Chuck Cook-USA TODAY Sports
Chuck Cook-USA TODAY Sports

Najveća blamaža u povijesti Lakersa ide na dušu LeBrona Jamesa

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 06.04.22. | 14:56

Momčad iz LA-a ide na raniji godišnji odmor, a tek ih čeka pravi pakao oko slaganja momčadi na ljeto

Zbog svojih je tvitova Magic Johnson proteklih godina zaradio nadimak „captain obvious“, a njegove grunfovske opaske su među Twitter zajednicom stekle kultni status. Tako je jedno vrijeme ikona Lakersa izabrala igrača koji je obilježio NBA večer pa onda poput statističara suhoparno prepisala njegovu statistiku. Na kraju se ispostavilo da Magic uopće nije bio taj koji je objavljivao nego je zaposlio osobu koja bi sjedila na sastanku u njegovom uredu i koja bi morala profiltrirati najvažniju izrečenu stvar pa ju pretočiti u tvit. Magic očito nije želio posegnuti malo dublje u džep, pa se, s obzirom na rezultat, odlučio zaposliti honorarca s obližnjeg fakulteta.

No, u stvarnom svijetu Johnson se ne libi reći kako stvari stoje. Tako je, primjerice, kada je otišao s mjesta predsjednika košarkaških operacija javno rekao kako se osjetio izdanim od GM-a Roba Pelinke.

„Počeo sam slušati stvari o tome kako ne radim dovoljno, kako se ne pojavljujem u uredu, kako je Rob rekao ovo ili ono. To mi se nije svidjelo i zato sam otišao“, pričao je Magic tada. A danas, kada svjedočimo najvećem debaklu u povijesti Lakersa, u sezoni u kojoj nisu bili sposobni niti uhvatiti play-in turnir, Magic se nije libio prokazati LeBrona Jamesa kao glavnog krivca.

U ESPN-ovoj emisiji Get Up, jedan od ponajboljih playmakera koje liga pamti, istaknuo je da su Lakersi pali na ispitu već u predsezoni.

„James mora preuzeti krivnju jer je DeMar DeRozan završio u Chicagu, a ne u Lakersima ovog ljeta. DeMarov agent me nazvao i rekao kako se njegov igrač želi priključiti Lakersima“, otkrio je Magic, dodavši kako je tu informaciju prenio Pelinki.

„No onda su počeli pričati LeBron i Westbrook i dogovorili su posao i Russell je stigao u Lakerse umjesto DeRozana. Mislim da bi uz DeRozana i igrače rotacije, koje bi imao prilike zadržati, poput Carusa, Caldwell-Popea i svih tih igrača koji su bili sjajni defenzivni igrači su napustili klub. I zato smo loša obrambena momčad. Ali da ste potpisali DeRozana i trejdali Kuzmu za Buddyja Hielda, sada bi smo igrali u finalu Zapadne konferencije“, poentirao je Magic.

Iako je s tom konstatacijom malo podsjetio na svoje tvitove - jer svi su s uoči sezonee složili da će James, Westbrook i Davis pojačani hrpetinom veterana teško ostvariti skladan suživot pod istim krovom - Magic je svejedno bez dlake na jeziku okrivio Jamesa.

A što o tome misli Kralj, tek ćemo saznati, ili nećemo. Ali sada je to ionako manje bitno. Kao što ni nema previše značaja podatak da je Lebron upravo okončao svoju najefikasniju sezonu otkako je nogom kročio na NBA parkete. James je, naime, ove sezone na prosjeku od 30,3 poena (šut 52,4 posto, trica 35,9 posto), uz 8,2 skoka i 6,2 asista po utakmici. Obrambeno je to sasvim druga priča, ali njegov defenzivni angažman je ionako zadnjih godina u drugom planu.

OK, teza da su i LeBron i Anthony Davis bili zdravi tijekom cijele sezone ima smisla, jer bi momčad iz LA-a vjerojatno ugrabila 15-ak pobjeda više, što bi značilo borbu za šestu poziciju na Zapadu. No i na to su trebali računati na gornjim etažama kluba prilikom sklapanja rostera.

Lakersi su krivo slagali kockice na startu i sada su platili skupu cijenu. Neće imati pickova još ohoho vremena, i ovog će ljeta momčad biti podvrgnuta ozbiljnom remontu.

Problem je što Lakersi sada nemaju previše manevarskog prostora, jer Jamesu se iduće sezone mora isplatiti gotovo 45 milijuna dolara, Davisu 38, dok Westbrook ima opciju pokupiti svojih 47 milijuna dolara u zadnjoj godini svog super-max ugovora. Pod ugovorom su još Talen Horton-Tucker (10 mil. dolara), Austin Reaves (milijun i pol dolara, negarantirano), dok Kendrick Nunn (nešto preko preko milijuna dolara) ima igračku opciju za iduću sezonu.

Slavnoj franšizi preostaje, dakle, samo trejdati jednog superstara i ponovno skrojiti nešto oko njih ili početi sve ispočetka.

Sada će družba iz LA-a na raniji godišnji odmor, pa ubrzo promozgati što i kako dalje. Iza Westbrokovog trejda ostaje spaljena zemlja, čiji će opor smrad još dugo biti u nosnicama navijača Lakersa. A iz perspektive Jamesa i njegove ostavštine, njegov kritičari su dobili novi argument u GOAT debati...


 

 


Tagovi

NBALos Angeles LakersLeBron JamesRussell WestbrookAnthony DavisMagic Johnson

Ostale Vijesti