Miroslav Lelas/PIXSELL
Miroslav Lelas/PIXSELL

Desetkovani Split nakon 35 godina slavio u Čačku

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 21.03.22. | 18:32

Splićani su napravili veliki korak ka opstanku u ABA ligi

Veliku pobjedu ostvarili su košarkaši Splita u gostima kod Borca, s 59:64 slavili su u Čačku nakon dugih 35 godina u tvrdoj i ne previše kvalitetnoj utakmici. Splićanima je ovo prva gostujuća pobjeda ove sezone u ABA ligi, peta ukupno s čime su napravili važan korak ka opstanku u regionalnom društvu. Sad imaju pobjedu više od Krke, a bolji su i u međusobnom omjeru pa bi mogli ostati u prvom rangu ABA lige u idućoj sezoni.

Žuti su u Čačku bili dosta oslabljeni, na put zbog ozljeda i bolesti nisu krenuli Ukić, Runjić, Bajo i Vuko dok je Jones cijelu utakmicu odgledao s klupe jer je na posljednjem treningu ozlijedio stopalo. Značilo je to da Srđan Subotić na raspolaganju imao samo osam zdravih igrača, u petorci se našao veteran Mateo Kedžo koji u posljednje vrijeme nije previše igrao, s njim u centarskom paru bio je Josip Jukić.

I tako desetkovani Splićani su dugo bili u egalu s domaćima, Borac je nakon pet minuta igre vodio 12:7, ulaskom Karla Žganeca Split je brzo došao do 18:18 nakon prvih 10 minuta.

Vrlo dobri Toni Perković je u 12. minuti pogodio tricu za vodstvo Splita 20:23, domaći su igrali dosta nepovezano i promašivali pa su Žuti u iduće tri minute mogli do veće prednosti. Nažalost, zaredali su nekoliko pogrešaka, a Maj Kovačević nije uspio pogoditi neke otvorene trice. Mladi Čurčić i Amerikanac Hale bili su precizni za Borac pa su domaći preuzeli vodstvo, mada su izgledali dosta neuvjerljivo. Na poluvrijeme se otišlo s rezultatom 33:31 za Borac, uz obostranu slabu predstavu.

Treću četvrtinu Split otvara s pet uzastopnih koševa uz prvu pogođenu tricu Kovačevića. Sve ovlasti u napadu imao je Shorter koji je dugo carinio loptu pa je u dva navrata izgubio kontrolu nad njom. Domaći su to kaznili serijom 7:0 u kojoj je Argentinac Lopez zabio pet koševa. Pozvao je Subotić minutu odmora kod rezultata 40:36 za Borac, sve što je igračima rekao palo je u vodu jer su nastavili griješiti u napadu. Domaći su to kaznili s još četiri koša za 44:36 u 25. minuti, činilo se da je Split upao u rupu, ali nije Borac momčad koja to zna osjetiti. Vratili su se Žuti brzo u egal, Kovačević je pogodio još jednu tricu, Kedžo zabio s poludistance, a potom je Perković pogodio iz prodora i zaradio osobnu pogrešku. Pogodio je i dodatno slobodno bacanje nakon minute odmora, a seriju gostiju sa slobodnih su bacanja nastavili Barič i Žganec pa je u 30. minuti bilo 44:48. Borac nije zabio koš točno pet minuta, pogodio je Sanandze jedno slobodno bacanje za prekid serije Splita da bi Kovačević u idućem napadu uhvatio skok i položio za 45:50 nakon tri četvrtine.

Držao je Split pet koševa prednosti u uvodnim minutama zadnje dionice, pomoglo je i što su igrači Borca bili očajno loši u napadu. Nisu domaći ništa pogodili, šut im je bio ispod 30 posto pa je Split imao veliku šansu za pobjedu. Doduše, trebalo je nešto odigrati u napadu, mučio se najviše Shorter koji je izgubio previše lopti. Pokrio ga je raspoloženi Perković, ubacio je tricu za 49:56 na nešto više od pet minuta do kraja. Dugo razdoblje domaćih bez koša iz igre prekinuo je Marinković polaganjem na četiri minute do kraja za 51:56. U idućoj minuti Borac je pogodio tek dva od četiri slobodna bacanja, mogli su domaći doći sasvim u egal, ali kako su igrali nisu to zaslužili. Ubrzo je Barič pogodio tricu za 53:59, a u posljednjoj minuti Žganec je najprije oduzeo čisto loptu Haleu te potom pogodio dva bacanja za 55:61 na 34 sekunde do kraja. Nakon minute odmora domaći su promašili tricu, loptu je uhvatio Kovačević pa je odmah pretrpio prekršaj. Pogodio je Slovenac jedno slobodno bacanje, dovoljno da osigura velikih plus sedam za Split u zadnjih 25 sekundi. To se nije moglo izgubiti, Split je došao do prve pobjede u gostima ove sezone.

Perković je bio prvi strijelac Splita s 16 koševa i osam skokova, Žganec je ubacio 13 uz 13 skokova, a Kovačević devet koševa uz 13 skokova.

Kod Borca su najbolji bili Lopez s 13 koševa i devet skokova te Sanadze s 12 koševa.



Tagovi

KK SplitBorac ČačakABA liga

Ostale Vijesti