Wendell Cruz-USA TODAY Sports
Wendell Cruz-USA TODAY Sports

Je li stiglo vrijeme da General dobije svoj orden?

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 09.02.23. | 10:32

Durant je željan naslova pa je odlučio otići u Arizonu, u redove Phoenixa čime su Sunsi automatski postali ozbiljni favoriti za naslov. Za to je momčad u kojoj stanuje Dario Šarić morala dati znatnu količinu svog draft kapitala i talentirane mladosti, a zauzvrat su dobili jednog od najboljih igrača lige.

Netko okrutan se poigrao sudbinom Brooklyn Netsa. Ili je jednostavno taj New York toliko okrutan prema navijačima lokalnih klubova. Nema se tu što drugo reći. Jer, zvuči gotovo nevjerojatno da momčad koja je 'do jučer' bila na komotnoj petoj poziciji Istočne konferencije, s dovoljno vatrene moći da stigne do naslova, ostane bez dva superstara i automatski se isključi od bilo kakvog uspjeha u doigravanju. Ako na koncu uopće i uhvati postsezonu.

Ali eto, upravo se to dogodilo nesretnim navijačima Netsa koji upravo brišu svoje suze sa uokvirene slike na kojoj zagrljeni stoje James Harden, Kyrie Irving i Kevin Durant – zvjezdani trojac koji je garantirao naslov ili dva. Nakon što je Harden prije godinu dana mahnuo na pozdrav i zaputio se prema Philadelphiji, a Irving prije dva dana potražio sreću kod Luke Dončića, sada je i treći superstar, Durant, pobjegao glavom bez obzira i ostavio Netse na vjetrometini prosječnosti.

Surovo, da.

Ali takav je NBA, biznis u kojemu nema sentimenta. Durant je željan naslova pa je odlučio otići u Arizonu, u redove Phoenixa čime su Sunsi automatski postali ozbiljni favoriti za naslov. Za to je momčad u kojoj stanuje Dario Šarić morala dati znatnu količinu svog draft kapitala i talentirane mladosti, a zauzvrat su dobili jednog od najboljih igrača lige. O promjeni identiteta momčadi i okretanju prema osvajanju srebrnine je i pričao novi vlasnik Mat Ishbia kada je preuzeo momčad.

Kevin Wayne Durant – čovjek kojeg mnogi stavljaju na mjesto najboljeg košgetera današnjice i koji upravo igra jednu od svojih najboljih NBA sezona. Durant je na prosjeku od 29,7 poena, iz igre šutira 55,9 posto, a trice 37,6. Hvata i 6,7 skokova i dijeli 5,3 asistencije po utakmici. Durant se već debelo nalazi s krive strane 30-ih (u rujnu će napuniti 35), ali i dalje igra MVP košarku. Doduše, igra ju samo kada je zdrav, a KD posljednjih godina ima problema sa zamorom materijala. U posljednje tri i pol sezone propustio je 151 utakmicu…

Ali kada je na parketu to je jedan od najboljih igrača koji su nogom kročili na NBA parket. U kombinaciji s Devinom Bookerom to bi trebao biti recept za velike stvari. I Booker je ove sezone na sjajnim brojkama – 26,8 poena (šut 47,5 i trica 36,5) uz 4,6 skoka i 5,6 asista. Zaustavila ga je ozljeda zbog koje je propustio dosta utakmica, no sada se vraća u formu koja ga je krasila dobra dio sezone.

Booker zadnjih godina ima veliku podršku na vanjski pozicijama budući da je na 'jedinici' Floor General - Chris Paul. 37-godišnji playmaker ove sezone je imao problema s ozljedama, ali i ritmom, što i ne čudi s obzirom na godinu proizvodnje. Trenutno ubacuje 13,6 poena (šut 43,2 posto, trica 38,8), uz 4,3 skoka i 8,7 asista.

Paul je unatoč padu napadačke produkcije i slabijoj obrani, i dalje strašno bitan igrač za Sunse, a dolaskom Duranta i njemu će zasjati sunce pa će se sada i njega rasteretiti. Iskusni razigravač bi u perspektivi trebao pritegnuti igru u obrani i pogađati otvorene šuteve kada će suparničke obrane skupljati i udvajati Bookera i Duranta. Na kraju dana raditi ono što najbolje zna - razigravati.

Kada se sagleda Paulova karijera, klubovi i igrači s kojima je dijelio svlačionicu – upravo je dobio najveću priliku da se dokopa naslova. Poput Golluma iz Tolkienovih uspješnica, Paul i dalje u snovima šapće "my precious", o prstenu koji bi zaokružio njegovu sjajnu karijeru.

A u svemu tome svoje mjesto i dalje ima i Dario Šarić. Sunsi su se oprostili sa širinom rostera nakon što su prema Netsima poslali Mikala Bridgesa, Jaea Crowdera i Cama Johsona (i četiri picka prve runde), a to znači da bi i Šibenčanin mogao imati veću ulogu u cijeloj ovoj priči. 

Winslow Townson-USA TODAY SportsWinslow Townson-USA TODAY Sports

Sezona hrvatskog košarkaša liči na vožnju rollercoasterom, malo je igrao, malo nije igrao, a od kraja prosinca mu se minuta koliko-toliko stabilizirala. Nakon što ga je Monty Williams držao u zamrzivaču na startu, sada ga je trener Sunsa počeo puno više koristiti pa je 28-godišnjak u zadnjih deset utakmica u prosjeku igrao 17,1 minutu tijekom kojih je zabijao 7,8 poena (šut 45 posto, trica 41,2) uz 5,5 skokova i dva asista. I dalje će vrlo vjerojatno služiti kao zamjena Deandreu Aytonu u ulozi centra koja mu sve više odgovara, barem kada je riječ o NBA ligi.

Do jučer je Ivica Zubac u LA Clippersima bio Hrvat s najvećim izgledima za osvajanje naslova, no trejdom Duranta u Sunse, Šariću su znatno porasle akcije. Sunsi se sada samo moraju uigrati u narednih 26 utakmica. Ostanu li zdravi, Zapad će imati velike probleme.



Tagovi

Phoenix SunsKevin DurantDario ŠarićChris PaulDevin Booker

Ostale Vijesti