ANTONIO BRONIC/Action Images
ANTONIO BRONIC/Action Images

Igrač Splita sačuvao Hrvatskoj šansu za Tokio, Hezonja u pobjedu ugradio 27 poena

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 01.07.21. | 22:04

Nevjerojatnu utakmicu odigrala je Hrvatska protiv Tunisa, zamalo ostavši bez polufinala kvalifikacijskog turnira za OI

Pavle Marčinković je spasio hrvatske nade u odlazak na Olimpijske igre. U teško izborenoj pobjedi protiv Tunisa 75:70 igrač Splita je u posljednjoj minuti najprije pogodio tricu i u zadnjim sekundama uhvatio ključan skok u napadu te spriječio ogromno iznenađenje u Spaladium areni.

Hrvatska je protiv Tunisa imala 14 koševa prednosti na poluvremenu da bi na kraju strijepila za pobjedu do posljednjih sekunda. S ovakvom igrom, teško će biti izboriti odlazak u Tokio.

Zakucavanje Hezonje u četvrtoj minuti za 7:5 značilo je prvo vodstvo Hrvatske na turniru u Splitu. Nastavio je Hezonja svoj show, zabio tricu pa gurnuo tunel nesretnom Tunižaninu i u kontri položio za 12:5 u petoj minuti. Uspjeli su Tunižani nakon minute odmora usporiti ritam, ali Hezonja je radio što je htio, skakao u obrani, vukao napade i ubacio polovicu hrvatskih koševa u prvoj četvrtini za 20:11.

Izašao je Hezonja iz igre nakon 12 minuta i 12 koševa, zaslužio pljesak malobrojne publike u Spaladium areni. Prednost od desetak koševa čuvali smo zahvaljujući Bilanovih sedam ubačaja u nizu, dobro ga je potom zamijenio Žižić da bi Hezonja povratak na parket obilježio tricom za 36:22 u 17. minuti. Povezao je potom iskusni Slimani dvije trice za Tunis, ali Žižić i Hezonja vratili su Hrvatskoj najvećih plus 14 na poluvremenu (42:28).

Otvaranje nastavka nije bilo dobro s hrvatske strane, nakon samo tri minute Tunis je smanjio na 46:40. Iskusni Salah Mejri je nekoliko puta nadmudrio Žižića, pomoć u obrani je izostala i dobili smo otvorenu utakmicu. Srećom da je uskoro Mejri morao iz igre zbog četvrte osobne, možda prestrogo dosuđene. Ali, razigrali su se ostali Tunižani pa su zakucavanjem Slimanija došli na samo minus dva u 28. minuti (52:50). Hrvatska je u tim trenucima izgledala grozno, da ne upotrijebimo neku težu riječ. Napad se sveo na igru jedan na pet, uglavnom je forsirao Hezonja, Bogdanovića su Tunižani limitirali, a ostale Mršićeve izabranike ne treba ni spominjati. I naravno, Tunis se potpuno razigrao, Marnaoui je zabio tricu od table, Abada dodao još jednu iz kuta i eto odjednom su Tunižani došli do vodstva 57:56. Uz to su u zadnjoj sekundi treće četvrtine promašili otvorenu tricu za nezamislivih plus 4.

Potpuno je utihnula Spaladium arena, nismo mogli vjerovati što se događa, a na početku zadnje dionice Tunis je u jednom napadu ispalio čak tri trice. Srećom ni jedna nije ušla pa smo zadržali priključak. Uspio je potom Bogdanović tricom vratiti vodstvo Hrvatskoj, dva koša dodao je Marčinković pa se malo probudila publika. Zakucavanje Žižića na asistenciju Hezonje donijelo je plus 4 na šest minuta do kraja. Jasno je bilo da ćemo gledati neizvjesnu završnicu, vratio se u igru Mejri i na dvije i pol minute prije kraja zakucao za 67:65. Odgovorio mu je Hezonja energičnim ulazom za novih plus 4 i s tim se rezultatom ušlo u zadnju minutu. El Mabrouk je potom smanjio na 69:67, na semaforu je preostalo 38 sekundi. Bogdanović je uzeo loptu i nakon prodora asistirao Pavlu Marčinkoviću za tricu, 25 sekundi prije kraja. Odmah Tunis uzvraća pokušajem za tricu, Ukić radi prekršaj pa El Mabrouk pogađa sva tri bacanja za 72:70, 18 sekundi do kraja.

Nisu Tunižani bili u bonusu pa su morali napraviti tri prekršaja da pošalju nekog od naših na liniju slobodnih bacanja. Bio je to Hezonja koji je pogodio prvo bacanje, promašio drugo da bi loptu uhvatio Marčinković i nekako je dobacio za Ukića. Novi prekršaj Tunižana Ukić je pretvorio u dva pogođena bacanja i zapečatio užasno tešku pobjedu Hrvatske.

 „Napravili smo ono što smo željeli, plasirali smo se u polufinale, ali moramo reći kako igra nije bila dobra. Inače, uvijek ističem momčad, ali danas bih istaknuo Pavlu Marčinkovića. Pokazao je svojim primjerom što je kolektivni sport i to moramo pod hitno promijeniti. Na ovaj način nećemo ništa postići, imamo to vremena što imamo, moramo odigrati bolju obranu. To će nam biti četvrta utakmica u ovom sastavu i nadam se da će to biti presudno“, rekao je izbornik Veljko Mršić poslije utakmice pa dodao:

„Teško je bilo što govoriti. Nijemci su atletična momčad, imaju potencijala, šest do sedam igrača koji igraju Euroligu, ali mi moramo misliti o nama. Moramo biti bolji nego večeras, ali se nadam da ćemo u konačnici ući u finale kvalifikacijskog turnira.“

Nakon izbornika kratku izjavu dao je i najbolji hrvatski košarkaš, Bojan Bogdanović.

„Ne treba biti puno pametan da se vidi da nismo pravi, posebno ja. Nismo očekivali ovakvu egal završnicu. Dobro smo otvorili utakmicu, igrali dobru obranu, posebno je bio motiviran Mario. Ne brinem se previše za sebe jer ću u naredne dvije utakmice biti agresivniji, ali nas je Mario danas povukao. Trenutno ne izgledamo dobro, ali nadam se da ćemo to promijeniti uskoro“, rekao je Babo pa kratko najavio utakmicu protiv Njemačke koja se igra ove subote s početkom u 16:30 sati.

„Nijemci igraju s tri visoka igrača, ali oni su odlični šuteri te se moramo prilagoditi. Primali smo previše lakih poena što je za nas nedopustivo.“

Hrvatska:

Bilan 7, Hezonja 27, Ukić 4, Marčinković 5, Planinić, Drežnjak, Babić, Rogić 2, Šakić, Žižić 14, Bogdanović 14, Jordano 2

Tunis:

Haddad, Marnaoui 14, Gannouni, Abada 6, El Mabrouk 13, Hadidane, Ghyaza 7, Ben Taher, Addami 2, Slimane 15, Mejri 13, Ochi


Tagovi

Pavle MarčinkovićMario HezonjaVeljko MršićBojan BogdanovićHrvatska košarkaška reprezentacijaOlimpijske igreKvalifikacije za Olimpijske igre

Ostale Vijesti