Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Je li Hrvatska protiv Grka pokazala karakter ili je to bio tek izolirani slučaj - pokazat će nastavak turnira

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 02.09.22. | 21:44

Za konkretniji rezultat, Mula će u nastavku turnira morati razigrati Hezonju i Šarića

Karakter”, riječ koju su nakon poraza od Grka redom ponavljali hrvatski izbornik i njegovi igrači. Jasno je i zašto – neke druge generacije bi se sasvim raspale nakon onih minus 19 protiv Grka i samo bi se čekao posljednji zvuk sirene kako bi se što prije pokupilo s terena.

Ova Mulaomerovićeva momčad se protiv favoriziranih Grka uporno vraćala u utakmicu. Podvukao je, uostalom, to i grčki izbornik Itoudis nakon utakmice.

I kada nas je Dorsey masakrirao tricama, a Giannis silinom dolazio do poena, predaja nije dolazila u obzir. Da li je to tek izolirani slučaj ili je to stvarna odlika aktualne reprezentacije, pokazat će daljnje utakmice, a već sutra Britanci.

Ali razloga za optimizam ima i treba biti, jer Hrvatska je bila al pari s jednim od favorita za zlato. Jasno, poraze ne treba slaviti, nije to nikome ni palo na pamet iz redova domaće selekcije, ali premijernih 40 minuta u Mediolanum Forumu djeluje ohrabrujuće.

Što smo onda sve vidjeli na utakmici? Vidjeli smo izuzetno motiviranog kapetana Bogdanovića, onog koji se maksimalno troši i u obrani. Vidjeli smo da Smith shvaća važnost velikih utakmica i da ima u sebi tu crtu sportskog inata u sebi. Na njega ćemo se očito moći osloniti u stresnim završnicama.

Vidjeli smo i kako bi ova Hrvatska bika bez okusa i mirisa da Simon više ne navlači nacionalni dres preko glave. Simon je naš najstariji košarkaš, ali i onaj koji je definitivno najkreativniji na Mulaomerovićevom rosteru. A kada treba, može dati i ruke. Dao ih je protiv Grka u drugom dijelu pa smo zbog njega i spomenutog Smitha stigli blizu pobjede.

I sada bi, kako su to glavni akteri podvukli nakon utakmice, trebalo graditi na drugom poluvremenu. Kada se igrala pametna i agresivna obrana, kada se trčalo u oba smjera i kada je napad bio hrabar. Onakav kakav i treba biti - bez ručne i suviše razmišljanja, a opet razigran i lepršav.

Vidjeli smo, međutim, i loših stvari. Kao recimo problem sa zagrađivanjem skoka koji nas muči već neko vrijeme. Vidjeli smo i premalo akcija za Zupca, a i blijedog Šarića. Šiši nije imao svoj dan, nakon što je promašio uvodna dva šuta bio je izgubljen za nastavak utakmice iako ga je Mulaomerović pokušavao vratiti u ritam. Ali nije išlo. Za neki ozbiljniji rezultat Hrvatska će trebati kvalitetnog Šarića, kao i Hezonju. Mario je bio dobar ili jako dobar u prvom dijelu, da bi se onda u drugom – ugasio. I to je još jedna od stvari s kojima mora računati izbornik, Britanci i Estonci su idealna prilika da ih se razigra.

Na koncu, protiv Grka smo upisali poraz. I mnogi neće ići dalje od toga. Ali u tom porazu ima razloga za umjereni optimizam. Za nešto više od toga trebat će, kako je to istaknuo Bogdanović, pobijediti u jednoj ovakvoj utakmici. Za umjetnički dojam ionako nitko ne igra...


Tagovi

EurobasketEuroBasket 2022Damir MulaomerovićBojan BogdanovićDario ŠarićJaleen Smith

Ostale Vijesti