. Epizodu u klubu Atomeromu uvijek rado spominje, a i Mađari ga prate jer je imao prosjek od 14,4 poena, 5,3 skoka i 2,3 asistencije po susretu.

Iako je imao nekoliko 'jačih' europskih ponuda 193 centimetra visoki košarkaš ipak se odlučio na novi pokušaj u NBA ligi. Tijekom ljeta je bio u kampovima Golden Statea i Bostona, a kad se tamo nije uspio izboriti za ugovor, odlučio se za G-ligu. Prvo je bio u Maine Red Clawsima da bi sezonu završio u Sioux Falls Skyforceu. Imao je solidne brojke, ali ništa više od toga pa nije čudno što 2015. opet nije uspio proći u NBA ligu. Miami mu nije ponudio ugovor te se vratio u Skyforce s kojim je 2016. osvojio naslov prvaka G-lige. Prosjek od 15,8 poena, 5,3 skoka, 2,3 asistencije i 1,4 ukradene lopte po susretu donijeli su mu u ljeto 2016. potpis trogodišnjeg, djelomično garantiranog ugovora s Miami Heatom.

I tu je sve krenulo. Trener Eric Spoelstra oduševio se njegovim radnim navikama te ga je ubrzo promovirao u startnu petorku. Prosjek od 6,4 poena, 3,3 skoka i 1,6 asistencije ne izgledaju sjajno, ali McGruder je sve u klubu oduševio radnom etikom i odličnom igrom u obrani. Spoelstra i glavni košarkaški operativac Heata Pat Riley su bili presretni jer su dobili igrača startne petorke za jako mali ugovor, a nije se bunio ni McGruder koji je tek tri godine ranije igrao u Mađarskoj. Prava eksplozija se od njega očekivala u sljedećoj sezoni, ali u listopadu prošle godine je zadobio tešku ozljedu zbog koje je propustio veći dio sezone. Odigrao je tek 18 utakmica u sezoni i 4 u doigravanju. Učinak mu se smanjio, ali ne i podrška kluba.

„Uvijek navijaš za igrače poput njega. Moraš navijati za njega jer on u svoju košarku ulaže nevjerojatan trud i energiju, a užitak je trenirati igrača poput njega“, izjavio je tada Riley.

A da je McGruder nevjerojatan radnik pokazao je ovog ljeta kada je žestoko trenirao na svojem šutu za tricu. U prvoj NBA sezoni je trice pogađao s 33,2%, a bilo mu je jasno da u aktualnoj košarci bek šuter/nisko krilo, koje je pozicije igrao, ne može biti na najvišem nivou s tim postotkom.

„Ljeto služi za rad, ništa drugo mi je nije važno. Želim se dovesti na nivo da sam uvijek spreman na šut, spreman za utakmicu, spreman da iskoristim sve šanse koje ću na toj utakmici dobiti“, izjavio je McGruder tijekom ljeta, a prve utakmice nove sezone su pokazale da se rad itekako isplatio.

Spoelstra je McGrudera opet 'ubacio' u startnu petorku Miamija, a on mu je uzvratio na najbolji mogući način. Nakon 5 utakmica je na prosjeku od 16 poena uz nevjerojatan postotak šuta i trice od 54%. Uz to ima i 7,4 poena i 3,6 asistencije te je trenutno najbolji igrač Heata. ESPN-ov Player Rater je njegove utakmice ocijenio prosjekom 32,3 što je za 1,2 boda više od prosjeka kojeg ima Goran Dragić kao trenutno drugi najbolji igrač momčadi s Floride.

Popravio se McGruder u svim segmentima igre, posebno onima koji treneri jako vole. Trenutno ima 57 dodira s loptom po utakmici dok je prije dvije sezone bio na 26,6 dodira. Ima i 7 driblinga po utakmici, a prije dvije sezone je taj broj bio 2,9, a asistira 15,1% posjeda lopti dok je on na parketu. Najvažnije poboljšanje se odnosi na true shooting percantage, statističku opciju koja okuplja uspješnost svih šuteva koje igrač uputi tijekom utakmice, bilo da je riječ o šutu za dva ili tri poena, odnosno slobodnim bacanjima. Prije dvije godine je bio na 50,6 TPS, sada je na 70,1 što su uistinu elitne brojke.

„Uvijek je bio pobjednik. Sada je postao košarkaš s jako puno različitih karakteristika i može ti nauditi na mnogo načina. On prati sve skokove, na svakoj je izgubljenoj lopti, pogađa trice, zabija iz driblinga. Poboljšao se na svim segmentima i nastavit će se poboljšavati. Izgleda puno bolje nego prije tri ili četiri mjeseca“, oduševljen je Spoelstra njegovom igrom.

Sada Spoelstra i Riley imaju novi veliki zadatak što se tiče McGrudera. On je u posljednjoj godini ugovora koja mu ove godine donosi nešto više 1,5 milijuna dolara. To je drugi najmanji ugovor u momčadi Heata, samo Derrick Jones ima 30 tisuća dolara manje od njega. Heat bi ga sigurno želio zadržati, ali pitanje je kako to izvesti jer za sljedeću sezonu momčad ima garantirane ugovore u iznosu od već 135 milijuna dolara. No, morat će to nekako izvesti jer, kako kaže Dwyane Wade:

„On je idealan igrač za Miami. Igrač je to koji ne priča puno, radi teško na obje strane parketa i svi ga vole. Svi smo sretno što je ovako krenuo u sezonu, potreban nam je.“

A ako Wade to kaže…

Piše: Emir Fulurija

(Foto: Reuters)


Tagovi

Rodney McGruderizdvajamo

Ostale Vijesti