ANALIZA Zašto su u ludom tradeu između Bostona i Clevelanda svi pobjednici?

Vrijeme Čitanja: 7min | sri. 23.08.17. | 16:38

Analizirali smo jedan od najvećih tradeova u NBA ligi posljednjih godina.

Ovog ljeta smo već navikli na šokove iz NBA lige, ali ono što se dogodilo noćas po hrvatskom vremenu je iznenadilo sve košarkaške fanatike. U tradeu između Clevelanda i Bostona Kyrie Irving je otišao u Celticse dok su novi članovi Cavaliersa postali Isaiah Thomas, Jae Crowder i Ante Žižić, a aktualni doprvaci su dobili i pick prve runde Brooklyn Netsa sljedeće godine.

Iako se, od kada je Irving izrazio želju za tradeom iz Clevelanda, u američkim medijima sramežljivo spominjala mogućnost da on završi u momčadi koju je prošle sezone izbacio u finalu Konferencije, to smo ipak pripisivali željama i mašti pojedinih novinara, a ne stvarnosti. Ali na kraju se to stvarno dogodilo.

Nakon početnog šoka i nezadovoljstva navijača obiju momčadi, uslijedilo je zadovoljstvo učinjenim poslom. Iz tabora obje strane počeli su se natjecati u hvaljenju novih akvizicija, a analizom učinjenog posla može se reći kako su u ovom poslu obje strane dobile. Klasični win-win trade.

Iako je propuštanjem Jimmyja Butlera i Paula Georgea izgledalo kao da će Danny Ainge, ključni čovjek Bostona, i ove godine na NBA tržnici igrati defenzivno, Celticsi će u novu sezonu krenuti s potpuno novom momčadi, a Ainge je još jednom pokazao kako se radi o pravom genijalcu koji razmišlja nekoliko koraka unaprijed. Prvo je na draftu prepustio prvi pick Philadelphiji te umjesto Markellea Fultza uzeo Jaysona Tatuma te dobio budući pick Lakersa što će se pokazati bitnim upravo u sinoć odigranom tradeu. Nakon toga je Boston potpisao Gordona Haywarda, a u cijeloj priči se morao odreći nekoliko igrača, između ostalih Averyja Bradleyja kojeg je poslao u Detroit za Marcusa Morrisa. Izgledalo je da je to – to te da će Boston u novu sezonu ući prilično jak te s dosta žetona za neke buduće poslove, a onda je Ainge doveo Irvinga.

I napravio je pravi posao. U momčad je doveo jednog od najboljih playmakera lige koji ima tek 25 godina, odnosno još uvijek nije došao do vrhunca svoje karijere, iza sebe ima jedan NBA naslov i tri nastupa u finalu, a prije LeBron ere je dokazao da može samostalno voditi momčad. Doduše, u Bostonu to neće morati raditi jer će uz sebe imati dva All-Star igrača (Hayward, Horford), korisnog člana petorke koji će uvijek dati sve od sebe (Morris) te nekoliko mladih igrača s visokom potencijalom (Tatum, Jaylen Brown, Marcus Smart). Dodajte ovom popisu centra Arona Baynesa te još jednog mladog igrača Terryja Roziera i zatvorit ćete 'ozbiljnu' rotaciju Bostona.

Dobiti igrača poput Irvinga je uvijek dobra stvar, ali pitanje je što si dao za njega. A što je Ainge dao? Prije svih Isaiaha Thomasa, najboljeg igrača momčadi proteklih sezona koji je iznenadio sve NBA poznavatelje svojim igrama posljednjih sezona. Nitko nije očekivao da će 175 centimetara niski Thomas postati jedan od najboljih playmakera lige s nevjerojatnom sposobnošću zabijanja. Njegovih 28,9 poena, uz 5,9 asistencija, u prosjeku u prošloj sezoni zvuči zastrašujuće i takvog igrača je stvarno teško mijenjati, pa bilo to i za Irvinga, ali nekoliko je razloga zbog čega je Boston to napravio. Prije svih je tu činjenica da je Thomas sada na sjajnom ugovoru, u sezoni pred nama će zaraditi tek 6,3 milijuna dolara, ali će ga sljedećeg ljeta trebati žestoko platiti. Thomas će tražiti i dobiti zasluženi maksimalni ugovor, a dugoročno vezati se za igrača koji će tada imati 29 godina, a nije baš, da budemo blagi, atletski spreman godinama izdržati NBA tempo, nije nikada dobra stvar za budućnost franšize. Pogotovo ako ta franšiza nije do kraja posložena, a Boston to s Thomasom realno nije bio. Uz sve to, važno je naglasiti kako Thomasa muči ozljeda kuka, a Ainge je nakon tradea objavio kako je ta ozljeda igrala važnu ulogu u cijelom poslu.

Uz Thomasa, otišao je još jedan član petorke – Jae Crowder. Njega je Ainge svojedobno doslovno „ukrao“ Dallasu u tradeu za Rajona Ronda, a s vremenom je on izrastao u korisnog igrača. Profilirao se kao vrlo dobar obrambeni igrač, a u posljednje dvije sezone je popravio i svoj ofenzivni učinak. Dobra je stvar za Cleveland da Crowder ima odličan ugovor još tri sezone, ukupno će do 2020. zaraditi 22 milijuna dolara, a on će sigurno nedostajati Bostonu. No, Celticsi su prilično jaki na njegovoj poziciji. Došao je Hayward koji je programiran za startera na niskom krilu, a Morris je puno prirodnija opcija od Crowdera za poziciju visokog krila u small ball postavi. To znači da bi Crowder morao na klupu, a već su se pojavile glasine da on nije baš zadovoljan tom opcijom. Uz sve to, njegovim odlaskom otvara se dodatni prostor za Tatuma, kojim su u Bostonu oduševljeni, a i Brown može na krilo.

Treći igrač kojeg je Boston izgubio je naš Ante Žižić. Koliko god su neki hrvatski mediji pisali hvalospjeve o njegovoj budućoj ulozi u Celticsima, činjenica je da Boston nije bio zadovoljan onim što je Žižić pokazao u Ljetnoj ligi. Da je to tako pokazalo je ekspresno dovođenje Arona Baynesa. Žižića je Boston vidio kao projekt od kojeg će možda dobiti nešto za godinu-dvije pa nisu ništa izgubili njegovim odlaskom.

Ostaje još pick Brooklyna kojeg je Boston proslijedio Clevelandu. Realno je to velika stvar u cijelom poslu, ali je isto tako realno da taj pick neće više nikad imati ovako visoku cijenu kao što je ima sada. Brooklyn je ovog ljeta složio prilično solidnu momčad, a kako nemaju svoj pick sljedeće godine, tako sigurno neće tankirati. S druge strane već sada postoje momčadi koje će sljedeće sezone sigurno tankirati (Atlanta, Chicago), odnosno one koje su u dugoročnom razvoju (Phoenix, Lakers) te će biti gore od Brooklyna. Imat će Netsi velike šanse za prvi pick, ali je realno očekivati da taj pick bude između 4. i 6. pozicije. Nije loše, ali nije 1. pick kojeg je Boston od Brooklyna imao ove godine.

A kada smo već kod tog picka, spomenuli smo da je Boston za Fultza dobio Tatuma i pick Lakersa sljedeće godine. Tu su i prvi pickovi Clippersa i Memphisa pa Ainge i dalje ima mnoštvo pickova na raspolaganju za buduće poslove. Možda je mogao proći i bez ovog picka ili ga zamijeniti onim Clippersa ili Memphisa, ali Aingeu smo dugo prigovarali da je preškrt. Kako mu sada zamjeriti kad je napravio nešto drukčije?

Što je, s druge strane, dobio Cleveland? I kratkoročnu i dugoročnu stabilnost.

Prije svega dobili su najbolji mogući paket za igrača koji je izrazio želju za odlaskom iz momčadi. Proteklih tjedana su se pojavljivale razne priče o raznim mogućim tradeovima za Irvinga, a najbolja je bila ona Phoenixa koja ni blizu nije bila ovoj koju su dobili od Bostona.

Thomas je u ovom trenutku igrač istih ili približno istih vrijednosti poput Irvinga, a bez obzira što će u momčadi s LeBronom Jamesom on imati manje loptu u svojim rukama nego je to bio slučaj u Bostonu, sigurno će profitirati od igre s Kraljem jer je on bolji spot-up šuter od Irvinga. A znamo svi da LeBron voli igrati s dobrim šuterima. S Thomasom Cleveland neće ove godine izgubiti ništa na kvaliteti, a sljedećeg ljeta će imati dobru priliku da vidi što će se njim. Dosta toga će ovisiti o LeBronovoj odluci o odlasku iz Clevelanda. Ako James ostane, onda Cavsi mogu dati maksimalni ugovor Thomasu jer će ionako biti iznad salary capa, a htjet će ostati konkurentni. Ako, pak, LeBron ode, Cavsi mogu pustiti Thomasa i krenuti u potpuni rebuilding ili ga ostaviti, pa uz njega i Kevina Lovea graditi momčad koja će biti 4-5 na Istoku.

Crowder će im donijeti prijeko potrebnu energiju na obje strane parketa, posebno u obrani. I prošle sezone je Cleveland odmarao LeBrona od najgorih obrambenih zadataka jer Kralj, ne zaboravimo, ipak ima 32 godine, a sada će to uz Crowdera biti puno lakše. Nije Crowder igrač koji će zaustaviti, ne znam, Kevina Duranta, ali će dobro doći u njegovom umaranju.

Žižić bi u Clevelandu mogao dobiti veću priliku nego u Bostonu jer je nominalno jedini ozbiljni centar u momčadi Tristan Thompson. Doduše, pitanje je koliko će Love igrati na centru, ali Žižić je ionako važniji za budućnost. A u toj budućnosti će važan biti Brooklynov pick jer Clevelandu nedostaje mladih igrača, a dogodine bi draft mogao biti jako dobar. Čak i ako taj pick padne na spomenutu razinu 4-6 mjesta, i dalje bi se moglo naći zanimljivog materijala.

Dosta je važna i činjenica da su Cavaliersi ovim tradeom dobili tri 'tijela' umjesto jednog te su sada uistinu krcati dobrim igračima. Popunjen je roster od 15 imena, a rotacija izgleda ovako:

PG – Isaiah Thomas, Derrick Rose, Jose Calderon
SG – JR Smith, Iman Shumpert, Cedi Osman
SF – LeBron James, Jae Crowder, Kyle Korver
PF – Kevin Love, Jeff Green, Richard Jefferson, Channing Frye
C – Tristan Thompson, Ante Žižić.

Nikada dublje Cleveland nije izgledao nakon povratka LeBrona.

Obje strane su, kao što rekosmo na početku teksta, pobijedile u ovom tradeu. Naravno da s ovim nisu riješeni svi problemi, prije svega onaj Bostonov kako će s ovom momčadi igrati obranu ili onaj Clevelandom mogu li s ovom momčadi konkurirati Golden Stateu. No, tim problemima neka se bave Brad Stevens i Tyron Lue. Nama je dosta i ovo.

A samo, kao šlag na tortu, da napomenemo da je prva utakmica sezone ona između Clevelanda i Bostona. Datum je 17. listopada, utakmica počinje u 2 sata ujutro po našem vremenu. Dođe nam se da se zapitamo jesu li u NBA uredima prilikom slaganja rasporeda znali za mogućnost ovog tradea?

(Foto: Action Images)


Tagovi

Kyrie IrvingIsaiah ThomasJae CrowderAnte Žižićizdvajamo

Ostale Vijesti