Rob Gray-USA TODAY Sports
Rob Gray-USA TODAY Sports

Motor City 'na klocnama': Bogdanović dolazi u momčad s gubitničkim skorom u fazi rebuildinga

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 23.09.22. | 11:34

Dolaskom Bojana, Pistonsi su izbalansirali svoj relativno mladi roster

U jednom trenutku si na rubu toga da preseliš pod blještava svjetla LA-a, unajmiš neku vilu u Malibuu, a onda se odvezeš na trening gdje te u svlačionici dočekaju LeBron James i Anthony Davis. Znaš da si stigao u momčad koja ima velike ambicije, one najveće, šampionske, a povrh toga si i još zbog stavke u ugovoru dobio tri milijuna veću plaću nego što si ju imao prošle sezone. Ukratko, život je lijep.

A onda te jedan nemilosrdni Danny Ainge lansira na granicu s Kanadom, u najveći grad savezne države Michigan, u bezlični Detroit. Umjesto pogleda s terase na plažu i ocean, čekaju vas kilometri i kilometri betonske džungle, a na treningu vas dočekaju Nerlens Noel i Cade Cunningham.

Baš se to dogodilo Bojanu Bogdanoviću – hrvatski košarkaš će Utah Jazz zamijeniti Detroit Pistonsima, jednom od najlošijih momčadi lige.

U Detroitu nema nekakvih prevelikih ambicija, Pistonsi su u fazi rebuildinga, a Bojan bi svojom kvalitetom mogao osigurati nekoliko pobjeda više na koncu sezone. Ali to bi u principu bilo to. Ako ništa, ostaje mu, eto, tih 22 milijuna dolara na računu za iduću sezonu…

Što se Detroira tiče, ovaj trejd nije spektakularan, ali će Bojanovim dovođenjem zasigurno porasti akcije Pistonsa. Ne pretjerano, jer Detroit je bio prošle sezone treći najgori sastav lige.

Detroit je u Salt Lake poslao Kellyja Olynyka i Sabena Leeja čime se prorijedila gužva na centarskoj pziciji. Osim toga, Pistonsima je nedostajalo krilnih igrača, a Bojan može puniti obje krilne pozicije.

Međutim, najviše će im najbolji hrvatski košarkaš pomoći u onome u čemu je najjači – šutiranju. Detroit je jedan do najgorih tricaških momčadi u protekle dvije sezone i u klubu se nisu previše bavili tim problemom. Barem do sada. Dolaskom Bogdanovića koji je jedan od najkonstantnijih šutera NBA lige, a u zadnjih pet sezona postotak za tri poena mu nikada nije pao ispod 38 posto.

Prošle sezone je bio na 38,7 posto (6,8 pokušaja po utakmici), a ako uzmemo obzir postotak i volumen ispucanih trica, onda mu je najbolja sezona bila 2019./2020., odnosno prva u Jazzu, kada je imao 7,3 pokušaja za tri poena i ubacivao ih s 41,4 posto uspješnosti.

Ta sezona mu je bila i najefikasnija jer je ubacivao 20,2 poena po utakmici (protekle sezone je zabijao 18,1).

Dolaskom popularnog Babe, Pistonsi su izbalansirali roster, a koji je jedan od najmlađih u ligi. Predvodnici te mlade garde su Cade Cunningham i Jaden Ivey.

Bogdanović bi prvenstveno Cunninghamu i Iveyeu trebao raširiti parket i otvoriti im prostor.

No, to je na koncu na trenera Dwaneu Caseyu, 65-godišnjaku koji je radio sjajan posao u Torontu i koji će sigurno znati kako najbolje iskoristiti Bojanove vrline.

Na kraju, Detroit će i naredne sezone biti momčad u procesu rekonstrukcije, ali s pokojom pobjedom više na svom kontu. U Detroitu će i dalje biti naglasak na razvijanje mladih igrača, a GM Troy Weaver tek treba odlučiti što će biti s Kembom Walkerom koji je stigao u klub u trejdu s Knicskima.

Bojan će pak sigurno imati svoje minute, imat će i poene, ali niti blizu ambicioznu momčad kakvu je imao u Salt Lakeu. No, možda se i njega proslijedi dalje u neki drugi klub. Ali kako sada stvari stoje, Bogdanović će u sezoni pred nama igrati u momčadi s gubitničkim skorom, a u kojoj bi mogao i zabilježiti bolje brojke nego što je imao do sada.


Tagovi

Bojan BogdanovićUtah JazzDetroit Pistons

Ostale Vijesti