Richard Mackson-USA TODAY Sports
Richard Mackson-USA TODAY Sports

Jedan od najvještijih driblera u povijesti NBA lige završio karijeru (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 21.03.22. | 16:53

Bivši bek LA Clippersa i dalje drži rekord po broju tri plus jedan poena

Hodajući highlight reel, košarkaš od čijih su driblinga iz večeri u večer strahovali obrambeni igrači odlučio je reći dosta – Jamal Crawford je na svoj 42. rođendan poručio kako se zauvijek ostavlja sporta koji mu je obilježio život.

Hvala košarko, dugujem ti sve”, napisao je Crawford u Twitter objavi u kojoj je svekolikom pučanstvu obznanio da se nakon 20 sezona provedenih u NBA ligi više nema namjeru vraćati na parket.

Doduše, nije zaigrao niti minute u posljednje dvije sezone, iako je postojala šansa da se vrati u jednom trenutku ove sezone kada je koronavirus poharao klubove, pa su se NBA klubovi sjetili zvati i penzionere. Tako smo na parketu ponovno mogli gledati i Joea Johnsona.

Međutim, Crawfordu nije stigao poziv, stoga njegov trademark potez - crossover kojima je vezao u čvor protivnike i usput im lomio gležnjeve, više nećemo gledati na NBA terenima. No nije Crawford poznat samo po tom driblingu, ovaj bek je poznat i po tome da je redovito iznuđivao koš-faulove, osobito na trici, a i dalje je NBA rekorder po broju tri plus jedan poena. Crawford, naime, ima 55 takvih poena u karijeri uzimajući u obzir samo osnovni dio sezone, dok ih je još pet nakupio u doigravanjima.

Njegova NBA karijera započela je 2000. godine kada su ga s osme pozicije pokupili Cavaliersi, koji su ga odmah proslijedili u redove Chicago Bullsa. Nakon četiri godine u Chicagu, Crawford je stigao u Madison Square Garden u redove Knicksa, a kasnije je igrao i za Golden State Warriorse, Atlanta Hawkse, Portland Trail Blazerse, Phoenix Sunse, Minnesota Timberwolvese i Brooklyn Neste u kojim je odigrao svoje posljednje NBA minuta. No ipak će najviše ostati upamćen po svojim nastupima za LA Clipperse u kojima se zadržao najduže, pet sezona.

U svojih 1327 NBA utakmica Crawford je zabilježio prosjeke od 14,6 poena 2,2 skoka i 3,4 asistencije, s tim da i dalje drži rekord kao najstariji igrač u povijesti NBA-a koji je zabilježio utakmicu s 50 ili više poena, a i jedini je kojemu je pošlo za rukom zabijati 50 ili više za četiri različita kluba. U prilog njegovim košarkaškim vještinama idu i osvojene nagrade – Crawford je tri puta proglašavan najboljim šestim igračem lige (2010., 2014. i 2016. godine).

Danas se često priča o Kyrieju Irvingu kao najvještijem igraču lige, košarkašu zbog čijeg se bogatog arsenala trikova plaćaju ulaznice. I mnogi će se vjerojatno složiti s ocjenom da je bek Netsa nevjerojatan s loptom u rukama. Ali podsjetite se što je Crawford radio u svoje vrijeme. Malo je igrača koji su bili napadački pakleniji od njega.


Tagovi

Jamal CrawfordLos Angeles ClippersPhoenix SunsChicago BullsMinnesota Timberwolves

Ostale Vijesti