Blazersi u panici, Stotts treba rješenje: Evo koje su im opcije

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 08.11.19. | 10:08

Situacija u kojoj se vidi važnost planova B i C.

Portland Trail Blazersi jedan su od onih sastava koji nisu u prvom redu kandidata za finale Zapada, ali uz određeni dozu sreće i standardni ''nitro'' mod Damiana Lillarda u doigravanjima, svašta je moguće.

Prošle su sezone se do tog istog finala Zapada došvercali samo da bi bili pometeni odstrane Golden State Warriorsa, no ove godine je kvaliteta na jačoj konferenciji toliko distribuirana da bi put do same završnice, po svemu sudeći, trebao biti prava golgota.

I u punom sastavu Terry Stotts teško da ima roster čija se širina može mjeriti s onima koji je najviše posjeduju, a nedostatak Jusufa Nurkuća nešto je na što se, iako ga već dugo nema, momci u crnom nisu navikli.

Neke polukonkretne prognoze odaju da bi Tuzlak na parketu trebao biti oko veljače, no ova franšiza puše i na hladno kad su ozljede u pitanju. Razlog tome leži dobrim dijelom u povijesti: njihovi franšizni igrači to zapravo nisu postali najviše zbog ozljeda.

Primjeri fantastičnog Brandona Roya, kao i Grega Odena (na kojeg su 2007. potrošili prvi izbor drafta pritom propustivši jednog Kevina Duranta) razlog su za oprez, a neki koji su svoju mirovinu zaradili u ovoj organizaciji znaju da je, uz Clydea Drexlera, možda najveća legenda ove franšize Bill Walton imao karijeru izrešetanu ozljedama, te da bi možda pod svodovima dvorane imali više od jedne zastave prvaka da nije bilo tako. Ovako se ponose onom iz 1977. koju im je fantastični centar donio uz pomoć, prije svih, Maurciea Lucasa i Lionela Hollinsa.

Bilo kako bilo, još jednom se pokazalo kako nevolja ne dolazi sama, a trenera Portlanda koji je ovog ljeta mogao biti viđen na hrvatskom primorju zadesila je nova glavobolja. Ozljeda Nurkića ponudila je tzv. silver lining zbog činjenice da bi sada odlični igrač reketa treće godine Zach Collins imao više prostora za razvoj. No u trećoj utakmici sezone uslijedio je šok. U jednom duelu s Lukom Dončićem, 22-godišnjak je teško ozlijedio rame i bit će van stroja oko četiri mjeseca.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="en"><p lang="en" dir="ltr">Zach Collins leaves game with left shoulder injury<a href="https://twitter.com/hashtag/ripcity?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#ripcity</a> <a href="https://t.co/siIj4s3FGR">pic.twitter.com/siIj4s3FGR</a></p>&mdash; NBC Sports Northwest (@NBCSNorthwest) <a href="https://twitter.com/NBCSNorthwest/status/1188619839654580229?ref_src=twsrc%5Etfw">October 28, 2019</a></blockquote>

<script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Situacija je ovo u kojem ured Blazersa mora pripremiti plan prvo za kratkoročnu a onda i dugoročnu sanaciju. Ova druga zove se trade, a prva ima ime i prezime – Pau Gasol. 39-godišnji Španolac koji je već sad jedan od najvećih neameričkih košarkaša svih vremena, najvjerojatnije će biti primoran pomoći u trenucima kada Hassan Whiteside (zbog kojeg je žrtvovan Meyers Leonard jer se računa da je Collins njegova puno bolja verzija) neće biti na terenu. Trenutno je u status day-to-day ozljede zbog problema sa stopalom, no Stotts će očigledno trebati njegove minute.

Do tada, igra Blazersa će poprimiti poprilične small-ball obrise. Dosta igrača je prekomandirano na poziciju više, te je čak i Mario Hezonja vidio minute na centru. Bilo kako bilo, konačno rješenje bi mogla – a vjerojatno i trebala – biti igračka prinova.

Rosteru je potreban samo mali retool. Mjesecima se špekulira sa imenom Kevina Lovea i rade se montaže njegove figure u dresu Blazersa, a ako su ikad trebali potegnuti da te slike pretvore u stvarnost, sad je možda trenutak. Vjerojatno bi ih taj posao koštao nešto ekstra novaca luksuza, no velika je šteta da Blazersi u ovako ranoj fazi dižu ruke od bilo koje sezone u godinama stolovanja dva beka All-Star kalibra, kakvi su Lillard i C.J. McCollum.

Uostalom, Kevin Love igrač je kojem svakako potreban svjež početak, što znači da bi od ovog tradea mogli profitirati obje strane. Igrač je koji na individualnom planu još puno toga može dati, ali bi mu svakako na pameti bio return of investment. Također, poznati su njegovi problemi sa depresijom i tjeskobom, a jedan je od javnih ličnosti koji je najotvorenije progovarao o tim temama, pogotovo kao pionir A Player's Tribune platforme Dereka Jetera za profesionalne sportaše, gdje oni izlažu svoje intimne ispovijesti.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftheplayerstribune%2Fvideos%2F2095416303808750%2F&show_text=0&width=380" width="380" height="476" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>

Love je dečko iz Oregona, pa je njemu osobno Portland solucija koja posjeduje jedan adut različit od ostalih 29 momčadi, no važnije je pitanje njegovo uklapanje u košarkašku strukturu rostera ekipe. Obrana nikad nije bilo nešto što strši na njegovom CV-u, no tu je Whiteside kao vrhunski bloker koji je u tom segmentu završio kao vodeći u ligi sezone 2015./2016. u dresu Miami Heata. Problem, doduše, leži u tome što današnja NBA na zahtjeva od igrača reketa (samo) staromodno čuvanje reketa, već i obrambene rotacije i dobro pokrivanje mismatcheva – nešto u čemu je Collins nudio popriličnu prisutnost.

Kandidata na poziciji stretch četvorke koji bi mogli uskočiti franšizi sa sjeverozapada SAD-a ima cijeli niz, no pretvore li se nagađanja o njenoj romansi s Kevinom Loveom, mogli bi sredinom sezone, odnosno najkasnije od 7. veljače kad završava trade rok, svjedočiti maloj bajci.

(foto: Reuters)


Tagovi

Terry StottsZach CollinsKevin LovePortland Trail BlazersDamian LillardNBANBA tradeoviBrandon RoyGreg OdenLuka DončićJusuf NurkićKevin Durant

Ostale Vijesti