Sime Zelic/PIXSELL
Sime Zelic/PIXSELL

Kreće Final Eight: Cibona i Zadar u velikoj borbi za polufinale, zahuktala Cedevita traži svoju priliku

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 14.02.23. | 10:42

Prijenosi susreta Kupa Krešimira Ćosića iz Draženovog doma bit će na Sportskoj televiziji

Final Eight, ili četvrtzavršnica Kupa Krešimira Ćosića od danas pa do subote odvijat će se u Draženovom domu. Nakon što je Cibona u neizvjesnoj utakmici slomila Splićane u osmini finala, sada su od tri domaća velikana ostala tek dva – Cibona i Zadar, a i jedan od njih će nakon četvrtfinala ostati bez prilike za osvajanje jednog od dva domaća trofeja budući da je veliki derbi rezerviran za sutra od 20 sati.

Ovisno o ždrijebu nakon odigranih četvrtfinala, netko od ostatka društva bi se mogao okititi povijesnim naslovom. Prvi favorit za tako nešto 'od ostalih' je zasigurno Cedevita Junior, momčad koja igra u najboljoj formi u domaćem prvenstvu i koja ne zna što je poraz u 2023. godini. Sastav Damira Mulaomerovića je ozdravio i upalio sve motore pa će ga biti poprilično teško slomiti u jednoj utakmici. A u redovima momčadi s Velesajma je i Kruno Simon, najbolji igrač u domaćoj ligi, a koji živi za ovakve utakmice. Baš će Cedevita danas do 17 sati otvoriti natjecanje i to utakmicom protiv Bosca.

Kup je specifično natjecanje gdje je svaka momčad spremna iznenaditi svakoga u tih 40 minuta. Svaka utakmica nosi svoju težinu, igrači moraju biti i fizički i mentalno spremni. Dolazi nam Bosco kojega sigurno ne smijemo podcijeniti, s jednim od najperspektivnijih trenera u ligi.. Mi se nadamo i želimo nastaviti igrati dobru košarku kakvu igramo u posljednje vrijeme. Iako smo se zbog osam uzastopnih pobjeda opustili, što nije čudno, mislim da svakako imamo kvalitetu koja nije zanemariva”, rekao je u najavi susreta Mulaomerović, pa otkrio što će biti ključ današnje utakmice.

Bit će jako važna ta mentalna priprema, zato što će nas do samog kraja natjecanja čekati tri teške utakmice u vrlo kratkom vremenskom roku. Stanje i atmosfera su dobri, s obzirom da nemamo nijedan poraz u ovoj godini, mislim da možemo biti zadovoljni, ali stalno pokušavamo izgledati bolje, i individualno i timski. Mentalno se pripremamo i dižemo timski, tako da se samo nadam kako neće biti ozljeda i da ćemo dogurati do finala. Naše misli su na Boscu, pa onda poslije njih razmišljamo o sljedećem protivniku“, dodao je Mula.

Josip Regovic/PIXSELLJosip Regovic/PIXSELL

A trener Bosca kojega hvali strateg Cedevite je Ivan Tomas. Njegov Bosco je već sada napravio sjajnu stvar ulaskom među osam najboljih. Tomas

Za košarkaški klub Bosco velika je čast i zadovoljstvo nastupiti među osam najboljih. S obzirom da je prošlo devet godina otkako se završnica kupa odigrala u Zagrebu, a uvažavajući i činjenicu da je pet od osam momčadi iz glavnog grada, uvjeren sam u dobru posjećenost i podršku s tribina. Imamo jako mladu momčad, u kojoj je dosta juniora, ali ne manjka samopouzdanja i želje za dokazivanjem na terenu. Želimo se predstaviti u što boljem svjetlu”, rekao je Tomas koji ima i određenih problema sa sastavom. Ne može, naime, računati na standardne članove udarne petorke, imenjake Luku Babića i Luku Katuru.

Prvu utakmicu na kupu igramo sa Cedevitom Junior, vrhunskom momčadi, koja je jedan od favorita, kako u prvenstvu, tako i u kupu. U prvenstvu su nanizali osam pobjeda u nizu i imaju vrhunske igrače, poput Simona, Marčinkovića i Cianija pa je svakako ispred nas jedna teška utakmica.”

U drugoj utakmici dana susrest će se Šibenka i Furnira, u kojoj Šibenčani imaju status favorita. Momčad Damira Milačića je jedna od onih za koju se isplati kupiti kartu, igraju modernu i brzu košarku u kojoj se može uživati, a iako su u posljednje vrijeme pali u formi, Šibenka je i dalje jako dobra momčad. Pad forme je, pojasnit će Milačić, stigao zbog nepovoljnog zdravstvenog kartona.

Ova mini kriza koju trenutno prolazimo je dijelom uzrokovana povredama Paića i Pleadina, ali i brojem igrača na treningu gdje nismo mogli napraviti ono što smo zamislili pa je jako teško bilo igrati utakmice. Početni sastav za utakmicu protiv Furnira definirat će zdravstveno stanje igrača i mogućnost regeneracije od zadnje utakmice. Ako Pleadin i Paić ne budu sto posto spremni, definitivno neće igrati jer ispred nas je još duga sezona. Što se našeg protivnika tiče, o njima mogu reći sve najbolje. Furnir igra dobro, a vidio sam na zadnjoj utakmici protiv Dinama da su kompletni, što im daje prednost u ovom dvoboju. Međutim, mi smo pokazali da u bilo kojem sastavu možemo pružiti dobru partiju i iznenaditi svakog protivnika”, naglasio je trener Šibenke.

Sutrašnji program od 17 sati otvaraju Kvarner i Dinamo. U redovima Kvarnera stanuju iskusna košarkaška lica poput Štembergera, Naletilića, Fellsa i Kučana, pa Dinamu neće biti nimalo jednostavno ovjeriti prolazak u polufinale, bez obzira što Kvarner ima status drugoligaša.

Cilj nam je plasirati se u polufinale Kupa čime bismo ostvarili još jedan rezultat koji bi potvrdio rast našeg kluba, a uz malo sportske sreće vjerujemo da možemo ostvariti i nešto više. Nadam se da ćemo u završnici Kupa Krešimir Ćosić svjedočiti košarkaškom spektaklu sa zanimljivim utakmicama i pred što većim brojem gledatelja”, istaknuo je trener Dinama Mario Štirjan.

 Matija Habljak/PIXSELL Matija Habljak/PIXSELL

U šlagvortu četvrtfinala sutra od 20 sati snage će odmjeriti Cibona i Zadar. I jedni i drugi žele osvojiti oba domaća trofeja, pa je ulog u ovoj utakmici poprilično visok. Zadrani tek trebaju dobiti Cibonu ove sezon protiv koje su upisivali poraze i u domaćoj ligi i u ABA ligi, a računajući i majstoricu hrvatskog prvenstva prošle godine, Zadar nije slavio protiv ljutog rivala u tri uzastopne utakmice.

Kao i svaka momčad mi se potajno i skromno nadamo da možemo napraviti dobar rezultat. Što se tiče stanja u sastavu, imamo problema s virozama. Leon Šantelj je tek izašao iz viroze, Karlo Žganec je još uvijek pod temperaturom, a što će biti s njim, ne znam. Što se tiče ostalih igrača, za sada su svi u redu. Što se tiče protivničke momčadi, mi se više bavimo sa sobom. Vidim da su ovu zadnju utakmicu u Hrvatskoj ligi bili izuzetno motivirani i pobijedili Bosco. Igraju na domaćem terenu i sigurno da će oni više nego ostali tražiti, željeti i očekivati da odu tu do kraja. Kako će se situacija razviti, to ćemo vidjeti”, izjavio je trener Danijel Jusup uoči utakmice.

A njegov kolega Josip Sesar svjestan je da mu momčad nije u najboljem ritmu. Iako su iskalili svoje frustracije na Boscu prije dva dana, Vukovi u zdanje vrijeme ne igraju neku briljantnu košarku. I to bi moglo brinuti Sesara.

Čeka nas utakmica protiv Zadra, možda i najjačeg protivnika u ovom dijelu natjecanja. Kvalitetna su momčad koja igra odličnu košarku na veliki broj poena. Igrali smo dvaput međusobno ove sezone i među nama nema nepoznanica. Bez obzira na sjajno izdanje Božića, mislim da je njihov prvi i najstabilniji igrač ipak Drežnjak na kojeg moramo obratiti posebnu pozornost. Sigurno će to biti dobar i zanimljiv susret. Mi smo svi zdravi, spremni i s nestrpljenjem čekamo da krene.”

Sve utakmice završnice, osim u dvorani Dražena Petrovića, mogu se pratiti u prijenosu uživo na Sportskoj televiziji. Ulaznice su u sustavu prodaje na ulaznice.hr, a dostupne su dnevne karte po popularnoj cijeni od 5 i 10 eura.



Tagovi

Kup Krešimira ĆosićaCibonaKK ZadarKK Cedevita JuniorBoscoKK Dinamo ZagrebKK KvarnerŠibenkaKK Furnir

Ostale Vijesti