REUTERS/Tyrone Siu
REUTERS/Tyrone Siu

Clippersi na raskrižju: Riskiranje svega s Hardenom ili status quo s 'boležljivim' Kawhijem i Georgeom

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 24.10.23. | 17:57

Svi jedva čekamo vidjeti na djelu Wembanyamu, ali u LA-u imaju puno većih briga.

Da, u redu, svi s nestrpljenjem čekamo vidjeti kako na parketu izgleda elastični čovjek koji mijenja dimenzije i izaziva usporedbe na zakucavanje Michaela Jordana s pola terena u Space Jamu, a pritom prijeti preoblikovanjem geometrije košarkaškog parketa. Ako do sada niste shvatili, a vjerujemo da jeste, riječ je o francuskom prodigyju Victoru Wembanyami.

Prouči cjelokupnu ponudu za košarku na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Kombinacija visine, raspona ruku, fleksibilnosti i agilnosti već je natjerala brojne NBA veterane da počnu malo drugačije razumijevati prostor na parketu. U Victoru je 224 centimetara, raspon ruku doseže 244, a vaga pokazuje manje od sto kilograma. Povrh toga, Wemby ima nevjerojatno mekanu ruku, s loptom u rukama je poput kakvog beka – šutira poput Duranta, trči na otvorenom terenu kao Giannis, a plafon igre mu je tu negdje poput LeBronovog.

Ili bi to tako samo trebalo biti – Wembanyama nas tek treba uvjeriti u sve to.

Lucas Peltier-USA TODAY SportsLucas Peltier-USA TODAY Sports

No, iako je hajp oko njega uistinu značajan, jedno od glavnih pitanja uoči nove sezone je – što će biti s Jamesom Hardenom?

U jeku predsezone, Harden je na jednom eventu javno oprao GM-a svog aktualnog kluba Philadelphia 76ersa.

„Daryl Morey je lažljivac i ja nikada neću biti član organizacije koje je i on član. Da ponovim: Daryl Morey je lažljivac i nikada neću biti član organizacije u kojoj se on nalazi“, bez zadrške je Harden sasuo paljbu po Moreyu, a razloge treba potražiti, jasno, u novcu. Iako su vjerojatno imali usmeni dogovor oko novog ugovora, Morey i Sixersi na koncu nisu ponudili Hardenu dugoročni maksmilani ugovor, zbog čega je ovaj poludio. I zatražio trejd.

Kao frontrunneri su u toj kombinaciji iskočili LA Clippersi.

Kako sada stvari stoje, Sixersi za Hardena traže nezaštićeni pick prve runde, zamjenu pickova i Terrencea Manna u zamjenu za deseterostrukog All Star igrača i bivšeg MVP-a lige. Na prvu, zvuči sjajno. Ako se, pak, zagrebe ispod površine, valjda svi klubovi u ligi su svjesni posljedica neuspješne fuzije Hardena i Clippersa. S obzirom da niti Kawhi Leonard niti Paul George nisu produžili ugovore s momčadi iz LA-a, koliko puta će još imati prilike krenuti ispočetka? Mogu li si Clippersi priuštiti dovesti još i Hardena? I bi li im njegov dolazak radio toliku razliku u igri?

Harden je, usprkos dojmu koji mnogi imaju, sjajan igrač pick and rolla. Clippersi u svojim redovima imaju Ivicu Zupca koji se fino snalazi oko obruča i koji bi mogao dosta profitirati od Jamesove igre. Imaju i Masona Plumleeja te Kenyona Martina koji su kvalitetna meta za lob dodavanja. No, Clippersi imaju i Leonarda i Georgea koji bi s Hardenom kreirali veliku napast za protivnike u igri dva na dva. Podsjeća li ta situacija na nešto? Nemojte samo pitati navijače Netsa da vam odgovore na to pitanje…

Brad Penner-USA TODAY SportsBrad Penner-USA TODAY Sports

Prije nego je zatražio odlazak iz Phile, Harden je pomogao Joelu Embiidu da dohvati MVP titulu, pa ako se malo odmaknemo od neuspjele gaže u Brooklynu, jasno je što Harden donosi za napad Clippersa.

Hardenov dolazak u LA prebacio bi Russella Westbrooka na klupu, ali Russ se ionako pripremao za tu ulogu prošle sezone. Clippersi bi mogli igrati Hardenball u trenucima kada je Kawhi na klupi, a onda bi se mogli pouzdati u njegove tricaške serije kada se George preseli na klupu.

Igranjem s Embiidom protekle sezone, Harden je sa sebe skinuo stigmu igrača koji carini loptu i nemilice pumpa pa nakon toga opali step back tricu, okrenuvši se više razigravanju suigrača, pa čak i ulozi šutera. Doduše, postotak njegovih pogođenih trica nakon asistencije je i dalje užasno nizak, ali se povećava iz sezone u sezonu.

Fizički, Harden se nikada nije isticao pretjeranim atleticizmom, ali zaustavljanje je oduvijek bio njegov najveći talent. Harden je briljantan u tome da svoj dribling zaustavi nevjerojatno brzo i time izbacuje protivnika iz težišta ili se pak okoristi time da iznudi faul. Sličan talent ima, primjerice, i Luka Dončić. Kada usfali poena, Harden je i dalje sposoban pronaći način da dođe do njih i Clippersi bi itekako mogli profitirati od toga.

Bill Streicher-USA TODAY SportsBill Streicher-USA TODAY Sports

Međutim, i dalje se radi o igraču koji je zatražio odlazak iz treće momčadi u četiri sezone. Ukoliko se ne uklopi u sistem Clippersa i ne stvori razumijevanje u igri s Leonardom i Georgeom, Clippersi će ostati u brisanom prostoru – s tri disfunkcionalna superstara koji će zahtijevati maksimalne ugovore.

Stoga je legitimno zapitati se je li „rentanje“ Hardena vrijedno truda, novaca i odbacivanja budućih pickova? U slučaju Clippersa, odgovor bi mogao biti potvrdan. Era Leonarda i Georgea, kojoj se predviđalo nekoliko naslova, obilježena je neuspjehom. A ova sezona bi mogla biti posljednja u kojoj će imati priliku za hvatanje naslova. Harden bi mogao biti komadić slagalice koji je nedostajao.



Tagovi

James HardenLos Angeles ClippersPhiladelphia 76ersKawhi LeonardPaul GeorgeIvica Zubac

Ostale Vijesti