Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatski košarkaši konačno dočekali da se na nekom iskale, Irci ostali sleđeni u Opatiji na -40

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 19.07.23. | 21:41

U pobjedi su se najviše istaknuli Badžim s 18, Perković sa 17 i Prkačin s 14.

S obzirom na rezultate posljednjih godina, osobito u ovim kvalifikacijskim etapama kada nisu na raspolaganju svi dostupni igrači, hrvatski košarkaški reprezentativci nisu baš dali za pravo da se na nekoga gleda podcjenjivački. Ali eto, dočekali smo i to da se hrvatska selekcija na nekome iskali.

U Opatiju na noge igračima Josipa Sesara stigli simpatični Irci koji nisu baš vješti među četiri linije i dva koša, dočim bi se moglo sada pisati o tome kako izabranici Marka Keenana nisu mogli pogoditi iz čamca u more, kako djeluju kao da su se prvi puta sreli tek na zagrijavanju i sve ostale podrugljive poštapalice, ali, sjetimo se, radi se o hrvatskoj reprezentaciji. S visoka pričati ili pisati o nekome bilo bi, u najmanju ruku, licemjerno. No, eto, Hrvatska je razbila nekoga, u pretkvalifikacijama za Eurobasket 2025. stradala je spomenuta Irska rezultatom 89-49.

A utakmica odigrana u Opatiji u dvorani Marino Cvetković pred oko 500 gledatelja, startala je vodstvom – Iraca. Centar Neal Quinn položio je za 0-2, a onda je Hrvatska na krilima raspoloženih Prkačina (osam poena), Badžima (šest poena) i Brankovića (pet poena), složila seriju 22-1 kojom je već za sedam minuta izbijena bilo kakva rezultatska neizvjesnost.

Za uvodnih deset minuta to je bilo već plus 19 (24-5). Stoga je novi sportski direktor HKS-a Jasmin Repeša, kojeg je Upravni odbor potvrdio taman uoči utakmice, imao razloga za zadovoljstvo. Iako će u neformalnom razgovoru reći ono što svi dobro znamo, a to je da ima puno posla i da se stvari mogu popraviti jedino dugotrajnim radom, što bi trebalo značiti da Repeša ima planove duže se zadržati na novoj poziciji.

Goran Kovacic/PIXSELLGoran Kovacic/PIXSELL

Na parketu je, pak, prednost Hrvatske samo rasla. Tako je, primjerice, u 13. minuti utakmica semafor pokazivao 36-3.

Uspjeli su Irci kroz obruč provući prvu tricu u 15. minuti kada je Fulton pogodio izvana i to kod rezultata 39-5, a onda su Irci imali priliku i ući u svoju prvu seriju poena, budući da se Caroll našao na liniji penala nakon faula Darija Drežnjaka, ali je, košarkaškim žargonom rečeno - ciglario na bacanjima pogodivši prvi obruč u oba navrata.

Zato mu je Perković odgovorio s druge strane tricom, a Hrvatska je nastavila imati šuterski trening u nastavku prvog poluvremena.

Kako je rezultatski značaj bio izgubljen već nakon uvodnih 5-6 minuta, do kraja su se okupljeni gledatelji mogli zabavljati pogađanjem konačne razlike ili tko će od naših igrača staviti najveći broj poena.

Reprezentacija Irske je do dvoznamenkastog broja poena stigla u 17. minuti utakmice nakon polaganja Quinna, a do poluvremena je to već bilo za njih 19 poena minusa (56-17).

Okruglih 40 razlike izabranici Josipa Sesara ovjerili su u 24. minuti kod rezultata 59-19.

Irci su podignuli igru u trećoj dionici koju su uspjeli dobiti sa 16-14, što je bio znak Sesaru da zagalami na svoje igrače prilikom malog odmora.

Goran Kovacic/PIXSELLGoran Kovacic/PIXSELL

U posljednjoj dionici Hrvatska je odrađivala posao i na kraju stigla do uvjerljive pobjede. U njoj su se najviše istaknuli Badžim s 18, Perković sa 17 i Prkačin s 14.

Iduća utakmica je u subotu u 20 sati protiv Luksemburga. Još jedan košarkaški liliputanac, ali, eto, to je trenutno razina protivnika na koju je stigla domaća košarka. Nakon velike pomirbe Fibe i Eurolige možda bi uistinu stvari mogle krenuti na bolje.

I još jedna stvar, kako se moglo danas čuti u Opatiji od ljudi iz Saveza, za naredna dva gostovanja, protiv istih protivnika, Irske i Luksemburga, Hrvatska bi mogla biti jača za Marija Hezonju, a reprezentaciji bi se trebali priključiti i Dario Šarić i Ivica Zubac, pa onda i Jaleen Smith za pretkvalifikacijski turnir u Istanbulu koji slijedi u Istanbulu od 12. do 20. kolovoza.



Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaJosip SesarRoko Prkačin

Ostale Vijesti