FIBA
FIBA

Hrvatska lakoćom prošla kroz Luksemburg, ali domaćin nam je očitao lekciju u organizaciji utakmice

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 02.08.23. | 21:59

Dolazak Hrvatske oborio je rekord i ovo je prva utakmica u povijesti reprezentacije Luksemburga na kojoj su rasprodali dvoranu.

Izabranici Josipa Sesara maksimalnim su učinkom od četiri pobjede zaključili najmračniji period hrvatske košarkaške reprezentacije - igranje pretkvalifikacija za kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2025. godine. Koliko god na prvu te riječi grubo zvučale, činjenica je da nikada nismo igrali protiv reprezentacija tako niskog renomea, kao što su Irska i Luksemburg, družina s dna europske košarke. Četiri uvjerljive pobjede u četiri utakmice jedino je što smo i očekivali te igračima i stručnom stožeru treba čestitati na prikazanoj ozbiljnosti tijekom ove četiri utakmice. Hrvatsku sada čeka daleko teži i ozbiljniji posao, od 12. do 20. kolovoza će nastupiti na pretkvalifikacijskom turniru za odlazak na Olimpijske igre u Istanbulu gdje će joj suparnici u skupini biti Belgija, Švedska i Nizozemska.

Prije nego se osvrnemo na samu utakmicu, moramo naglasiti da, iako smo gostovali kod jedne od najslabijih reprezentacija Europe i zemlje koja nema gotovo pa nikakvu košarkašku tradiciju, vidjeli smo koliko je kompletna hrvatska košarka u lošem stanju. Dok su naši košarkaši domaće dvoboje protiv Irske i Luksemburga igrali u Opatiji pred 500 gledatelja, toliko ih je u Luksemburgu u dvorani bilo 30 minuta prije utakmice. Do njenog početka, skupilo se na tribinama Centre National Sportif & Culturel d'Coque ukupno 1650 gledatelja, a atmosfera je bila doista na zavidnoj razini. Ne možemo se oteti dojmu da je tužno da smo ovdje svjedočili osjetno boljoj atmosferi nego u Hrvatskoj, a za sljedeće domaće dvoboje predlažemo košarkaškiju sredinu od Opatije. Od današnjih domaćina svakako možemo naučiti ponešto o dobroj organizaciji, dok oni i dalje mogu učiti od hrvatskih košarkaša, pa makar i u krnjem sastavu. Kasnije tijekom dvoboja, do novinara je stigla i informacija kako je ovo bio prvi dvoboj u povijesti reprezentacije Luksemburga da su prodane sve raspoložive ulaznice. Protiv Irske se na tribinama skupilo 1.400 gledatelja, danas još 250 više.

Što se današnjeg dvoboja tiče, razlika u kvaliteti bila je vidljiva od samog početka. Doduše, tek od treće minute jer smo prve poene na utakmici vidjeli nakon 135 sekundi igre. Hrvatska je bila hitrija i lepršavija, kao i preciznija za tri poena te smo brzo, na krilima Roka Prkačina i Matea Drežnjaka, stvorili komotnu prednost koja se kretala oko dvocifrene. Josip Sesar dosta je forsirao igru s tri beka i Luksemburžani su teško pratili taj ritam. Krajem prve dionice smo nakon kontre mlađeg od braće Drežnjak stigli i do najvišeg vodstva (10-25), tako da smo primirili brojnu domaću publiku, kojoj još jednom odajemo priznanje za lijepu atmosferu.

Gdje je Mateo Drežnjak stao u prvoj dionici, njegov godinu dana stariji brat Dario nastavio je u drugoj, kada je zamijenio Prkačina. Priključio mu se i Toni Perković s devet poena (dvije trice), no Hrvatska je popustila u obrani. Treba reći i kako su izabranici Kena Diedericha namjestili ruke i pogodili čak pet trica u razmaku od isto toliko minuta, ali dojma smo kako je, ipak, hrvatska obrana ta koja je malo olabavila. Na veliki odmor otišlo se s +13 u korist Hrvatske, semafor je pokazivao 37-50.

Hrvatska je u nastavak ušla znatno angažiranije u obrani, pristup je bio osjetno bolji nego u prethodnoj dionici. Toni Perković nastavio je rešetati iz daljine, sjajan je bio i Mateo Drežnjak, a Luksemburžanima nije pomogla niti tehnička pogreška Roka Prkačina. Nakon tri dionice semafor je pokazivao 19 poena prednosti u korist Hrvatske, šest više nego na poluvremenu, što je samo dodatan pokazatelj angažmana Sesarovih igrača. No, sve što smo izgradili u trećoj četvrtini, u posljednjih smo 10 minuta prosuli s kamatama. Iako smo devet minuta prije kraja poveli sa 79-57, dozvolili smo Luksemburžanima da se približe na 85-77 na ulasku u zadnje dvije minute, no dalje od toga nisu mogli. Na kraju, 91-79 pobjeda Hrvatske, ali čestitke domaćinima na sjajnoj borbi, kao i navijačima na izvrsnoj atmosferi.

Hrvatsku su do pobjede predvodili Toni Perković s 23 poena, Mateo Drežnjak dodao je 16, a dvocifren je još bio Roko Prkačin s 12 poena. Vrijedi istaknuti i razigravački učinak Borne Kapuste, koji je zabio osam poena, ali i podijelio devet assitencija. Kod domaćina, najefikasniji Alex Laurent s 13 poena, Bob Melcher je dodao 12, a Ben Kovac 10. Izabranicima Josipa Sesara slijede pripreme i odlazak u Istanbul na pretkvalifikacijski turnir za Olimpijske igre,

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaHKSEurobasketJosip Sesar

Ostale Vijesti