USA Today Sports
USA Today Sports

Dolazi Free agency, što će biti s Darijom Šarićem?

Vrijeme Čitanja: 7min | pon. 16.11.20. | 08:34

Prije sezone koja će početi prvim podbacivanjem 22. prosinca, upoznat ćemo vas sa pozicijom u kojoj se nalazi hrvatski krilni igrač uoči svoje pete NBA sezonske kampanje. Pitanja debelo nadbrojavaju odgovore, a situacija se ne moće opisati ohrabrujućom.

Priče oko razmjena igrača i potencijalnih novih destinacija slobodnih agenata u NBA ligi već su neko vrijeme u punom zamahu.

Svakim danom sve je više glasina, a na kraju bi ova međusezona mogla i nadmašiti očekivanja, upravo iz razloga jer nisu bila velika. Free agency klasa nije nešto bogata, a s druge strane i operativci NBA klubova skeptični su prema razmjenama i općenito poslovnim aktivnostima u financijski uzdrmanoj ligi.

Uostalom, mnogi se spremaju na big game ribolov u ljeto 2021., a svi znaju tko je glavna lovina. U namjeri da baš oni budu ti koji će plesati slavljenički sirtaki, vjerojatno neizostavan na svim grčkim slavljima, imaju svaku namjeru suzdržati se od diranja u prostor na salary capu.

Ipak, rumori su, ako ništa, povećali otkucaje srca svakog NBA ovisnika, a u toj šikari naklapanja pomalo je u drugom planu ostao Dario Šarić, jedan od pet hrvatskih NBA igrača čija je skora budućnost u ligi itekako upitna.

Darijova situacija je sljedeća: Odradio je zadnju, četvrtu zagarantiranu godinu rookie ugovora, no u njemu stoji da za narednu postoji opcija tzv. qualifying offer, i to u visini od 5 087 871 dolara. To u prijevodu znači da njegovi Phoenix Sunsi u startu imaju jasan odabir:

1. Ne ponudit mu tu opciju, u kojem slučaju Dario istog trena postaje neograničeni slobodni agent (unrestricted free agent); može pregovarati sa svih 30 momčadi pod jednakim uvjetima – uključujući i Sunse koji u ovom scenariju neće imati nikakvu prednost.

2. Ponuditi mu je, u kojem slučaju Dario postaje ograničeni slobodni agent (restricted free agent). Navedenih 5 087 871 dolara ostale momčadi koje ga eventualno žele dovesti moraju nadvisiti, a nakon što (ako) ponuda dođe, Sunsi je mogu mečirati ako to žele (i Šarić sigurno ostaje u Arizoni). Otuda to ograničenje.

Usput, Sunsi imaju 10 445 958 dolara cap holda za Darija, što je novac unaprijed alociran za njegov ugovor ako se Sunsi za nj odluče, i taj prostor na capu se ne smije dirati prije nego se vidi hoće li se iskoristiti za novi ugovor hrvatskom igraču. Formula za računanje ovog cap holda varira u odnosu na situaciju u kojoj se igrač nalazi, no u slučaju Šrića ona je bila jednaka plaći zadnjoj godini ugovora (3 481 986) pomnoženo s tri.

Sljedeće je pitanje što Phoenix planira s Darijom. Da bi imali bolju sliku, potrebno je napraviti brzinsku rekapitulaciju prošle sezone. Sunsi su ubilježili poprilično dobar rani start sezone s omjerom 7-4 kad su bili i četvrta momčad Zapada. Međutim, brzo su ušli u krizu, nakon nekog vremena stigao je crni niz od osam uzastopnih poraza (od 11. do 27. prosinca), a od 15. prosinca ispali su iz zone doigravanja gdje se nisu vratili skroz do kraja sezone. Barem do kraja one ''regularne regularne'', prije stanke radi pandemija koronavirusa.

No onda je došao bubble u Orlandu i Phoenix je od omjera 26-39, kojim su dočekali hiatus došli do 34-39, što znači da su upisali 8-0 u utakmicama za poredak u bubbleu, čime su bili njegova najbolja momčad. Samo činjenicom da im na ruku nisu išli rezutati ostalih, bolje pozicioniranih konkurenata za zadnje mjestu u doigravanju, ono im je na kraju izmaklo. Devin Booker bio je drugi u glasanju za MVP-a bubblea (tek iza nestvarnog Damiana Lillarda) i sve u svemu – ovakav rasplet djelovao je kao jako dobar temelj za narednu sezonu, ovu od čijeg nas počtka dijeli oko pet tjedana.

S tim na umu, ljudima iza ove organizacije je jasno da ih jedan tek poluspektakularan trade (ili potpis slobodnog agenta) dijeli od realnih ambicija za čvrstim mjestom u doigravanju. Naravno, svi već znaju za špekulacije oko potencijalnog dovođenja Chrisa Paula. Nije samo on u igri, priča se i o Fredu VanVleetu (koji je jasno dao do znanja kako želi unovčiti svoj, mora se priznati, streloviti grački napredak), te još nekim igračima, no kako god... Sunsi će trebati dodatnog prostora na salary capu.

Od 109 140 000 ukupnog ''mekanog'' capa, Sunsi imaju zagarantiranih 83 276 181 koje za narednu sezonu duguju igračima – a to je ako ne potpišu Aarona Baynesa koji je slobodni agent (što se vjerojatno neće dogoditi jer bi već dogovorili produženje). Osim toga, imaju:

- spomenutu Šarićevu kvalificirajuću ponudu od 5 087 871 dolara

- timsku opciju Franka Kaminskog od 5 005 350 dolara

- timske opcije Cheicka Dialloa i Camerona Paynea od ukupno 3 801 014 dolara

- kvalificirajuću ponudu Jevona Cartera od 1 820 564 dolara

- negarantiranih 1 663 861 dolara Eliju Okobeu (ovo je godišnja stavka u ugovoru slična timskoj opciji, samo što pruža veću fleksibilnost klubu da igrača otkanta; kod timske opcije klub mora, u normalnim uvjetima, prije kraja prethodne sezone odlučiti hoće li je ponuditi igraču).

Što se tiče ambicije za Chrisom Paulom, čak i uz ovoliko dobru situaciju na salary capu (barem u trenutnom kontekstu lige u kojem je velika većina momčadi u popriličnoj gabuli), pitanje je koliko će biti u mogućnosti dovesti ga bez zadiranja u porez.

Ako to planiraju, morat će žrtvovati nekog od važnih igrača, među kojima se kao jedan najbliži izlaznim vratima spominje Kelly Oubre (14 375 000 za narednu sezonu), dok se negdje spominje i Ricky Rubio (17 okruglih milijuna). Iskreno, nama se potonji čini kao logičniji izbor (jedinica za jedinicu), no nešto se pita i Sama Prestija, za kojeg se može staviti ruku u vatru da preferira mlađeg igrača.

Ovisno o ambicijama Sunsa za čišćenjem capa, Dario Šarić bi mogao biti žrtvom istoga, a toga je i sâm bio svjestan. Zato i jest u Orlandu ''potegao'' i odigrao, realno, iznad svoje razine ostatka sezone. U osam pobjeda ugradio je statistiku od 14.8 poena, 7.6 skokova, 1.8 asistenciju, 0.4 ukradenih lopti, uz odličan šut iz igre od 57.4 posto, što je odlično i za centra, čak i onog starog kova koji ne šutira trice.

Što se njih tiče, i tu je bio odličan, iako na malom uzorku. Od 21 ispucane trice u osam utakmica, pogodio je 11. No nije samo on bio nadmašio prethodne izvedbe, isto vrijedi i za, recimo, Camerona Paynea, koji pred sobom ima momčadsku opciju.

Da nisu ''ošamućeni'' Payneovom izvedbom u bubbleu i da i dalje namjeravaju značajno ojačati svoju flotu razigravača, govori činjenica da većina specijaliziranih portala i njihovi novinari predviđaju lov upravo na talente na poziciji jedan na ovotjednom Draftu. Najčešće se spominje Killian Hayes, a ako ih on ne dopadne, tu je Kira Lewis Jr. ili Tyrell Terry. Naravno, i Theo Maledon je realna opcija.

Odluče li da se žele riješiti Šarića, tek se tu rađa milijun upitnika. Nakon rookie ugovora igrači obično računaju na onaj koji će potpuno riješiti pitanje njihove (ugodne) egzistencije, no Dariju je ovaj trenutak došao u malo nezgodno vrijeme. Iako je biran 2014., on je generacija novaka 2016. s obzirom da je ostao dvije godine u Efesu kod Dude Ivkovića, pa ćemo ga usporediti s novacima baš 2016.

Vjerojatno bi bio u puno boljoj situaciji da nije mijenjan u Minnesota Timberwolvese u tradeu koji nije usrećio apsolutno nijednu stranu, odnosno ni momčadi ni igrače. Podsjetimo, prema Philadelphia 76ersima je otišao Jimmy Butler, a o njegovom mandatu u ovoj svlačionici znamo sve.

I dok ''masni'' ugovori za Jaylena Browna i Jamala Murraya ne čude, Dario nije bio te umješnosti, sreće, pa i drskosti, da ''žedne preko vode prevede'' Sixerse, kao što je to napravio Buddy Hield sa Sacramento Kingsima. Ionako precijenjen igrač, Hield je izmuzao ogromno produženje na četiri godine od 86 milijuna dolara (plus 20 milijuna bonusa) – samo da bi poslije ucjenjivao klub, omalovažavao trenera Waltona i ponašao se kao netko tko praktički više nije dio momčadi.

Zadnjih tjedana, pa i mjeseci, dosta se spominje mogućnost povratka Darija u Sixerse. Prvi su tu temu načeli novinari lokalnih medija u Philadelphiji s obzirom da je zaključak kako i Šarić i Sixersi, gledajući unazad i s vremenske distance, ocjenjuju kratkotrajno zajedničko vrijeme kao uspješno. Jedina razlika jest ta što je sâm Dario bio tog stava u svakom trenutku.

No romantiku na stranu, upitno je kako bi se to izvelo s obzirom da su Sixersi toliko zasuti plaćama svojih igrača za narednu godinu, i bit će tek zanimljivo vidjeti kako će Daryl Morey, sad kad je (objektivno) preuzeo kormilo od Eltona Branda, uspjeti očistiti nered kojeg mu je ovaj ostavio.

Na kraju, postoji mogućnost povratka Šarića u Europu a, iako interesi određenih euroligaša postoje, njegova je namjera ostanak u NBA. Barem za sada. No sva je prilika kako će biti prisiljen razumjeti ozbiljnost trenutka u kojem se nalazi ne samo on, već i njegovih 450 kolega.



Tagovi

košarkaDario Šarićfree agencyNBAPhoenix SunsPhiladelphia 76erstradeNBA tradeoviizdvajamo

Ostale Vijesti