EXPA/ laPresse
EXPA/ laPresse

Hrvatska košarka je živa! Šarić, Hezonja i društvo u finalu usred Istanbula otpuhali Tursku s parketa

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 20.08.23. | 20:22

San za nastup na Olimpijskim igrama je živ - Sesar je posložio stvari i zajedno sa svojim igračima osigurao kvalifikacije za OI.

Nakon što su se posljednjih godina na klupi Hrvatske izvrtjeli brojni izbornici, a bome i brojni igrači, izgleda da je pod paskom Josipa Sesara sve sjelo na svoje mjesto. Iako je njegovo ustoličenje popraćeno brojnim kritikama, a u njegovom smjeru su odaslane brojne otrovne strelice, hrvatska košarkaška reprezentacija igra, surealno je to uopće i natipkati – briljantno! I upravo su Šarić, Hezonja i društvo usred dupkom pune Sinan Erdem Arene u Istanbuu isprašili Turke po turu pobjedom 84-71, ovjerivši usput kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu!

Valja skinuti prašinu s ukrasnih epiteta kada se piše o košarkaškoj reprezentaciji, ali ona je, unatoč velikoj skepsi, perfektno odradila cijeli turnir u Istanbulu koji je okrunjen uvjerljivim slavljem nad favoriziranim domaćinom. Bravo za Sesara i bravo za njegove igrače.

Koliko god je to dobro djelovalo u dosadašnje četiri utakmice, čak se niti ona preostala šačica luđačkih optimista nije usudila pomišljati da bi Hrvatska usred Istanbula mogla odigrati poluvrijeme kakvo je odigrala u Sinan Erdem Areni. Fanatičnom i pokretljivom obranom, uz pomoć hladnih šuterskih ruku turskih košarkaša koji su stavili tek jednu od 13 ispucanih trica, Sesarove trupe izgledale su briljantno. Lepršavo i razigrano u napadu i ono najvažnije – klinički precizno.

Dinamični duo Filipović – Šarić nosio je Hrvatsku napadački u uvodnim minutama i iskombinirao 16 poena, dok su Turci za to vrijeme stavili osam. Na kraju prve hrvatska selekcija se mogla pohvaliti s 24-14, odnosno prednošću od deset poena.

Druga četvrtina bila je jednako dobra. Šarić je vezao dvije trice, a onda je Hezonja prihvatio njegov izazov pa na do dodao još dvije. Nakon toga je izvana pogodio i Kapusta, a Hezonja je novom tricom zaključio sjajne minute u drugom poluvremenu. Sve to je razljutilo turskog izbornika Ergina Atamana koji je uletio u parket urlajući na suce pa zaradio tehničku, a slobodno bacanje je iskoristio Hezonja za nestvarnih plus 20 (45-25) prednosti Hrvatske.

Briljantno poluvrijeme zaključio je Šarić još jednom tricom, ukupno desetom Hrvatske iz 20 pokušaja.

No, nije bilo realno da će Hrvatska uspjeti održati ovakav ritam i postotak šuta, a da se domaćin neće razbuditi iz malodušja u koje je upao u prvom poluvremenu. Bilo je za očekivati da će Turci iz svlačionice izaći napaljeni i spremni na borbu do zadnje sekunde, a tako je i bilo.

Korkmaz je stavio reprezentaciju na svoju leđa i krenuo trpati od starta drugog poluvremena. S četiri trice približio je Turke na samo minus šest (57-51). U tim trenucima Hrvatska je bila bezidejn, Turci su stali u zonu koju Sesarovi igrači nisu znali izigrati i prijetio je potpuni povratak Turske u utakmicu. Srećom, Dario Šarić je ozbiljno shvatio svoju kapetansku ulogu pa je u trenucima kada je njegova reprezentacija ostala bez zraka, upumpao kisik u njena pluća i tricom ohladio ambicije Turaka u ekspresni rezultatski egal. Na kraju je to bilo 66-55 za zadnjih deset minuta.

Odmah na početku zadnje dionice Smith je tricom donio komotniju prednost i plus 14 (69-55), pa onda i novom tricom za 76-60 američki bek diže rezultatski odmak Hrvatske. Na tricu Turaka uzvratio je Dario Drežnjak što je Hrvatskoj osiguralo držanje 16 poena plusa.

A onda je do kraja trebalo baš izrudariti pobjedu i sasvim slomiti turski duh. Jer, bilo je jasno da je Hrvatska bolja momčad i da samo nekakva nervoza može napraviti udubinu u pobjedi Sesarove momčadi. Tako je i bilo – požrtvovnim reakcijama na obje strane parketa Hrvatska je agresijom odgovorila na agresiju domaćina i sigurno održala prednost, za jako, jako važnu pobjedu.

Hrvatsku je u pobjedi predvodio Šarić s double double učinkom od 22 poena i 11 skokova, Hezonja je zabio 16, a Smith 14. Kod Turske je najviše zabio Korkmaz - 19 poena.


Olimpijski pretkvalifikacijski turnir, finale:

Turska - Hrvatska 71-84


Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaturska košarkaška reprezentacija

Ostale Vijesti