Mahomes je dobio ugovor od pola milijarde, evo tko bi mogao biti prvi NBA-evac s istim

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 10.07.20. | 10:46

Procijeni li se da netko ili nešto donosi još veći profit, mogli bi svjedočiti perverznim brojkama i u NBA ligi.

Prije nekoliko dana ispisana je sportska povijest.

Dodavač NFL prvaka Kansas City Chiefsa, fenomenalno Patrick Mahomes postao je prvi sportaš koji je potpisao ugovor na pola milijarde dolara. Posao koji bi 24-godišnjaka na narednih deset sezona trebao vezati za momčad iz države Missouri, naravno, najveći je ikada potpisan.

Usporedbe radi, sličan (ako ne i veći) je hype u svijet sporta prouzročio ugovor koji je mladi Earvin Magic Johnson davne 1981. potpisao s Los Angeles Lakersima. Tada mu je legendardni, danas pokojni vlasnik Jerry Buss, s kojim je Magic imao odnos ne samo zaposlenika već i prisnog prijatelja (što je latentno smetalo neke igrače Lakersa) dao, za ondašnje pojmove, nevjerojatnih 25 milijuna dolara na 25 godina.

Naravno, taj ugovor je trebao vezati Magica za Lakerse i poslije aktivnog igranja, no unatoč tome što se svijet sporta kao i financija u prethodnih skoro 40 godina promijenio do temelja, zvuči simpatično da će ovaj iznos Mahomes samo u godinu dana zaraditi – dva puta.

Usporedbe radi, još 1993. najveći je ugovor u svijetu sporta, ako se gleda godišnja zarada, imao legendarni F1 vozač Ayrton Senna koji je 1993. s Williamsom potpisao na dvije godine za koje je trebao uprihoditi 50 milijuna dolara.

No američki portal Clutchpoints zapitao se postoji li neka NBA zvijezda koja bi mogla dobiti ugovor u visini Mahomesovog? Neka superzvijezda koja je dovoljno mlada, a već u toj dobi pokazuje znakove nezaustavljivog rasta i igračkog napretka da se fanovi samo mogu zapitati gdje mu je kraj…

I stigli su do odgovora: Luka Dončić.

 

 

Kao da dominantna rookie sezona nije bila dovoljna (21.2 poena, šest asistencija, malo manje od osma skokova, nagrada za novaka godine), već u drugoj je ostvario monstruozan napredak (28.7 poena, 8.7 asistencija, 8.5 skokova) i vinuo se u, možemo bez ikakvog ustručavanja ustvrditi, red najboljih igrača lige.

Jedan od najosebujnijih, sa svojim zvijezdama najprisnijih i slobodno možemo reći ''najljudskijih'' vlasnika u ligi, Mark Cuban, jednostavno ga obožava. Što predstavlja još jedan argument u korist toga da bi htio vezati čudesnog Slovenca za Dallas Maverickse cijelu karijeru. Uostalom, sjetimo se samo Dirka Nowitzkog.

Dončić ima taj efekt da čini suigrače boljima, osigurava holistički učinak svojom igrom, a to nije nešto što se može reći za, recimo, njegovog vršnjaka iz klase, Traea Younga. Razmislimo li o još jednom kandidatu za ''mahomesoliki'' ugovor u NBA, naravno da se nameće još jedno logično ime – Zion Williamson.

I dok nema vjerojatno ni najmanje sumnje u to je li Zion u stanju igrački postati lice lige u narednom desetljeću, jedno pitanje ipak opasno visi u zraku, a to je njegovo zdravlje.

Njegove groteskne fizičke karakteristike koje malo tko može objasniti razlogom su ogromne potencijalne neizvjesnosti po pitanju njegovog ozljeđivanja, a da je tako svjedočili smo već ove, njegove prve sezone, kad se ozlijedio još za vrijeme predsezone i vratio tek krajem siječnja. Uzevši u obzir i neke njegove prijašnje ozljede za vrijeme sveučilišne karijere na Dukeu, jasno je da je u pitanju superstar u kojeg je možebitno upitno ulagati novac koji bi rušio rekorde.

Kod Dončića je situacija upravo obrnuta: čak i u slučaju kapitalne ozljede, njegov košarkaški genij neće ni blizu biti toliko narušen kao što je to bio slučaj s Derrickom Roseom ili kako bi, najvjerojatnije, bio slučaj sa Zionom. Razlog je, dakako, taj što se ni u približnoj mjeri ne oslanja na fizikalije. Upravo je to ono što je posebno kod njega, ima nešto posebno čime se približuje ''običnom'' čovjeku

On nije niti će ikad biti vanzemaljac po pitanju atleticizma, nije najbrži, najskočniji ni najagilniji igrač lige, nema zavidne ekstremitete niti dres puca na njemu od mišića. Međutim, elementi kojim od dominira su razumijevanje igre, lideršip, neustrašivost i stav da košarka nije atletika te nikome ne priznaje da je bolji kad se sveukupnost košarkaških vještina uzme u obzir. Osim toga, europski košarkaški ''vic'' će zauvijek do određene mjere biti Amerikancima nedokučiv, a Dončić je na tom polju doktor.

Krajem sezone 2020./2021. kad a mu istekne trogodišnji rookie ugovor Dončić će imati tek 22 godine. Sve upućuje na to da će biti jedan od najboljih igrača lige u nadolazećem desetljeću i ako NBA regulatorna tijela budu blagonaklona, moga bi postati košarkaški Mahomes.

Luka ima i karizmu, privlačnost van terena, nevjerojatno simpatičnu narav, te je s te strane marketinški atraktivan. Pitanje je samo koliko će to biti prepoznato. Trenutno je šesti u ligi po broju prodanih dresova, a već neko vrijeme ima potpisan ugovor s Jordan Brandom.

Osvoji li američku publiku, s obzirom da europsku već ima, probit će konture superzvijezde i poprimiti one pokreta.

(foto: Kevin Jairaj/Reuters)


Tagovi

Patrick MahomesKansas City ChiefsLuka DončićDallas MavericksugovorNBAMark CubanZion Williamson

Ostale Vijesti