REUTERS
REUTERS

Bitka autsajdera

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 10.09.23. | 08:00

Za zlato igraju reprezentacije koje su atletici i individualnom talentu pretpostavile ekstra dodavanje, obrambeni angažman i pametne odluke na parketu.

Nikola Jokić, Nikola Kalinić, Nemanja Nedović, Vasilije Micić, Vladimir Lučić, Aleksej Pokuševski – sve su to igrači koji, što zbog ozljeda, što zbog svojih odluka, nisu bili na raspolaganju srpskom izborniku Svetislavu Pešiću za Mundobasket. Poredajte ih u jedan sastav, pridodajte im još ponekog rotacijskog igrača i imate momčad koja bi se borila za najviša odličja na Mundobasketu.

Ali i bez njih je Srbija stigla do finala SP-a. Iskusni Pešić, trener premazan svim mastima, a koji je, uzgred rečeno, bio pod teškom paljbom kritika nakon lanjskog Eurobasketa u kojem su Talijani šokantno izbacili Srbe, vratio je povjerenje javnosti i ponovno vratio susjede u sam košarkaški vrh.

I to bez dvostrukog MVP-ja NBA lige i aktualnog prvaka najjače košarkaške lige svijeta. Bez jednog od najboljih europskih playmakera, jednog od najboljih krila Eurolige...

Pešić je uzeo onu izlizanu trenersku floskulu „koga nema, bez njega se može”, debelim flomasterom ju ispisao na komad papira i „zalijepio” u glave svojih košarkaša. Nije tu bilo kuknjave niti alibija, Srbi su od starta prvenstva u Manili igrali zavodljivu košarku i pokazali kako su momčadska igra i košarkaški IQ i dalje ispred atletičnosti i individualne klase. Ogledni primjer za to je utakmica s Kanađanima u kojoj su Srbi ponudili košarkašku lekciju iz timske igre.

Isaiah J. Downing-USA TODAY SportsIsaiah J. Downing-USA TODAY Sports

A srpskim ambicijama na ovom turniru, nije naodmet niti to reći, pomogli su i jaki domaći klubovi – Partizan i Crvena zvezda su državni projekti iza kojih stoji ozbiljan državni novac, pa su domaćim igračima zasigurno pomogle teške euroligaške bitke. Pa zato danas dojmljive partije pruža jedan Aleksa Avramović koji zaključava jednog od ponajboljih bekova NBA lige...

Teško je reći za momčad Srbije da je autsajder, ali s obzirom na okolnosti i roster, ovo bi bila neka C momčad, s jednom ekstra-klasom, Bogdanom Bogdanovićem. I takva Srbija je dogurala do finala SP-a. Zajedništvom, krvavim koljenima i nevjerojatnim angažmanom svih 40 minuta. Malotko ih je stavljao u sam vrh, stigli su u Manilu u ulozi autsajdera i na koncu imaju priliku popeti se na svjetski tron. Unatoč svim izgledima. I otkazima onih najboljih.

REUTERS/Lisa Marie DavidREUTERS/Lisa Marie David

Malo drugačije stanje je kod njihovih današnjih protivnika – Nijemaca. Iako je na prvi pogled bilo jasno da su strašno talentirani, od Njemačke se očekivalo da će putem zabrljati, u skladu s tradicijom. Najbliže tome je bila utakmica s Latvijom, kada je Dennis Schröder odlučio na silu tražiti poene, a ne se sakriti, iako nije mogao pogoditi iz čamca u more u toj utakmici. Na koncu je trica za pobjedu Latvijaca iscurila iz obruča pa su Nijemci mogli proslaviti ulazak u polufinale u kojem im se nije baš davalo neke ozbiljne šanse. S druge su strane, naime, stajali favorizirani Amerikanci koje su prije toga već čvrgnuli Latvijci stoga nije bilo za očekivati da SAD može i drugi puta izgubiti na SP-u. Nisu, doduše, niti igrači Stevea Kerra računali s tim da bi mogli natrčati na raspoloženu Njemačku. I briljantnog Andreasa Obsta – igrača koji je jučer bio valjda najguglanija osoba u Americi. U utakmici u kojoj je sudjelovalo 14 NBA igrača – deset iz SAD-a i četiri iz Njemačke – autsajder Obst je najsjajnije zasjao. Stavio je deset poena u ključnoj trećoj četvrtini u kojoj su Nijemci 59-60 pretvorili u 94-84 na ulasku u zadnju četvrtinu, a pritom je pogađao trice kojima je lomio duh Amerikanaca.

Član Bayerna je u posljednjoj dionici, kod vodstva SAD-a 108-107 driblingom poslao Tyresea Haliburtona na parket pa onda i „potopio” tricu za vodstvo Nijemaca na minutu do kraja.

„MVP, MVP!”, krenuli su povici njemačkih navijača s tribina nakon što je njihova momčad konačno riješila američku slagalicu. No Obst nije želio stupiti u prvi plan nakon najbolje utakmice karijere.

Sjajan je osjećaj imati priliku igrati u ovakvoj utakmici, ali na kraju ovo je momčadski uspjeh”, skroman je bio Obst nakon slavlja.

Zato su ga nahvalili suigrači.

Nevjerojatan je. Svi znaju da je šuter, ali treba izaći na parket i šutirati na raj način. Nevjerojatno zahtjevno”, rekao je Franz Wagner

REUTERS/Eloisa LopezREUTERS/Eloisa Lopez

A zahtjevna će biti i današnja utakmica. U ogledu dva autsajdera, kojima su samo oni najhrabriji prognozirali finale, nema jasnog favorita. Tako, uostalom, i treba biti. Sada je samo pitanje hoće li pobjedu odnijeti timska košarka, kakvu ove dvije selekcije igraju, ili će danas ponovno iskočiti neki „obst” kojemu gode svjetla najveće pozornice. Kako god, danas u finalu igraju reprezentacije kojima se nije previše vjerovalo, dok će „NBA derbi” biti u ranijem terminu, onom rezerviranom za treće mjesto. Za zlato će igrati reprezentacije koje su atletici i individualnom talentu pretpostavile ekstra dodavanje, obrambeni angažman i pametne odluke na parketu. Kako je to Steve Kerr ustanovio, košarka je danas evoluirala, više nije 1992. kada se sve moglo na talent. Ovaj SP je sjajan pokazatelj tog trenda...

Oglas

Svjetsko košarkaško prvenstvo, finale


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Mundobasketsrpska košarkaška reprezentacijanjemačka košarkaška reprezentacija

Ostale Vijesti