Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatska u novom trileru ispustila pobjedu protiv Finaca i ostala bez SP-a 2023.

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 03.07.22. | 21:44

Zubac je imao priliku za produžetak u zadnjoj sekundi, ali je promašio bacanja i osigurao pobjedu Finskoj

Mač je visio nad glavom, poraz protiv Finaca u riječkom Zametu značio bi kraj nadanja o plasmanu na SP 2023. Zahvala ovim putem i Slovencima koji su dramatičnom pobjedom pomogli da Hrvatska ima šanse u Rijeci. Bez obzira na imperativ, dobar dio utakmice to nije izgledalo dobro. Štoviše, negledljivo, bezidejno i sporo.

Hrvatska je bila u glibu do kraja treće dionice, pa je onda, ponajviše zbog energije Roka Prkačina preokrenula rezultat, da bi na kraju u nevjerojatnom raspletu ispustila pobjedu iz ruku i okončala kvalifikacije na najgori mogući način. Novim porazom, rezultatom 81:79.

Damir Mulaomerović je shvatio da mu igra ne štima stoga je odlučio promijeniti petorku u odnosu na utakmicu sa Slovenijom i to značajno povisiti startnih pet. Tako je na jedinici startao Filipović, dok su uz njega bili Hezonja, Bogdanović, Prkačin i Zubac.

Prve poene za Hrvatsku zabio je Zubac, ali je odmah u idućem napadu uzvratio Jantunen i to tricom.

Uslijedio je Hezonjin promašiaj otvorene trice, a Markkanen je zabio na drugoj strani. Onda je i Jantunen na drugi obruč za 2:8 Finske nakon dvije i pol minute.

Nakon blokade Markkanena na Bogdanoviću i nove promašene trice Hezonje, Markkanen zabija za devet poena plusa Finaca (2:11). To je natjeralo Mulaomerovića da pozove time out nakon tri i pol minute igre. I tu je krenula lovica za Fincima koja će potrajati do samog kraja treće četvrtine.

Prvoj smislenoj akciji Hrvatske svjedočili smo tek nakon pet i pol minuta – Bogdanović probio, Prkačin dao za Perkovića koji stavlja prvu tricu za 7:14.

Inače, Bogdanović je bio strašno agresivan u prvoj četvrtini, išao je po poene u svakoj prilici. Dignula se hrvatska selekcija krajem četvrtine, ali ponajviše zbog Perkovića. On je, inače, i bio najbolji strijelac domaće selekcije sa sedam poena. U konkurenciji Bogdanovića, Hezonje, Zupca...

No Finska je ponijela prednost 21:17 nakon uvodnih deset minuta igre.

Hrvatska nije dobro funkcionirala niti u drugoj dionici, ali je zaigrala agresivnije. Onako, baš na mišiće se dolazilo do poena. Tako je Hezonja nakon izborenog faula smanjio na 21:23 svojim prvim poenima na utakmici u 12. minuti.

Igra Finske se bazirala na trci, guranju u leđa. Kada trka ne bi prošla te kada bi se zaigralo pet na pet, onda bi se izvlačilo Zupca u pick, a on je redovito kasnio na te izlaske. A niti Hezonja se nije proslavio svojim obrambenim reakcijama. A ovih 21:23 se zatim za minutu i pol pretvorilo u 23:31 Finske za novi Mulin time-out. Nije pomoglo – uslijedila je 4:0 serija Finaca za odlazak na 12 poena razlike (23:35).

Onda smo konačni svjedočili jednoj brzoj tranziciji domaćih koju je zakucavanjem zaključio Zubac. Dobra stvar je što je Hrvatska počela i više igrati preko Zupca koji je dolazio do poena, ali i razigravao s visokih pozicija. Loša stvar je i dalje bila obrana.

Problem su i dalje bili promašeni šutevi iz relativno ugodnih situacija, što bi se u pravili pretvaralo u lagane koševe za Fince. I prednost na poluvremenu 43:34.

Bogdanović je sjajno ušao u treću dionicu, prvo je stavio tricu, onda zabio dva penala pa položio na drugi obruč za 43:48.

No, ponovno se nije dobro izlazilo na Markkanena, tu su kasnili i Zubac i Hezonja što je ovaj lagano kažnjavao poenima izvana.

Stalno se javljao problem, kao, uostalom, i protiv Slovenije, kada bi Hrvatska uhvatila zalet, Finci bi brzo odgovorili serijom poena i ta igra lovice je trajala od prvog podbacivanja.

Nakon promašaja Markkanena, Bojan je imao otvorenu tricu, no nije zabio, da bi u idućem napadu Gnjidić stavio otvorenu tricu. A onda je Zubac opalio blokadu Fincima, gurnuo Perkovića u kontru, a ovaj zakucao za samo minus tri (54:57). I razbudio tribine, i ono važnije – suigrače.

Isto je ponovio i Prkačin za 56:57 na nešto više od dvije i pol minute do kraja četvrtine. Mulaomerović je i preselio igrača Cibone na Markkanena u obrani što se pokazalo ključnim u ovom susretu. Član Clevelanda je bio problem za bilo kojeg našeg centra, osim za Prkačina.

„Hrvatska, Hrvatska” orilo se dvoranom, Bojan i društvo su se konačno napunili samopouzdanjem, a onda je naš najbolji košarkaš položio i za prvo vodstvo nakon polaganja Zupca na samom početku ogleda.

Roko Prkačin bio je u tim trenucima srce i mozak ovog sastava, sjajna igra u obrani, pa onda i razogravanje u napadu. Nakon jednog takvog je Hezonja stavio tricu za vodstvo Hrvatske 61:57. A onda stara boljka, Finci preko Littlera uzvraćaju tricom.

U posljednjoj dionici Hrvatska je uglavnom držala stečenu prednost. Nakon četiri minute igre bilo je tu i dalje četiri poena viška (67:63).

Kod 69:67 Bojan je zaradio tri bacanja, pospremio sva tri i dignuo na pet poena plusa (72:67). Nakon igre dva na dva Hezonje i Zupca, potonji je izborio dva penala (zabio jedan) i dignuo na 73:67 na tri i pol minute do kraja utakmice.

Zubac je na dvije minute kraja vezao četiri poena za najvećih plus osam (78:70). Fince je vratio Seppala tricom. Na minutu do kraja Gnjidić je izborio dva penala, nije zabio niti jedno, i uz to napravio faul u napadu. Jantunen je s dva pogođena penala vratio neizvjesnost u dvoranu. Na semaforu je stajalo 78:75 na 52 sekunde do kraja. Mula je pozvao minutu odmora, Gnjidić se jedva izvukao iz udvajanja, da bi u nastavku akcije Salin napravio nesportsku na Bogdanoviću. Zabio je Babo jedno, za četiri poena plusa. Nismo realizirali napad, a Finci preko Mahunija zabili tricu.

Zatim je Gnjidić zaradio faul na 13 sekundi do kraja i opet nije zabio niti jedno. Finci su imali 12 i pol sekundi napad za pobjedu na pola koša prednosti Hrvatske (79:78).

Hrvatska se iz dobre situacije dovela da strepi do zadnjeg napada.

Na žalost, Markkanen je tricom isisao svu energiju iz dvorane. Mula je pozvao novi time-out i nacrtao akciju za koju su njegovi izabranici imali četiri i pol sekunde da je izvedu. Lopta je, logično, išla na Bojana čija je trica iz teške situacije iscurila iz obruča.

A onda nova drama, suci su išli pregledati snimku i objavili da je prije isteka vremena bio faul na Zupcu. Član Clippersa je morao staviti oba za produžetak, no već je prvo promašio i osigurao pobjedu Finskoj rezultatom 81:79.

Za kraj, za završetak nove bolne epizode hrvatske košarkaške reprezentacije. I to kad smo na raspolaganju imali ono najbolje što domaća košarka može ponuditi...

Hrvatsku su predvodili Bogdanović i Zubac s 21 poenom, Hezonja je dodao 13.

Kod Finaca je Markkanen zabio 19, a Salin 14.

Kvalifikacije za SP

Švedska - Slovenija 81:84

Hrvatska - Finska 79:81



Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaBojan BogdanovićIvica ZubacRoko Prkačin

Ostale Vijesti