USA Today Sports
USA Today Sports

Danny Ainge priskrbio ogromnu pogodnost za Celticse iz razmjene Gordona Haywarda

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 30.11.20. | 09:34

Konačan epilog razmjene Gordona Haywarda ipak je sretan za njegovu donedavnu momčad, Boston Celticse.

Nakon što su Hornetsi otpustili Nicolasa Batuma (a on nedugo potom postigao dogovor s Los Angeles Clippersima), otvorio se prostor za sign-and-trade Haywardov prelazak u Hornetse.

Tom je prilikom kreiran tzv. trade excpetion za Celticse, s obzirom da nisu u razmjeni primili nikakvu plaću (odnosno igrača, jednostavnije). Taj trade exception je generiran iznosom prve godišnje plaće dotičnog igrača u razmjeni, a s obzirom da će ona Gordona Haywarda biti u visini od 28 milijuna dolara, toliki je i trade exception za Celticse – najveći u ligi ikada.

Za točno ovoliki prostor može Boston u razdoblju do sad pa do kraja prva tri tjedna međusezone 2021. dovesti igrača u razmjeni bez da šalje nazad ekvivalentan iznos plaće. Dakle treba naglasiti – taj igrač ne mora biti slobodni agent.

Celticsi su kreirali još dva manja trade excpetiona, za Vincenta Poiriera od dva i pol milijuna te za Enesa Kantera od pet milijuna dolara.

Trade exceptioni se ne mogu kombinirati međusobno niti sa postojećim plaćama igrača na platnoj listi kako bi dobili veću. Ali se trade excpetion može razdijeliti te, recimo, Boston može za ovaj iznos dovesti dva igrača za do 14 milijuna plaću svakom od njih.

Zbog ovih pravila većina trade excpetiona iščezne i ostane neiskorištena, no s obzirom da je ovaj Bostonov zaista velik, ostavlja podosta manevarskog prostora. Ipak, trebat će puno umješnosti kako bi se ovoj mogućnosti našlo mjesta na salary capu.

Očekuje se da bi Boston mogao otići u zonu poreza na luksuz, no sreća u nesreći je što neće moći preko tax aprona (odnosno hard capa) od 138 milijuna s obzirom da mu je on nametnut od strane lige radi korištenja mid-level exceptiona na Tristanu Thompsonu. To, uostalom, vrijedi i za većinu momčadi lige.

Iz sličnih (financijskih) razloga, kako bi se spasili od velikog poreza, Golden State Warriorsi nisu iskoristili trade exception od 17 milijuna dolara kojeg su dobili za Andrea Iguodalu prilikom prelaska u Memphis Grizzliese.


Tagovi

Gordon HaywardBoston CelticsNBA tradeovifree agency

Ostale Vijesti