Kralj je mrtav - četiri momčadi žele njegovu krunu

Vrijeme Čitanja: 11min | sub. 13.10.18. | 15:02

Prvi dio vodiča kroz NBA sezonu koja počinje u utorak.

Čekanju je došao kraj. U utorak napokon kreće nova NBA sezona u kojoj nas čeka mnoštvo uzbuđenja. Tijekom ljetnih mjeseci klubovi su mijenjali rostere, pojačavali se ili slabili, sinoć je završila i predsezona pa imamo potpunu sliku o tome kako izgledaju momčadi uoči prvog podbacivanja lopte. Kao i obično, na Germanijaku donosimo najavu sezone podijeljenu u dva teksta – danas se posvećujemo Istočnoj, a sutra Zapadnoj konferenciji.

Istok je ovog ljeta doživio veliku promjenu. LeBron James je još jednom 'odnio svoje talente' iz Clevelanda, ovaj put u Lakerse pa su samim time Cavaliersi ispali iz utrke za sami vrh konferencije. Samim time se otvorio prostor nekim drugim momčadima za konferencijski naslov, a iako je Istok realno slabiji od Zapada, nominalna izjednačenost obećava uzbudljivu sezonu u ovoj konferenciji. Mi smo u ovom pregledu momčadi podijelili u 4 kategorije – izazivači, playoff momčadi, donji dom i samo dno. Krenimo redom.

IZAZIVAČI

U ovu kategoriju stavili smo četiri momčadi iako se realno jedna izdvaja iz ovog društva. To su Boston Celticsi koji su lani u konferencijskom finalu ispali tek nakon sedme utakmice, a sada su ipak favoriti broj jedan na Istoku. Momčad Brada Stevensa nije imala potrebe ništa mijenjati ovog ljeta – Boston je toliko 'dubok' da je bilo samo važno zadržati sve igrače te pronaći dovoljno minute za njih, a izgleda da je Stevens u tome uspio. Prije početka sezone svi su zdravi, a to znači da Celticsi Istok napadaju predvođeni Kyrieom Irvingom, Alom Horfordom i Gordonom Haywardom, a tu su i mladi, lani dokazani igrači Jayson Tatum, Terry Rozier i Jaylen Brown. Boston je zadržao i Marcusa Smarta, u rotaciji su još i Marcus Morris, Aron Baynes, pa i Semi Ojeleye, a to na papiru uistinu izgleda sjajno. Kažemo, svi su zdravi, u predsezoni je samo Hayward ostavljao dojam da nije potpuno spreman, a to nije čudno s obzirom na tešku ozljedu zbog koje je u prošloj sezoni odigrao tek 5 minuta. Boston želi na vrh Istoka, tamo i zaslužuju biti, a ova dubina na krilnim pozicijama im donosi i titulu momčadi koja bi mogla najopasnije zaprijetiti Golden Stateu.

Toronto je ovog ljeta preuzeo veliki rizik. Raptorsi su iz San Antonija doveli Kawhija Leonarda iako njemu Kanada nije među omiljenim destinacijama za nastavak karijere, a ugovor mu istječe sljedećeg ljeta. No, u Torontu su se odlučili kockati, a već smo odavno pisali da će oni biti pobjednici ovog tradea kako god on završio. U predsezoni se predstavio i novi trener Nick Nurse koji je odmah odradio odličan potez – prebacio je Jonasa Valančiunasa na klupu te će Toronto utakmicu početi s niskom postavom, s Leonardom i OG Anunobyjem na krilnim pozicijama. Iz Spursa je došao i Danny Green, a kombinacija ove trojice sa Sergeom Ibakom garantira odličnu obranu. Kyle Lowry ostaje glavni kreator i 'druga violina' momčadi, a uz litavskog centra Nurse na klupi ima uistinu mnoštvo zanimljivih igrača. Tu su CJ Miles, Pascal Siakam, Fred VanVleet, Norman Powell, Greg Monroe, Delon Wright… Ako sve 'klikne' na pravi način, a Lowry odigra na razini, Toronto bi mogao izgledati toliko dobro da Kawhi poželi ostati u momčadi.

Za razliku od Toronta, Philadelphia ovog ljeta nije uspjela na tržištu pronaći igrače koji bi popravili sliku momčadi. Dapače, otišli su Marco Belinelli i Ersan Ilyasova koji su nudili prijeko potrebnu šutersku pomoć mladom dvojcu Benu Simmonsu i Joelu Embiidu koji će biti nositelji momčadi. Sada su ostali samo na sjajnom JJ Redicku koji bi po novom trebao krenuti s klupe jer 76ersi žele razigrati Markellea Fultza. Robert Covington i Dario Šarić će odraditi svoju standardnu rolu na krilnim pozicijama, a novi igrači su Wilson Chandler i Mike Muscala koji ne obećavaju previše. Sixersi imaju dva mlada sjajna igrača, ali ovaj roster ipak ne izgleda toliko jako da bi se borio za sam vrh konferencije koja je, ipak, prilično otvorena. Stoga se nemojte začuditi ako Covington i(li) Šarić tijekom sezone odu iz kluba u tradeu za neku pravu zvijezdu. Spominjali su se Sixersi u pričama oko Kawhija Leonarda i Jimmyja Butlera, ali od toga ipak nije bilo ništa.

Krug izazivača zatvaramo s Milwaukeejem koji je sjajno izgledao u predsezoni. Novi trener Mike Budenholzer donio je puno veću kretnju lopte u napadu, instalirao Malcolma Brogdona u prvu petorku, a klub je doveo dva igrača koja će Bucksima donijeti ono što im je bilo jako važno – širenje reketa i vanjski šut s visokih pozicija. Brook Lopez je centar koji će napokon igrati u momčadi koja se bori za vrh konferencije, a Ersan Ilyasova će s klupe donijeti prijeko potrebni impuls. U petorci svoje uloge imaju Eric Bledsoe i Khris Middleton, a najveća je stvar da je Giannis Antetokounmpo spreman na pohod na MVP naslov. Grčki košarkaš izgleda sjajno, Budenholzerov sustav mu jako odgovara, a ima i pomoć u momčadi, kako u ovim nabrojenim igračima, tako i u rookieju Donteu DiVincenzu, Tonyjuu Snellu i Thonu Makeru.

PLAYOFF MOMČADI

Indiana je prošle sezone bila najugodnije iznenađenje lige, a sada je pitanje mogu li Pacersi sve to ponoviti. Tijekom ljeta su napravili dobre poteze – nije im otišao nitko važan, a došao je Tyreke Evans koji će biti prijeko potreban kreator s klupe. Tu je i Doug McDermott koji će prijetiti našem Bojanu Bogdanoviću u borbi za startnu rolu šutera na boku. Najvažnija stvar za Indianu je da je Victor Oladipo u kamp došao maksimalno spreman i izgledao je dobro u predsezoni što se ne bi u potpunosti moglo reći za Mylesa Turnera koji igra dobro, ali nije napravio onaj još jedan prijeko potrebni korak. Problem je za Pacerse i taj što Turner i Domantas Sabonis ne mogu funkcionirati zajedno na parketu, a riječ je o dva odlična košarkaša. Darren Collison i Thaddeus Young će odraditi svoju rolu u startnoj petorci, a bit će zanimljivo vidjeti tko će još iskočiti od igrača s klupe.

Rijetko se kada tijekom ljeta dogodi ono što se dogodilo Miamiju. Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da Heat nije nikoga doveo, ali nitko nije ni otišao iz momčadi. Nove ugovore tek su dobili Wayne Ellington i Justise Winslow. Doduše, Miami je glavni favorit za dovođenje Jimmyja Butlera, ali ako se to ne dogodi, momčad s Floride će u sezonu ući s istom momčadi. To znači da će se sve vrtjeti oko Gorana Dragića i Hassana Whitesidea koji je u predsezoni izgledao bolje nego lani. Naravno da se očekuje novi iskorak Josha Richardsona, a treba vidjeti u što će se pretvoriti posljednja igračka sezona Dwyanea Wadea. U Miamiju se nadaju da to neće biti nešto slično oproštajnoj turneji Kobea Bryanta čija je posljednja sezona bila sve osim igračke. Miami ima još ponešto zanimljivih igrača – tu su James Johnson, Tyler Johnson, Kelly Olynyk, Bam Adebayo, pa i nesretni Dion Waiters, ali ulazak u playoff i ispadanje u prvom krugu je ovakvoj momčadi maksimalni domet. Dolazak Butlera uz ostanak Richardsona bi ih 'pogurao' prema vrhu Istoka, možda doveo i do veće kategorije, one izazivača. I da, trebamo još spomenuti kako je Udonis Haslem i dalje u klubu.

Charlotte je još jedna momčad koja je dolaskom novog trenera dobila prijeko potrebnu energiju. James Borrego je odmah napravio pravu stvar i maknuo Michaela Kidd-Gilchrista iz petorke što je potez za koji mu treba čestitati jer su Hornetsi bili čvrsto vezani za igrača kojeg su svojedobno izabrali drugim pickom. No, Kidd-Gilchrist nije opravdao očekivanja pa mu je sada idealna uloga ona podizača energije s klupe i to ne u (pre)velikoj minutaži. U predsezoni je Charlotte na potpisnika ovih redova ostavila najbolji dojam – lopta je dosta kružila u napadu, Kemba Walker i Nicolas Batum su izgledali nikada bolje, a odličan je bio rookie Miles Bridges. Jeremy Lamb se napokon ustalio u formi, Cody Zeller je odličan u reketu, a sada je dobio i dobru zamjenu u vidu Bismacka Biyomba. Veteran Marvin Williams će uvijek dati svoje, a ako Borrego uspije dobiti nešto od Tonyja Parkera te iskoristiti potencijal Malika Monka, mogla bi to biti jako dobra momčad.

Što napisati o Washingtonu? Momčad je to koja je prije nekoliko sezona izgledala kao ona koja će prva iskoristiti neko posrtanje Clevelanda, ali sada su daleko od toga. Wizardsi su napravili grešku instaliranjem Scotta Brooksa na mjesto glavnog trenera, a on je poznat po tome da nije uspio Oklahomu dovesti do pravog rezultata iako je imao Kevina Duranta i Russella Westbrooka u momčadi. Brooks vodi loše i Washington, a problem momčadi je i činjenica što je nominalno Bradley Beal trenutno bolji igrač od Johna Walla, ali ovaj potonji to odbija prihvatiti. Wall je u predsezonu ušao u dosta lošem stanju, nije zdrav ni Dwight Howard koji je trebao biti najveće pojačanje momčadi pa stvari ne izgledaju dobro za Washington. Ipak, ova momčad ima dovoljno talenta da bi se borila za playoff. Uz navedene tu su i Otto Porter te Markieff Morris, dobro je u predsezoni izgledao Ian Mahinmi, a bit će zanimljivo vidjeti kako će se Austin Rivers snaći u situaciji u kojoj ga više ne vodi otac. Kelly Oubre, Jeff Green, Tomas Satortansky i Jason Smith bi trebali zatvoriti rotaciju Wizardsa.

S Washingtonom smo otvorili 'ciklus' spornih momčadi, s Detroitom ga nastavljamo. Teško je momčad koja ima Blakea Griffina i Andrea Drummonda pod koševima, pa i Reggieja Jacksona koji će uvijek napraviti posao na poziciji playmakera stavljati na rub playoffa, ali Pistonsi nakon njih trojice nemaju previše pravih košarkaša. Dovoljno je reći da će im na bokovima igrati Reggie Bullock, Stanley Johnson, Luke Kennard i Glenn Robinson, da su zamjene na playmakerskoj poziciji Ish Smith i Jose Calderon, a na centarskoj Zaza Pachulia pa će biti jasno kako novog trenera Detroita, Dwanea Caseyja, čeka težak posao. On želi promijeniti mentalitet, traži od Pistonsa da počnu 'potezati' više trice, a od Griffina da bude glavni organizator napada. Koliko će u tome uspjeti, ostaje za vidjeti.

Težak posao čeka i Tyronna Luea. Nije lako kada ti ponajbolji košarkaš svijeta napusti momčad, a Cavaliersi su u takvoj situaciji napravili jedini logičan potez – dali momčad u ruke Kevinu Loveu kojem su dali i novi ugovor. Cleveland jednostavno nije mogao ići u potpuni rebuilding jer imaju previše ugovora koje nitko ne želi. Tristan Thompson, JR Smith i George Hill su preveliko financijsko opterećenje za momčad, ali jednostavno moraju igrati. Nisu to loši igrači, a ako se uspiju posložiti s mlađim snagama (Jordan Clarkson, Larry Nance, Cedi Osman, Ante Žižić i potencijalno dobar rookie Collin Sexton), mogli bi Cavsi među osam momčadi na Istoku. Bilo ni zanimljivije pratiti sezonu da igraju samo ovi igrači navedeni u zagradama, uz eventualno Lovea i Kylea Korvera, ali što je – tu je.

DONJI DOM

Brooklyn bi se silno želio priključiti gornjoj skupini momčadi, ali ipak nemaju toliko dobru momčad. Uprava je napravila odličan posao u situaciji kada nisu imali pravih resursa za stvaranje momčadi, ali tu ipak nedostaje pravih igrača. D'Angello Russell i dalje tapka na mjestu, a Allen Crabbe, DeMarre Carroll, Spencer Dinwiddie, Ed Davis i Kenneth Faried nisu igrači koji mogu povesti momčadi. Rondae Hollis-Jefferson se razvio u solidnu lažnu četvorku, Caris LeVert je jako zanimljiv igrač, a Netsima je ipak najvažnije ove sezone dodatno razviti Jarretta Allena te vidjeti mogu li dobiti nešto od Džanana Muse pa sljedeće godine obogatiti momčad jednim dobrim mladim igračem s drafta.

Dio navijača Chicaga od ove je sezone očekivao borbu za playoff, ali to se neće dogoditi. Djelomično zbog činjenice da je Lauri Markkanen ozlijeđen i da će propustiti prvih nekoliko tjedana akcije, djelomično zbog toga što Jabari Parker nije pokazao ništa u predsezoni, ali ponajviše zbog činjenice da ovo nije momčad koja ima kvalitetu biti među osam na Istoku. Ipak, Bullsi ove godine imaju puno zanimljiviju momčad nego u posljednje dvije sezone – uz Markkanena tu je Zach LaVine, koji izgleda jako dobro, te rookie Wendell Carter koji bi odmah trebao među startere, a da se Robin Lopez pošalje na klupu ili 'spakira' u neki trade. Kris Dunn je u predsezoni pokazao stabilnost kojim je pokazao da je materijal na startnog playmakera, Bobby Portis je, valjda, natjerao trenera Freda Hoiberga da ga uvrsti u petorku, a nakon toga Bullsi imaju problema s rotacijom, posebno na vanjskim pozicijama. Cameron Payne, Justin Holiday, Denzel Valentine i Antonio Blakeney ne izgledaju konkurentno, a Chandler Hutchison je tek rookie. Zanimljiva momčad, ali još jedan visoki pick im 'ne gine'.

Na visoki pick dogodine računaju i u New Yorku, a ovu sezonu u Knicksima slobodno mogu proglasiti 'čistilištem'. U situaciji kada je Kristaps Portingis ozlijeđen, novi trener David Fizdale bez opterećenja može vidjeti na koga može računati u budućnosti. Rookie Kevin Knox već je u predsezoni pokazao puno i bit će ga zanimljivo vidjeti kako se razvija, a slično vrijedi i za Franka Ntilikinu koji bi mogao postati obrambeni specijalac. Naš Mario Hezonja će imati veliku priliku na obje krilne pozicije, a Fizdale je odlučio startnu rolu dodijeliti Lanceu Thomasu. Courtney Lee i Tim Hardaway mogu donijeti ponešto na bokovima, a bit će zanimljivo vidjeti tko će se na kraju profilirati kao startni playmaker – u konkurenciji su Trey Burke, Emmanuel Mudiay i Ron Baker.

SAMO DNO

Srećom po Orlando pa postoji Sacramento pa nisu najbesmislenija momčad lige, ali nisu ni daleko od toga. Ono što su na Floridi radili posljednjih godina je praktično neopisivo, a Steve Clifford ima zadatak ove godine pokušati izvući nešto iz rostera kojeg ima. A ima Evana Fourniera i Nikolu Vučevića kao nositelje igre sumnjivih maksimalnih mogućnosti, ima nedorečene DJ Augustina, Jonathona Simmonsa i Terrencea Rossa, ima Aarona Gordona, igrača nevjerojatnog potencijala koji je do sada trebao biti barem rubni All-Star igrač i ima dva mlada igrača – lanjskog rookieja Jonathana Isaaca i ovogodišnji 6. pick drafta, Mohameda Bambu. Ako Clifford uspije razviti Gordonov talent te dobiti nešto od Isaaca i Bambe, onda se sezona može smatrati uspješnom. Još ako uprava uspije napraviti neki trade kojim bi se klub riješio nekog od nepotrebnih tijela, a dobio još poneki pick, bilo bi sjajno. Doduše, kada se sjetimo kako je Magic prokockao sve svoje pickove posljednjih godina, onda je možda i bolje da ih nemaju.

Iako je Orlando besmislenija momčad, Atlanta je gora. Hawksi su se odlučili na potpuni rebuilding, a jedini cilj novog trenera Lloyda Piercea je dobiti nešto od mladih igrača te sljedeće godine na draftu izabrati što boljeg košarkaša. Atlanta se odlučila kockati s Trae Youngom umjesto s Lukom Dončićem, a igrači na koje treba obratiti pažnju su John Collins, Taurean Prince i Omari Spellman koji bi mogli dobiti afirmaciju ove sezone. Alex Len izgleda dobro u predsezoni, a veteransku pomoć mladim igračima dati će Kent Bazemore, Jeremy Lin, pa i Dewayne Dedmon. Skromno, pomalo negledljivo.

ZAKLJUČAK

Kako smo rekli na početku teksta, Zapadna konferencija je i dalje bolja od Istočne, ali bit će zanimljivo pratiti borbu u ovoj konferenciji. Dugogodišnjeg vladara Istoka više nema, lov na njegovu poziciju je otvoren, a lovaca je dovoljno.

Piše: Emir Fulurija

(Foto: Action Images)


Tagovi

izdvajamo

Ostale Vijesti