Geoff Burke-USA TODAY Sports
Geoff Burke-USA TODAY Sports

Najveća katastrofa NBA lige

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 06.02.23. | 14:47

Brooklyn je žrtvovao sve što je imao za veliku trojku, a onda je u razmaku od godinu dana sve neslavno propalo.

U ljeto 2019. Brooklyn Netsi su imali regruterski period kakav se samo poželjeti može. Dva prijatelja i ponajbolja ofenzivna igrača NBA lige – Kevin Durant i Kyrie Irving su odlučili dovesti svoje talente u New York. Ali ne u još tada itekako disfunkcionalne Knickse i košarkašku meku Madison Square Garden, nego devet kilometara dalje, u Brooklynov Barclays Center.

A ako to već nije bilo dovoljno onda im se u siječnju 2021. godine u Netsima pridružio James Harden u mega trejdu u kojem su sudjelovale ukupno četiri momčadi, uključujući Cleveland (dobio Jarretta Allena i Taureana Princea) i Indianu (dobila Carisa LeVerta), a koji je poslao Rodiona Kurucsa, Dantea Exuma, Victora Oladipa, četiri picka prve i četiri picka druge runde u Houston.

Brad Penner-USA TODAY SportsBrad Penner-USA TODAY Sports

Kada se cijela stvar pogleda s financijske perspektive, Durant je s Netsima potpisao četverogidšnji ugovor vrijedna 194 milijuna dolara, Irving je u tom trenutku zarađivao 35 milijuna i prihvatio je dodatnu godinu ugovora s bruklinškom momčadi vrijednu 36,5 milijuna dolara, čime je Irving koštao Netse 136,5 milijuna dolara.

Ako se na to pridoda i Harden koji je 2019. godine potpisao 171 milijuna dolara vrijedan ugovor s Rocketsima, a od čega su dvije godine morali platiti Netsi, dolazimo do impozantne cifre. Skupno, njihovi ugovori vrijede preko 500 milijuna dolara. Inače, cap space za NBA klubove je 2021. godine iznosio 109,14 milijuna dolara što znači da je preko 68 posto dozvoljenog budžeta za plaće Netsima odlazio na skupocjenu trojku. Zbog toga su Netsi plaćali oko 100 milijuna dolara poreza na luksuz (dodatna naplata momčadi koje prekorače određeni budžet za plaće).

Brooklyn je žrtvovao sve što je imao za novu veliku trojku NBA lige. Stavili su pod hipoteku svoju budućnost, odrekli se pickova, financijski se maksimalno ratsgenuli jer su vjerovali u zvjezdani trojac.

Najavljivale su se velike stvari. Toliko napadačkog talenta trebalo je biti garancija osvajanja prstena. Ili više njih. Obožavatelji NBA lige su pisali epitafe neizvjesnosti najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, a u Brooklynu su se planirale šampionske parade.

A onda je u razmaku od godinu dana sve neslavno propalo.

U veljači protekle godine Harden je zatražio trejd i ubrzo je razmijenjen u Philadelphiju nakon višemjesečnih tenzija u Netsima.

U međuvremenu je Durantu otpalo i ono malo kose s glave jer je znao da se sada mora osloniti na drugog, ekscentričnog frenda. A od kojeg nije znao što može očekivati. S Hardenom je bar znao na čemu je, pokojem propuštenom treningu i ruženju u striptiz-klubovima.

Nakon što je Harden odmaglio u Philu, Durant je ovisio o pakleno dobrom košarkašu, ali i čovjeku koji je svojevremeno tvrdio da je zemlja ravna ploča, tjerao lošu energiju iz TD Gardena paljenjem tamjana, promicatelju antivakserskih stavova i antisemitskog filma.

Na kraju – nije išlo. Irving je prije tri dana zatražio trejd, a sinoć su ga 'udomili' Dallas Mavericksi Luke Dončića.

Za NBA ligu to puno ne znači. Iako su im šanse porasle, teško da će Dallasu biti dovoljan Irving za osvajanej naslova. A on bi ionako trebao ne ljeto prema Lakersima. Htio je to i ovih dana, ili barem tako tvrde NBA insajderi, ali je vlasnik Netsa Joe Tsai zakočio tu opciju i vratio svom igraču milo za drago. Možeš otići, ali ne tamo gdje ti želiš…

Netsi sada ostaju na Durantu koji će isto vrlo brzo zatražiti trejd, nakon što je ljeto već htio pobjeći iz Brooklyna, ali se na kocnu predomislio. Phoenix samo čeka mig superstara pa da krene po njega.

A Netsi? Oni će pričekati neke bolje dane. Njihov dream team se raspao u rekordnom roku s rekordnim neuspjehom. Jedino što su osvojili je prestižnu nagradu za najdisfunkcionalniju franšizu. Njihovoj sudbini se rugaju čak i navijači Knicksa. Kakve li ironije…



Tagovi

NBABrooklyn NetsKevin DurantKyrie IrvingJames Harden

Ostale Vijesti