CBS: Lakersi i još dva favorita za naslov ove godine idu po CP-a

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 10.04.20. | 11:54

U tri četvrtine odigrane sezone došlo je do naglog preokreta u percepciji ovog legendarnog beka.

Chris Paul bio je prošlog ljetnog prijelaznog roka u NBA ligi ''vruć krumpir''. Na kraju ga je uzeo Oklahoma City Thuder s namjerom da ga proslijede dalje vrlo brzo.

No kako im to nije pošlo za rukom, bili su primorani graditi igru s postojećim rosterom, u kojeg se ionako debelo preplaćeni Paul nije uklapao. Barem se tako činilo.

Billy Donovan uspio je ''izčarobirati'' dobitnu kombinaciju i sa tri stožerna igrača koji pokrivaju skoro pa iste pozicije – Paulom, Dennisom Schröderom i Shai Gilgeous-Alexanderom (pristiglom iz Los Angeles Clippersa u zamijeni za Paula Georgea), uspio kreirati sustav koji je mismatch noćna mora za protivnika, što je u današnjoj NBA koja favorozira vanjski šut i igrače s perimetra svakako moguće.

Thunder je dočekao prekid sezone s omjerom 40-24 što mu osigurava peto mjesto Zapada, a to je ishod kojem su se teško nadali i najzagriženiji navijači Thundera. Tako je Chris Paul od veterana s ogromnim ugovorom kojem još nije puno ostalo vremena na parketu postao poželjan komadić u slagalici potencijalnih kandidata za naslov koji bi im dao onu odlučujuću prednost nad konkurentima, uostalom biran je i u All-Star momčad ove sezone.

Također, ove je sezone vodeći u ligi po clutch poenima, i to prilično uvjerljivo. Po statistici je jedan od najboljih obrambenih bekova lige, a postoci šuta su mu poprilično dobri. Ipak, Sam Presti je čovjek koji uvijek gleda unaprijed te je svjestan da treba graditi budućnost momčadi oko SGA-a, a ne želi gubiti vrijeme. Paul će mu, razumije se, oduzimati prostor za napredak i razvoj, a veteran se ionako više uklapa u organizaciju koja odmah pretendira na sam naslov. Osjećaj je uzajaman, i sam Paul bi volio staviti prsten NBA prvaka na ruku prije nego to isto napravi s tenisicama na klinu.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">NBA Trade Rumors: <a href="https://t.co/g1bNLARGK7">https://t.co/g1bNLARGK7</a></p>&mdash; NBA Central (@TheNBACentral) <a href="https://twitter.com/TheNBACentral/status/1248099229379239941?ref_src=twsrc%5Etfw">April 9, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Srećom, zainteresiranih ima. CBS javlja kako bi Los Angeles Lakersi mogli angažirati CP-a s dva scenarija. Jedan je da će središnja figura paketa biti Kyle Kuzma, a u slučaju da ga i dalje proglase nedodirljivim, bazirat će svoju ponudu na izborima prve runde drafta 2020. i 2027. A poznato je kako Presti ništa ne voli više od draft izbora. No ova zamjena će biti moguća tek po završetku sezone, kad se Lakersima očisti prostora na salary capu, te ako uspiju ispregovarati povoljan ugovor s Anthonyjem Davisom, koji je odlučio ući u free agency. Naravno, ne s namjerom da ozbiljnije razmotri ponude ostalih momčadi, već kako bi dobio čim bolji novi ugovor od Lakersa, no sad je i ta priča novonastalom situacijom dosta ugrožena.

No i sâm eventualni trade Paula bi mogao biti argument AD-u za ostanak, s obzirom da je i on već polako došao u godine kad je jak imperativ naslova, a CP bi osigurao još elitnog ball-handlera koji je sastavu iz Los Angelesa toliko potreban. Uostalom, u pitanju je možda najbolji prijatelj Lebrona Jamesa od aktivnih igrača, te čovjek kojemu su L.A. i Staples Center već domaći teren, s obzirom da je proveo šest sezona u Clippersima. No treba naglasiti – ukoliko će ići po njega, to gotovo sigurno znači odustajanje od lova na Giannisa Antetokounmpa u ljeto 2021.

Upravo to je ono što bi moglo natjerati i vodeću momčad lige da se uključi u ovu utrku. Strah od bojazni gubitka Giannisa je potencijalni okidač za dovođenje CP-a i ''sve ili ništa'' filozofiju Milwaukee Bucksa u narednoj sezoni, kad god ona počela i kako god izgledala. Predviđa se da bi paket mogao uključivati Erica Bledsoea, Ersana Ilyasovu, Georgea Hilla i izbor prve runde narednog drafta.

Treći koji se spominju su Philadelphia 76ersi. Tu je situacija dosta prostija, jer bi bilo izvedivo mijenjati Tobiasa Harrisa izravno za Paula, a Elton Brand je vjerojatno shvatio da se možda malo zaletio kad je krilnom igraču dao maksimalno produženje i time poprilično osakatio momčad, odnosno srezao manevarski prostor za pojačanja. Druga je varijanta sa Alom Horfordom i jednim ili dva buduća izbora drafta. Ne treba zaboraviti da je Donovan trenirao Horforda na Floridi te da su zajedno osvojili NCAA naslov, ali zadnja je ipak Prestijeva.

Bilo kako bilo, dovođenje CP-a znači ozbiljno koketiranje sa porezom na luksuz, no žele li GM-ovi učiniti svoju podjednako rangiranu momčad s ostalim contenderima takvom da makar malo iskoči i na posljetku uzme naslov, određena količina rizika je neizbježna.

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Chris PaulNBA tradeoviOklahoma City ThunderLos Angeles LakersPhiladelphia 76ersMilwaukee BucksLeBron JamesGiannis Antetokounmpo

Ostale Vijesti