Brad Penner-USA TODAY Sports
Brad Penner-USA TODAY Sports

Bojan i Knicksi nisu kliknuli. U čemu je problem?

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 22.03.24. | 09:00

Bogdanović se naigrao tijekom NBA karijere, nauživao glavne role, i poena u rukama. U New Yorku ima priliku napraviti nešto veće. Priliku će zasigurno dobiti, onda ju samo mora objeručke ugrabiti...

Još otkako je kao novajlija zadužio dres Brooklyn Netsa sada već daleke 2014. godine, Bojan Bogdanović nije igrao manje u svojoj NBA karijeri. Ali dolaskom u New York Knickse dosta toga se promijenilo za Bogdanovića, i što se tiče minutaže, uloge i reputacije koju uživa u momčadi. U 15 utakmica koliko je odigrao u Knicksima u prosjeku na parketu provodi 22,4 minute tijekom kojih postiže 11,1 poen, uz 3,6 skokova i 1,7 asistencija. Šuterski volumen je, logično, osjetno opao pa tako po utakmici ispali 5,1 tricu i pogađa za njega skromnih 1,7 ili 33,8 posto.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

New York ga je doveo tijekom trejd deadlinea - budući da im je napad vapio za tricaškom vatrenom moći – i očekivalo se da će se Bojan poput puzle smjestiti u Madison Square Garden, no realnost je prilično drugačija. I nepovoljnija za hrvatskog košarkaša koji mora otresti hrđu s ramena svaki puta kada utrči na parket jer trenutno nije u najužim planovima jednog, pa reći ćemo, specifičnog trenera Toma Thibodeaua.

Brad Penner-USA TODAY SportsBrad Penner-USA TODAY Sports

Strateg Knicksa nije osjetio neku naročitu potrebu da temeljito iskoristi vrline igrača koji u svojoj desetogodišnjoj NBA karijeri zabija 17 poena, uz gotovo 40 posto uspješnosti za tri poena. Doduše, nije ni da mu je Bojan zavrnuo rukom i prisilio ga da mu podari značajniju minutažu, ali sve i da je Bojan uskočio u ulogu prime Reggieja Millera, Stepha Curryja ili Klaya Thompsona, vjerojatno ni to ne bi uvjerilo Thibsa da ga iskuša u startnoj petorci s konkretnijom minutažom.

Znana je stvar da je Thibodeau defenzivni guru i da mu trenerska filozofija polazi od obrambenog dijela igre, a isto tako je znano da Bogdanović nije vrhunski defenzivac, ali je čisto korektan u toj roli. Thibs cijedi igrače, odnosno startere i to najviše u ligi. Primjerice, u prosječnoj minutaži igrača s klupe Knicksi su među tri najgore momčadi u ligi. Takav je tip trenera i nije se promijenio još od 2000. godine. Jalen Brunson, Julius Randle i OG Anunoby su nominalno tri najvrjednija eksponata u momčadi Knicksa i svaki od njih trenutno igra više nego što su prosječno igrali u karijeri. Za primjer, Brunson igra 35,3 minute, što je značajan porast u odnosu na 27,9 minuta koliko bilježi tijekom karijere.

Zbog takvog pristupa igri Thibsu najviše zamjeraju obožavatelji lika i djela Derricka Rosea kojeg je nemilo cijedio u Bullsima, a tada briljantni Rose nije to mogao podnijeti pa se ozlijedio i nikada ga više nismo vidjeli u MVP izdanju… Jasno, ne može se u Thibodeaua uprijeti prstom za tako nešto, ali njegov stil vođenja sigurno nije pomogao Roseovim akcijama.

Ozljede se nakupljaju i u Knicksima, Randle je bio out, pa onda i Anunoby, te kraće vrijeme i Brunson, no Thibs ne odustaje od svoje mantre "više je bolje". Sada to najbolje osjeća Josh Hart koji je prototip svega onoga što Thibs želi od igrača – iskoristiv na više pozicija, sjajan defenzivac i nevjerojatno fizički pripremljen. Pa ga tako, primjerice, protiv Warriorsa nije niti vadio iz igre, a Hart u posljednjih šest utakmica minuta bilježi 36, 48, 39, 42, 39 i 43 minute. Ako netko zaradi plaću…

Vincent Carchietta-USA TODAY SportsVincent Carchietta-USA TODAY Sports

Nije se jednostavno uklopiti u sistem tvrdog Thibodeaua niti zaraditi njegovo povjerenje, ali jednom kada si 'unutra', teško ispadaš van. Bojan je miljama daleko od toga, za njega se na utakmicama Knicksa i malo toga vrti u napadu, pa mora krvariti za svoj svaki poen. Nema tu baš viška napadačkih setova za njega, stvari su znatno drugačije nego kada je nosio dres Pistonsa ili Utaha u kojima je bio prva, odnosno druga napadačka opcija, ali njegovo vrijeme u Knicksima nesumnjivo dolazi. Momčad New Yorka drži četvrto mjesto Istočne konferencije i ima velike aspiracije oko dubokog odlaska u doigravanju. I tu bi Bojan trebao ugrabiti svoju priliku. I neće biti toliko bitno što su na krilnim pozicijama ispred njega i Anunoby i Randle i Hart i Precious Achiuwa – Knicksi na svom rosteru nemaju igrača Bojanovih karakteristika.

Prije koji dan je u eter pušten sjajan podcast Mind The Game u kojemu LeBron James i JJ Reddick daju malo dublji uvid u košarkašku igru, a obojica su se složila kako danas u NBA ligi više nema klasičnih catch and shoot igrača (kao ni 'staromodnih' centara bez šuta). Iako Bogdanović nije takav tip igrača, jer ima finu igru leđima i dobro se snalazi u postu - šuterski raspoloženi Bojan je ono što će Knicksima biti prijeka potreba u playoffu. Da li ga sada Thibs ne koristi jer nije uvjeren u njegove defenzivne karakteristike, da li ga 'skriva' za playoff ili je posrijedi tek njegova trenerska narav, nemoguće je reći. No Bojan se ionako naigrao tijekom NBA karijere, nauživao glavne role, i poena u rukama. U New Yorku ima priliku napraviti nešto veće. Priliku će zasigurno dobiti, onda ju samo mora objeručke ugrabiti. Knicksi će biti nezgodan match-up u doigravanju, to je već sada jasno. A tek moraju upaliti hrvatskog košarkaša…

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Bojan BogdanovićNew York KnicksNBATom Thibodeau

Ostale Vijesti