NBA REZIME Chicago Bulls: Sezona bačena u vjetar

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 07.06.17. | 09:14

Bullsi su bili najdosadnija momčad lige.

Veliko NBA finale je počelo, do ovogodišnjeg drafta je ostalo manje od 20-ak dana pa je vrijeme da rezimiramo sezonu na izmaku. Svakog dana, upravo do noći drafta, osvrnut ćemo se na jedan klub kroz tri rubrike – 'Jučer', 'Danas' i 'Sutra' te grafikama s najzanimljivijim podacima o klubu.

Klubovi čije smo sezone do sada rezimirali:

Brooklyn Nets * Phoenix Suns * Los Angeles Lakers * Philadelphia 76ers * Orlando Magic * Minnesota Timberwolves * New York Knicks * Sacramento Kings * New York Knicks * Dallas Mavericks * New Orleans Pelicans * Charlotte Hornets * Detroit Pistons * Denver Nuggets * Miami Heat

JUČER

Poznajete li nekog navijača Chicaga? Siguran sam da poznajete, a ako ipak nemate tu 'čast“, evo ja ću se raskrinkati kao takav. Doduše, i u ranijim tekstovima dalo se naslutiti takvo što, ali sada je, evo, eksplicitno i javno. Zašto sam sada 'izašao iz ormara'? Pa, jednostavno, zato da bih mogao napisati kako mi je bilo strašno mučno gledati ovogodišnje Bullse i da se prvi put od kada imam League Pass (a imam ga jako dugo, čak i prije nego je postojala 'međunarodna' verzija) da nisam pogledao 90% utakmica Bullsa. Dapače, čak mislim da je bilo nekih momčadi koje sam gledao češće nego družinu iz Chicaga, a to dovoljno govori o svemu što su meni i ostalim navijačima Bullsa napravili Gar Forman i John Paxson, vodeći ljudi kluba zaduženi za slaganje momčadi.

A počelo je tako dobro. Bullsi su u New York poslali Derricka Rosea gdje je završio i Joakim Noah. Koliko god prvi bio najveća zvijezda momčadi nakon Michaela Jordana, a drugi bio najveći idol navijača od istog tog Jordana, za klub je bilo bolje da obojica odu, a to su dokazale i njihove izvedbe u Knicksima. Na draftu je uzet Denzel Valentine, za kojeg se tada pisalo da bi mogao biti krađa drafta, a koliko god se dolazak Rajona Ronda ne uklapao u neku imaginarnu strategiju razvoja mladih igrača, ipak je on u tom trenutku bio najbolji dostupni playmaker na tržištu, a ni ugovor mu nije bio loš. Naime, Rondo uopće nema garantiran ugovor za sljedeću sezonu.

A onda su Bullsi napravili najgori potez sezone. Odnosno drugi najgori, jer čovjek zaboravi na Sacramento i njihov Cousins trade. Već je odavno jasno da vlasnik Bullsa Jerry Reinsdorf nema neku jasnu strategiju za svoj klub od kojeg mu je puno važniji onaj bejzbolaški te da će se s njim na čelu teško ići u neku razvojnu sezonu gdje rezultat neće biti u prvom planu. To je ovog ljeta i dokazao kada je svojim pobočnicima naredio da dovedu Dwyanea Wadea.

Nitko normalan ne bi smio ništa reći protiv Wadea, jednog od najboljih igrača na poziciji beka šutera u zadnja dva desetljeća. Wade je i prošlu sezonu izgledao prilično dobro pa je za očekivati bilo da ni u ovoj 'ne umre', a povratak u rodni grad zvučao je kao zgodna marketinška priča. I bila je. Marketinška.

U eri kada NBA ligom dominiraju tricaške momčadi, Bullsi su složili roster gdje igrači na tri vanjske pozicije ne mogu pogoditi otvoreni šut, a da stvar bude gora trener Fred Hoiberg je na početku sezone odlučio da će pod košem zajedno igrati Taj Gibson i Brook Lopez. Znači, dodatno zatvaranje reketa i manjak opcija za širenje reketa.

Iako je sve zajedno bilo osuđeno na propast, na početku je to čak i izgledalo donekle prihvatljivo. Rondo i Wade počeli su pogađati neke trice, Jimmy Butler je prihvatio da ipak ne može biti potpuni alfa mužjak, a dvojac pod košem je odlično zatvarao reket. No, svima je bilo jasno da to ne može dugo trajati, a kada je počelo pucati onda je umalo epski puklo.

Uskoro više nije bilo dvojbe da će Bullsi biti najdosadnija momčad lige, a kada su počeli sukobi, a njih s Rondom u momčadi nikada neće izostati, onda je svima valjda bilo jasno da je ova sezona potpuni promašaj. Pokušali su u Chicagu s tradeovima, ali slanje Tonyja Snella u Buckse za Michael Carter-Williamsa, odnosno Taja Gibsona i Douga McDermotta za paket u kojem je glavna 'nagrada' bila Cameron Payne se mogu nazvati svakako, ali ne i uspješnima.

Srećom po Bullse uspješnim se nisu pokazale ideje o tradeu Butlera. Najbolji igrač momčadi bio je radaru mnogih klubova, a Bullsi su ga bili spremni zamijeniti, ali su tražili dosta, puno više nego je, recimo, Boston želio ponuditi.

U cijelu priču se uklopio i trener Fred Hoiberg. On, doduše, nije kriv za roster kojeg je dobio i koji je u potpunosti kontradiktoran s njegovim pedigreom čovjeka koji voli brzu igru s dosta tricaša, ali previše je on lutao u rotacijama ove sezone da ne bi imao veliki dio krivnje za ono što se događalo ove sezone u Vjetrovitom gradu.

I da na kraju opet napišem jednu navijačku – bez obzira na sjajne dvije partije u prvom krugu doigravanja protiv Bostona i činjenicu da bi Bullsi možda i prošli Celticse da se Rondo nije ozlijedio, ne bih imao ništa protiv da je Chicago ostao bez doigravanja. Možda bi se onda neke stvari bolje posložile.

DANAS

Ovog ljeta bi se Chicago mogao naći u gotovo pa identičnoj sezoni kao prošle godine. Samo što su okolnosti drukčije. Wade ima igračku opciju za sljedeću godinu i bilo bi logično da je ne 'pokupi', a još logičnije bi bilo da Bullsi ne garantiraju ugovor Rondu. Trebat će onda riješiti pitanje Mirotića koji nije gotovo pa nimalo napredovao od kada je došao u Chicago, ali bi ga svejedno trebali zadržati. Tu su i odluke za Carter-Williamsa, Lazvergnea i Felicija, a ni Canaan nema garantirani ugovor.

Na draftu će Bullsi 15. pickom vjerojatno tražiti nekog playmakera, a vrlo lako bi Chicago na kraju mogao imati 40-ak milijuna dolara na salary capu. Mladih igrača imaju, a bez obzira što nisu previše napredovali, svejedno se u njih još isplati ulagati. Sigurno će opet biti i priča o tradeu Butlera, a ako bi netko (Boston? Lakersi? Phoenix?) ponudio nešto jako, onda bi on mogao i otići iz kluba.

Ne vjerujemo da će Hoiberg dobiti otkaz, ali možda bi bilo dobro da ode iz kluba, a sigurno bi bilo dobro da iz kluba ode dvojac GarPax. Mi navijači ih više ne možemo trpjeti.

SUTRA

Moglo bi biti zanimljivo gledati mladu momčad predvođenu Butlerom, a moglo bi se Bullse opet preskakati na League Passu ako budu nastavili putem kojim su započeli ove godine.

(Foto: Action Images)

 


Tagovi

Jimmy ButlerDwyane Wade

Ostale Vijesti