Jeffrey Swinger-USA TODAY Sports
Jeffrey Swinger-USA TODAY Sports

Lakersi na prekretnici: Odabir novog trenera odredit će Westbrookovu sudbinu

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 27.05.22. | 08:10

Momčad iz LA- je potragu za novim trenerom svela na tri imena, od kojih niti jedno ne ulijeva povjerenje

Dva pitanja odredit će putanju LA Lakersa u bližoj budućnosti – prvo je što će biti s Russellom Westbrookom, a drugo, tko će navigirati momčad iduće sezone.

Proteklih dana je GM Rob Pelinka opipivao puls tržišta izloživši mogućnost trejdanja svog skupocjenog razigravača. Najčešća kontra-ponuda uključivala je i davanje jednog picka prve runde pod račun uz Westbrooka što se nikome u LA-u previše ne dopada. Sada mu preostaje zavrnuti rukave i dobro promozgati o slaganju igračke križaljke za iduću sezonu.

Priča je znana – nakon dogovora sa svojim prijateljem LeBronom Jamesom, razigravač je iz Washingtona stigao u LA i na koncu se nije uklopio. Iako mu ovosezonska statistika djeluje poprilično dobro, zabijao je 18,3 poena, uz 7,1 asist i 7,5 skokova kroz 78 utakmica, Russell je imao najgori plus/minus (minus -211) od svih članova Lakersa. Nije se snašao u momčadi u kojoj stanuju James i Anthony Davis, većinu vremena je igra Lakersa bila negledljiva, a Westbrook nikako nije opravdao svoju plaću od preko 44 milijuna dolara.

Lakersi sada imaju nekoliko opcija, a vjerojatno bi najpogubnija po njih bila zadržati Russa u svojim redovima. Jednostavno, niti on može biti igrač kakav je, nit se Lakersi mogu potpuno podrediti njemu, kriva je to postavka igre i sada je pitanje mogu li Lakersi iskamčiti nešto opipljivio za njega.

Ono što im treba je nekoliko kvalitetnih igrača rotacije, koji znaju šutirati i braniti. Kada u sastavu imate Jamesa, bez obzira na njegove godine te Davisa, uz spomenute role playere, onda bi vam to trebalo garantirati poziciju u gornjem dijelu Zapadne konferencije.

Ostane li, međutim, Westbrook, a ostat će jedino ako Lakersi procijene da ne dobivaju zadovoljavajuće trejd ponude, onda će novi trener imati velike glavobolje. 

A s obzirom na listu stručnjaka koji su ušli u izbor, navijačima Lakersaće zatrebati vode i šećera. Pomoćnik u Milwaukee Bucksima Darvin Ham, pomoćnik u Golen State Warriorsima Kenny Atkinson te bivši trener Portland Trail Blazersa Terry Stotts su utrčali u zadnji krug razgovora za izvješeni oglas. 

Kada žarko želiš određeni posao, onda obično i malo pretjeraš kod ispunjavanja životopisa, pa tu bude dodatnog safta, čisto da se ostavi bolji dojam. Tako je spomenuti Stotts istaknuo da ga intrigira mogućnost suradnje s Westbrookom te da osjeća kako bi mogao postići da se jadni Russ lagodnije osjeća na parketu. Na to je očima zakolutao vjerojatno i sam Pelinka…

Sva tri navedena kandidata imaju svojih vrlina i mana, ali i sve jednako interesira posao u jednom od kandidata za naslov. Ako maknemo sa strane sve ono što se događalo protekle sezone, zdravi James i Davis znače odlazak u doigravanje, jedino je pitanje s kojeg mjesta.

Ali tri frontrunnera za gig na užarenoj klupi nikome ne ulijevaju povjerenje.

Kada bi recimo Ham prošao, to bi mu bio prvi samostalan posao u NBA-u. U redovima Bucksa je od 2018., odakle je stigao ruku pod ruku s trenerom Mikeom Budenholzerom iz Atlanta Hawksa. No u tom je periodu Hma bio jedan od zaslužnijih zašto su Bucksi stigli do titule prošle sezone, a pomagao je i u košarkaškom razvoju Giannisa Antetokounmpa. U proteklim je godinama često bio u kombinacijama za razne trenerske pozicije, ali nikada još nije prihvatio ponudu.

Atkinson je zadnje dvije godine bio prijavljen na adresi u LA-u, ali u susjednom dvorištu, kod Clippersa, dok je ove sezone pretrčao u San Francisco kako bi pomagao Steveu Kerru u pohodu na naslov. Prije svega toga je tijekom četiri sezone vodio Brooklyn Netse, a izlazna vrata su mu pokazana uoči sezone 2019./2020. zbog neslaganja s Kevinom Durantom i Kyriejem Irvingom.

Što se Stottsa tiče, on je nakon rastanka s Portlandom nakon sezone 2020./2021. bio na burzi. Kao najveći uspjeh pamtit će odlazak u finale Zapadne konferencije, dok je tijekom devet godina u klubu tek jednom promašio odlazak u playoff. Prije toga je bio u stožeru Dallasa s kojim je 2011. otišao do naslova.

Radi se o treneru ofenzivnog stila, što mu je dodatan plus ako se u obzir uzme sterilnost sastava iz LA-a. Problem je što Stottsova filozofija ne funkcionira na obrambenom kraju parketa i obično su mu sastavi u donjem dijelu lige po defenzivnom rejtingu.

Idući krug razgovora zakazan je za idući tjedan, a konačna odluka bi se trebala donijeti u narednih mjesec dana.


Tagovi

NBALos Angeles LakersRussell WestbrookLeBron James

Ostale Vijesti