Dino Stanin/PIXSELL
Dino Stanin/PIXSELL

Kup Krešimira Ćosića: Četiri želje, a samo jedan pehar

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 18.02.22. | 09:36

Danas i sutra se u Rijeci igra završni turnir Kupa Hrvatske za košarkaške

Vikend pred nama u brojnim je europskim državama rezerviran za završne turnire nacionalnih košarkaških kupova, među njima je hrvatski Kup koji nosi ime velikog Krešimira Ćosića. Četiri momčadi ostale su u igri za jedan pehar, Cibona, Zadar, Split i Cedevita Junior i nekako bi baš tim redoslijedom posložili njihove izglede za osvajanje Kupa. Turnir se ove godine igra u Rijeci gdje je prije 30 godina održana prva završnica Kupa u samostalnoj Hrvatskoj. Utakmice će se igrati u sportskom centru Zamet, danas su na rasporedu polufinala u kojima se, nakon jučerašnjem ždrijeba, sastaju Cibona i Zadar u 18 sati te Split i Cedevita Junior u 20.30 sati. Finale se igra već sutra, s početkom u 19 sati.

 Branitelj naslova je Zadar, posljednje dvije sezone osvojili su Krešin Kup i ove sezone žele ponoviti taj uspjeh.

 „Konačno smo povezali nekoliko dana treninga, bez utakmica, imali smo dosta naporno razdoblje u proteklih nekoliko tjedana. Spremni smo i motivirani, u Rijeku dolazimo s ciljem da trofej Kupa donesemo kući, tamo gdje svi mi Zadrani mislimo da Krešin Kup pripada“, rekao je kapetan Zadra Dominik Mavra.

 Imali su Zadrani nekih problema s ozljedama u posljednje vrijeme, vjerojatno neće igrati Aleksandar Bursać, a upitno je hoće li na klupi biti trener Vladimir Anzulović koji je bio u izolaciju zbog koronavirusa. Zadrani su posljednje dvije utakmice izgubili, u ABA ligi kod Crvene zvezde te u domaćem prvenstvu kod Cedevite, ali jasno da će večeras u Rijeci biti silno motivirani protiv najvećeg rivala Cibone.

 Koja na završni turnir Kupa dolazi u najboljoj formi, Zagrepčani su nanizali sedam pobjeda i sve bolje igraju pod vodstvom Slovenca Gašpera Okorna.

 „Igra se dva dana, odlučit će neki detalji, a ne forma. Momčadi su vrlo izjednačene, svatko ima 25% šanse. Nisam imao favorita za izvući, nakon ždrijeba razmišljam samo o Zadru. Napravit ćemo sve da prođemo do finala, imamo svoje planove i želje, igramo dobro i nadamo se da možemo nastaviti u dobrom ritmu“, rekao je slovenski stručnjak. Sigurno neće igrati Roko Prkačin, svi ostali „cibosi“ su zdravi, spremni i motivirani da pod toranj vrate trofej kojeg nisu osvojili od 2013. godine.

 Jednak, ako ne i veći motiv imaju Splićani, posljednji Kup osvojili su sad već davne 2004. godine, lani su poraženi u finalu od Zadra. U Rijeku su Žuti došli s najmanje odmora, u srijedu su na svom parketu u četvrtfinalu Kupa pobijedili Goricu i odmah krenuli na put.

 „Najvažnije je da smo došli do borbe za trofej, ne tražimo nikakve alibije bez obzira što smo igrali u srijedu. Motiva neće nedostajati i mislim da ovakve situacije izvlače iz igrača ono nešto više. Dugo smo bez trofeja Kupa, ali trudimo se svake godine ići korak naprijed, prošle smo godine bili blizu i to je jedan motiv, meni osobno i najveći. Cedevita Junior vrlo dobro igra cijelu sezonu, trener ih dobro vodi, a energetski dio može biti njihova prednost. Bitno je da fizički budemo na dobroj razini", rekao je trener Žutih Srđan Subotić. Neće mu na raspolaganju biti ozlijeđeni Toni Perković, još se čeka povratak Amerikanca Shawna Jonesa koji je u posljednjih nekoliko utakmica bio na klupi, ali nije igrao. Žuti su u solidnoj formi, imaju najbolji omjer u ligi i sigurno su blagi favoriti protiv mlade momčadi Cedevite Junior.

 Igrali su ove godine dvaput, Zagrepčani su slavili na svom parketu, Split pobijedio na Gripama. Naravno, prošlost ništa ne znači, Cedevita Junior na ovom završnom turniru nema što izgubiti.

„Nama je prije svega drago i privilegija nam je što smo uopće došli do završnice Kupa Krešimira Ćosića, mislim da je svima to jasno. Objektivno, mi smo tu autsajderi, momci su nestrpljivi da se pokažu u najboljem svjetlu. U dobrom smo ritmu, imamo male sitne ozljede što je i normalno. Ali, nadam se da će momci biti hrabri, igrati onako kako znaju i da ostavimo srce na terenu pa dokle će nas dovesti. Ponavljam, nama je privilegija što smo tamo, a Rijeka kao organizator je dobar izbor jer nitko nije domaćin, nitko s te strane nije u prednosti. Siguran sam da će utakmice biti zanimljive, nadam se dobroj košarkaškoj atmosferi“, rekao je trener Cedevite Junior i izbornik reprezentacije Damir Mulaomerović.

 Grad Rijeka se sa svojom infrastrukturom želi još jednom dokazati kao dobar domaćin, danas i sutra u dvorani Zamet vidjet ćemo najbolje što nudi hrvatska klupska košarka pa se nadamo da će ljubitelji ovog sporta napraviti odličnu atmosferu na završnom turniru Kupa Krešimira Ćosića.


Tagovi

Kup Krešimira ĆosićakošarkaCibonaKK ZadarZadarKK SplitSplitKK Cedevita Junior

Ostale Vijesti