Nije moglo bez drame – Cedevita imala 23 razlike, a na kraju strahovala za pobjedu nad Partizanom

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 18.03.17. | 20:45

Počelo je doigravanje ABA lige.

Tamo negdje sredinom druge četvrtine je izgledalo kao da je Cedevita riješila pitanje pobjednika u prvoj polufinalnoj utakmici doigravanja ABA lige protiv Partizana. Od samog početka najbolja hrvatska momčad je vodila, ali nikako nije uspijevala prelomiti rezultat. A onda se ukazao John Shurna.

Pri rezultatu 34:27 za Cedevitu, Amerikanac je sam napravio seriju 10:0 protiv Beograđana i tako konačno usmjerio utakmicu. Prvo je Shurna ubacio dva slobodna bacanja, slijedila je trica, pa polaganje nakon asistencije Babića, a na kraju je Shurna uhvatio jednu loptu u napadu nakon promašaja Boatrighta te postigao koš i izborio slobodno bacanje. U međuvremenu je gostujući trener Đikić tražio time-out, ali ništa nije pomoglo. Na semaforu je pisalo 44:27, a do kraja poluvremena je ta prednost malo i narasla pa se na odmor otišlo s rezultatom 54:35. Izgledalo je kao da se obje momčadi mogu spremati za uzvrat u Beogradu. No, ipak nije moglo sve proći bez drame.

Cedevita je bolje otvorila utakmicu. Čvrstom igrom u obrani dozvolili su samo jedan ubačaj Partizanu u prvih gotovo pa 5 minuta. Imala je Cedevita tada 10:2, ali se u drugom dijelu prvog poluvremena Partizan malo pribrao te održavao zaostatak na 5-8 poena. Ipak, Cedevita je izgledala prilično stabilno, pogotovo u obrani gdje je Mršić kombinirao obranu 'na čovjeku' i zonu, a Partizan, osim povremeno Veličkovića, nije mogao napraviti ništa pod košem. Pokušavali su gosti vanjskim šutem, ali dosta njih je bilo isforsirano, a generalno ih nije išlo te su u prvoj četvrtini trice gađali 1/9, a isti su učinak imali i u drugih 10 minuta. Cedevita je, uz ludu seriju Shurne, dosta poena dala iz tranzicije, a vidljivo je bilo i da Partizan jednostavno fizički nije mogao pratiti domaćine. Ipak su ova dva tjedna netreniranja ostavila traga na 'Crno-bijelima'.

Bilan i Žganec su ubačajima na početku treće četvrtine prednost odveli na 23 poena i uistinu je izgledalo kao da je sve gotovo, ali onda je Cedevita – stala. Kao što smo prečesto viđali posljednjih sezona, i ovaj put su Zagrepčani upali u pravu crnu rupu. U napadu je lopta prestala kružiti, a kada je Partizan povezao nekoliko ubačaja s vanjskih pozicija, Mršićevi igrači su počeli paničariti. Tehničke pogreške, loše postavljanje u napadu i dobar ritam gostiju doveli su do serije Partizana 14:0. Odjednom je prednost Cedevite bila samo 9 razlike i Partizan se vratio u utakmicu. Srećom, gosti nisu mogli bez tehničkih pogrešaka, napravili su nekoliko nepotrebnih prekršaja poput nesportske Marinkovića nad Jamesom pa je Cedevita uspjela doći do nekoliko laganih poena. To je zaustavilo slobodan pad domaćina pa je prednost na kraju treće četvrtine ipak bila pristojnih 11 razlike (70:59).

A u posljednjoj četvrtini je Cedevita imala sreće što Partizan nije mogao ništa ubaciti s vanjskih pozicija. Loša igra domaćina u fazi napada se nastavila, nije bilo kretanja lopte, a gotovo je nevjerojatno kakve su tehničke pogreške igrači Cedevite radili. Gubile su se lopte u driblingu, dva puta su igrači Partizana domaćim košarkašima 'udijelili' bananu na šutu za tri poena, a koša nije bilo. Nakon ubačaja Katića početkom četvrtine, Cedevita je 5 minuta bila bez poena, a srećom po njih ni Partizan nije bio puno bolji. Robinson je ubacio dva bacanja, a Ratkovica dodao 'dvicu' početkom posljednje dionice, a onda je uslijedio nevjerojatan niz promašenih trica. Bilo je tu dosta otvorenih šuteva, pokušavali su gotovo svi igrači gostiju, ali poena nije bilo. Klupa Partizana je bila u očaju jer je svima bilo jasno da bi se Cedevita mogla potpuno slomiti s dvije povezane trice.

To se ipak nije dogodilo, ali je Partizan, 'grickajući' prednost dvije i pol minute prije kraja utakmice došao na 71:76. Tomas je nakon toga postigao jedno slobodno bacanje, a nakon što Partizan nije realizirao svoj napad, jako važnu tricu je postigao Krušlin. No, Hatcher brzo postiže svoj koš, Bilan ubacuje samo jedno bacanje, a isto radi i Veličković. U zadnju minutu se ulazi s rezultatom 81:74. Bez obzira na novu izgubljenu loptu Zagrepčana, to je ipak bilo dovoljno za pobjedu pred do kraja ispunjenom malom dvoranom Doma sportova - 83:76. Cedevita sada ima 1:0, a druga utakmica je na rasporedu za sedam dana u Beogradu.

Najefikasniji igrač Cedevite bio je Shurna s 15 poena. Bilan je dodao 13, a Boatright i Katić po 11. Kod Partizana najbolji Hatcher s 18 poena, a dvoznamenkasti su bili i Veličković (14) te Gordon (11).

CEDEVITA: James 9, Krušlin 7, Boatright 11, Katić 11, Babić 1, Žganec 7, Musa, Bilan 13, Shurna 15, Begić 7, Tomas 2, Arapović

PARTIZAN: Robinson 7, Ratkovica 7, Vrabac 3, Marinković 4, Veličković 14, Majstorović 4, Birčević 8, Koprivica, Andrić, Hatcher 18, Gordon 11, Luković

Piše: Emir Fulurija

(Foto: Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Ostale Vijesti