KK Split
KK Split

Lovre Runjić: "Crtam slike i tetovaže, idol mi je Kobe Bryant, a najteže je igrati protiv Crvene zvezde"

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 01.03.22. | 13:20

Na Gripama su produžili ugovor s 21-godišnjim krilom

Košarkaši Splita drže prvo mjesto u HT Premijer ligi sa 17 pobjeda, tijekom reprezentativne stanke uspješno su odradili dvije zaostale utakmice i spremni čekaju povratak ligaškim natjecanjima. Nakon ispadanja u polufinalu Kupa cilj Žutih je boriti se za naslov prvaka. U tome će jaki adut biti najmlađi član prve momčadi Lovre Runjić, krilo čije igre su sve bolje iz utakmice u utakmicu. Danas je 21-godišnjak potpisao produženje ugovora koji je završavao na kraju sezone, još dvije godine će biti igrač Splita.

„Veseli me produženje ugovora s našim mladim igračem. Klub je definirao ciljeve, a jedan je proizvodnja igračkog kadra. Lovre je upravo to, on je potvrda da se radi dobro u klubu. Hvala Lovri što je odlučio ostati s nama, nadamo se da će nam donijeti naslov prvaka“, rekao je u uvodu predsjednik Splita Edo Blažević te prepustio riječ mladom igraču.

„Čast mi je produžit ugovor i biti jedan od rijetkih koji je to napravio. Hvala klubu na povjerenju, da vjeruju što mogu napraviti u još dodatne dvije godine. Hvala trenerima i suigračima što mi vjeruju Najmlađi sam, ali imam neku ulogu u momčadi, nije da samo nosim vodu. To je motiv da još jače radim i napredujem iz utakmice u utakmicu“.

Prije dvije godine zakucao je na vrata prve momčadi Splita, ali nije bio u najužim planovima pa je prošlu sezonu proveo u Sonik Puntamiki. I igrao odlično, zaslužio povratak na Gripe.

„Da nisam tvrdoglav možda se stvari ne bi tako odvijale. Presudio je natjecatelj u meni, htio sam pokazati klubu da nisu u pravu u vezi mene. U Soniku su stali iza mene, naročito trener Vlašić, dali su mi povjerenje da pokažem što mogu. Ta prošla sezona je odskočna daska za dalje i moram se zahvaliti svima u Soniku na pomoći“.

Runjićevu igru karakterizira velika energija, dobar je kradljivac lopti, odlično trči i skače, a najviše mjesta za napredak ima u šutu.

„Tek mi je 21 godina, sve mogu dignuti i planiram dignuti na višu razinu, od šuta o kojem svi pričaju do obrane. Volio bi da moja igra bude kompletna, da sve dignem na najveću moguću razinu. Imam sreću da u momčadi igram s uzorom kao što je Roko Ukić, igrao je najvećoj razini košarke, drago mi je da mogu od njega pokupiti to iskustvo. Naravno da ću ga slušati, igrao je NBA, Euroligu, jasno da ga moram slušati. Također, dosta radim na šutu s Majom Kovačevićem i Nejcom Baričem, a znam i privatno raditi s trenerom Antom Bilićem u Trogiru“.

Dolazi iz sportske obitelji, otac je igrao košarku, a starija sestra Marijeta je odbojkašica koja danas igra u Belgiji.

„Sestra je s 18 godina otišla u Ameriku na koledž, ona mi je velika pomoć i s njom se često natječem, želim pokazati da sam bolji sportaš. Posljednjih godina se vidimo samo preko ljeta, ako i tada, ali stalno smo u kontaktu. Sestra mi je uz roditelje životni uzor, a košarkaški idol je Kobe Bryant, mislim da je on mojoj generaciji najbliži. Njegova radna etika je bila impresivna, puno mogu naučiti iz toga“.

Zanimljiv je Runjić zbog mnogočega, svakodnevno putuje na treninge iz Labina, mjesta u zaleđu Trogira. U slobodno vrijeme se bavi slikarstvom, završio je Umjetničku školu u Splitu.

„Volim živjeti u Labinu, vožnja od tamo do Splita mi dođe kao terapija, nije mi problem. Slikarstvom se bavim još otkad sam bio dijete, imao sam čak izložbu u sedmom razredu osnovne škole u Muzeju grada Trogira. Volim to, najdraže mi je ulje na platnu, a radim crteže. Čak i tetovaže, nekim sam košarkašima radio skice za tetovaže, Palokaju i Bursaću kada sam bio u Zadru. I sam imam tetovažu božice pobjede pa mi je to sve bilo zanimljivo“, otkrio je mladi košarkaš.

Predsjednik kluba Edo Blažević i Lovre Runjić. Foto: KK SplitPredsjednik kluba Edo Blažević i Lovre Runjić. Foto: KK Split

Vratili smo se košarci, u domaćoj ligi je sve bolji, a iskustvo iz ABA lige mu je dragocjeno.

„ABA liga je stepenica više od domaće lige, ali ušao sam u nju s mentalitetom da mogu igrati na toj razini. Pokušavam se dokazati u svakoj utakmici, najteže je bilo protiv Crvene zvezde u Beogradu i protiv Nikole Kalinića, ali sve je to velika škola za mene. Zato se nadam da ćemo i dalje ostati u ABA ligi, vidim koliko mi to znači, a značilo bi klubu i svim mladim igračima. Sigurno su utakmice protiv Partizana, Mornara, Olimpije dobra škola za sve nas. Što će biti kasnije u karijeri, ne znam, zanimaju me najbolje svjetske lige, volio bi jednog dana igrat Euroligu. Ali polako, ostao sam u Splitu da napravim bolje temelje, da mogu napredovati i doći na razinu da mogu igrati u jačim ligama“.

U Splitu ima značajnu podršku kluba i trenera, za mladog je igrača najvažnije da ga se ne kritizira nakon jedne pogreške.

„Trener mi je na početku sezone rekao da ću dobiti ono što zaslužim, hvala mu na povjerenju, moram raditi dalje. Trudim se na svakom treningu, a utakmice su najbolja škola. Zato nam treba ABA liga, igramo u nedjelju kod Krke u gostima i nadam se da ćemo doći do pobjede. Pokazalo se ove sezone da protiv nikoga ne smijemo lagano ući u utakmicu, to smo naučili. Vjerujem da ćemo biti dobri ako budemo vjerovali jedan u drugog i igrali momčadsku košarku. Raspored je gust, ali ne razmišljam puno o tome, mlad sam pa se brzo oporavim, teže je starijim igračima“, rekao je Runjić.

U petak na Gripe stiže Alkar u domaćem prvenstvu, u nedjelju Žuti gostuju kod Krke u međusobnom dvoboju za opstanak. Nakon ispadanja iz Kupa, ligaška natjecanja su u prvom planu.

„U Kupu nismo bili na razini, ali to je prošlost, naučili smo nešto i idemo dalje. Vjerujem da možemo biti prvaci ove sezone, liga je izjednačena, svatko može pobijediti svakoga. Mi smo motivirani, drugi su motivirani, svaka utakmica je drugačija i jedino što trebamo je imati vjeru u sebe“.

Runjić pršti od samopouzdanja, ali realno gleda na svoju karijeru, pa tako i u kontekstu reprezentacije.

„Gledao sam sinoć utakmicu protiv Švedske, svaka čast kako su odigrali. Meni je najdraže bilo igrat za U18 i U20 reprezentaciju, uvijek volim igrati za Hrvatsku. San je doći do seniorske vrste, ali htio bi biti igrač koji pomaže i doprinosi reprezentaciji, ne samo da dođem tamo i budem prolaznik. Imao sam vrhunsko iskustvo u mladim reprezentacijama, na prvenstvu U18 u Latviji sam prvi put doživio tu međunarodnu košarku i želim što češće u tome sudjelovati. Svi imamo šansu, samo treba raditi, pokazao je to sinoć Goran Filipović za kojeg su rijetki vjerovali da može igrati onako dobro“, zaključio je mladi krilni igrač Žutih.


Tagovi

KK Splitkošarkahrvatska košarkaPremijer liga košarkaša

Ostale Vijesti