ANALIZA: Najbolja petorka ABA lige

Vrijeme Čitanja: 7min | čet. 08.12.16. | 16:14

Tko je najviše oduševio u dosadašnjem dijelu regionalne lige?

Jadranska barka lagano plovi k trinaestoj luci, što će reći da se nalazi na polovini puta ka konačnom odredištu: Play-offu. A to znači da je došlo vrijeme da se podvuče prva crta i napravi mali rezime onoga što smo dosad imali priliku da vidimo.

Promatrajući klubove, prvi dio ove sezone obilježio je aktualni vladar - Crvena zvezda. Klub s Malog Kalemegdana otvorio je sezonu s dvanaest uzastopnih pobjeda  i bez ikakve sumnje istakao kandidaturu za još jednu obranu šampionskog pehara. Ali, o momčadima ćemo drugom prilikom. Sad ćemo maksimalnu pažnju posvetiti petorici igrača koji su ostavili najdublji trag poslije dvanaest rundi natjecanja.

Kao polaznu točku nismo uzimali isključivo statistiku, jer bi onda sastav bio značajno izmijenjen od onog kojeg smo mi izdvojili. U prvom planu koristili smo sveukupni dojam, točnije koliko su partije petorice najboljih utjecale na generalni plasman svojih klubova.

Da ne dužimo previše, pogledajte koga smo izdvojili u prvi plan.

CENTAR - ANTE ŽIŽIĆ

Ono što je Nikola Jokić radio u svojoj posljednjoj sezoni s Mega Leksom, to Ante Žižić čini u dresu Cibone! Samo, na još brutalnijem nivou. Već sada slobodno se može reći da Cibonin biser ima MVP sezonu, a da će već sljedeće biti jedna od uzdanica Boston Celticsa čiji emisari već sada zadovoljno trljaju ruke. Momak rodom iz Splita bilježi brutalne brojke! I, da nije njega Cibona sigurno ne bi bila ni blizu četvrte pozicije. Ima hrvatski wonderkid veliku podršku daleko iskusnijeg Željka Šakića, ali ovo je momčad - Ante Žižića!

Razbio je Mega Leks na proste faktore prošlog vikenda, ubilježio 35 poena, 12 skokova i ostvario ukupni indeks - 43! U svih dosadašnjih osam trijumfa ostavio je svoj prepoznatljivi pečat i suvereno dominirao reketom, kao što je malo tko činio tijekom posljednjih godina.

Još se pamti i prepričava njegovo izdanje protiv skopskog MZT, kada je upisao rekord karijere s 37 poena, 20 skokova i vrtoglavih 56 indeksnih poena.

U posljednje vrijeme sve se češće koristi uzrečica - Žižić, pa svi ostali - koja jasno pokazuje da je individualno daleko ispred ostatka Jadranske lige. Drugi je strijelac lige s 233 koša, 21 u prosjeku, daleko je ispred svih u pogledu ukupnog indeksa korisnosti (324, prosječno 29,45) i ukupnom broju skokova (104, prosječno 9,45), a laskavu titulu najkorisnijeg igrača kola ponio je u čak tri navrata.

Dosadašnji dojam o mladom centru pokvarila je jedino stamena obrana Crvene zvezde u nedavnom sudaru u Zagrebu. I pored toga što je naišao na kolektivno savršeno postavljen bedem oko obruča, uspio je utakmicu završiti sa 16 poena i 8 skokova.

Jedino je zaista podbacio protiv Cedevite. Ali, svako ima pravo na loš dan, s vremena na vrijeme.

Bez sumnje prvi i najbolji centar i igrač lige.

KRILNI CENTAR - MILKO BJELICA

Konkurencija na poziciji krilnog centra bila je izuzetno jaka. Statistički gledano koplja bi se lomila između prvog strijelca lige Ivana Marinkovića (234 poena, utakmica i koš više od Žižića), Marka Lukovića i Nikole Jankovića. Međutim, sveukupno najjači utisak ostavio je - Milko Bjelica.

Prije svega zato što je veći dio dosadašnje sezone proveo na poziciji koja mu manje dogovara - centarskoj. Ali, mi smo mu udijelili pravo mjesto na terenu.

U nedostatku pravih petica u rotaciji, Dejan Radonjić se odlučio prekaljenom dugajliji udijeliti nezgodnu ulogu. Ali, Bjelica nije razočarao. Štoviše. Povratnik u Zvezdin dres opravdao je očekivanja i postao jedna od udarnih igli najboljeg tima šampionata.

Gledajući odnos minuta provedenih na parketu (217, u prosjeku 18), Bjelica je bilježio 11 poena, četiri skoka i jednu asistenciju po utakmici. Ali, njegov učinak ne treba se gledati kroz prizmu statistike.

Pobijedio je Igokeu i Karpoš Sokoli, prelomio prvi 'vječiti' derbi sezone serijom poena u ranoj fazi utakmice i unio sigurnost u redove 'crveno-belih' pod oba koša. Njegovo prisustvo na parketu od ogromnog je značaja za Crvenu zvezdu, prije svega zbog ogromnog iskustva koje posjeduje, ali i zbog činjenice da je jedan od igrača koje je najteže čuvati. Na svojoj poziciji, naravno.

Konstantno je u stavu „trostruke prijetnje“, brži je i okretniji od većine centara u Ligi, a ako mu čuvar ostavi malo više slobodnog prostora, kaznit će ga šutem za tri poena.

Imao je svojih uspona i padova Bjelica tijekom sezone, ali treba uzeti u obzir da je u 33. godini života, da je jedna od Zvezdinih glavnih opcija u Euroligi, ali i da je ritam ove sezone - paklen.

KRILO - LUKA BABIĆ

Konkurencija na poziciji krila možda je i najtanja u odnosu na ostale pozicije. Većina bi bez previše razmišljanja stavila Marka Simonovića, najviše zbog činjenice da je prva napadačka opcija 'crveno-belih', ali on je ipak najviše eksplodirao u Euroligi, gdje je postao jedan od najopasnijih šutera. U ABA ligi ima nešto skromniji učinak. Opet, ne i zanemariv.

Luka Babić se na ovoj listi našao prije svega zbog velikog uspona u formi koji je doživio u posljednje vrijeme. Da je Mega bilježila bolje rezultate u dosadašnjem dijelu prvenstva Rade Zagorac ne bi imao alternativu, ali nekada veliki talenat hrvatske košarke popunio je njegovo mjesto.

Počeo je loše hrvatski reprezentativac. Bio je, žargonski rečeno, mlak. Podsjetio je dosta na partije koje je pružao prethodnih sezona. U prvi plan nije izlazio onda kada su se lomila koplja, a u sivilo ekipe uklopio se i protiv Budućnosti i Crvene zvezde.

Ali, u dosad turbulentnoj sezoni Luka Babić uspio je pronaći izlaz iz krize i zadrži određenu konstantu. Nedavno je zgazio Cibonu u velikom hrvatskom derbiju, a utakmicu je završio s 24 poena, 6 asistencija i 6 skokova. Bio je jedna od glavnih karika pobjeda nad Igokeom i Megom.

Njegove brojke nisu takve da bi čovjek 'pao na guzicu', ali kada je u svom elementu drži sve konce u svojim rukama. A ono što je najvažnije - uspio je pronaći način da izbjegne sudbinu mnogih kolega i ne postane igrač koji samo čeka svoju šansu iz ugla, već je proširio napadački asortiman.

BEK ŠUTER – WILLIAM HATCHER

Partizan ove sezone mahom zna samo za dramatične utakmice i završnice na jednu loptu. A trener Aleksandar Džikić svaki put izvlači istog keca iz rukava - Willa Hatchera!

Polivalentni američki košarkaš izvlačio je 'Parni valjak' iz blata nekoliko puta ove sezone. Bio je heroj pobjeda nad Mornarom, Cibonom, Olimpijom, FMP, Karpošom i Megom, dok je MZT pregazio zajedno s ostatkom ekipe. I to je sve učinio samo u ABA ligi!

Apsolutno prvi strijelac momčadi s gotovo 65 poena više od drugoplasiranog Novice Veličkovića, prva udarna igla 'crno-belih' i igrač bez koga bi Partizan vjerojatno imao znatno slabiji učinak.

Ipak, ni njegova kvaliteta nije mogla donijeti prevagu protiv tri najveća protivnika, Crvene zvezde, Budućnosti i Cedevite. Ali je u te tri utakmice ubacio ukupno 46 koševa, što nije zanemariv učinak.

Činjenica da se podjednako dobro snalazi i na beku i na playmakeru čini ga dodatno opasnim po sve rivale, zato i jeste plijenio pažnju svojim šuterskim, ali i organizatorskim sposobnostima. Doduše, više kao klasičan strijelac. Zato i jeste sedmi strijelac lige sa 17 koševa u prosjeku, dok po utakmici bilježi i gotovo 16 indeksnih poena. 

PLAYMAKER - STEFAN JOVIĆ

Svaka čast Marcus Williamsu na svemu što je uradio za Budućnost i magičnim asistencijama koje je ubilježio. Ali, učenik je odavno prestigao učitelja. Možda bi se nekadašnja vedeta Crvene zvezde našla na ovoj poziciji da pruža ozbiljne partije u kontinuitetu i da generalno nije problematične prirode, ali Stefan Jović je još prošle godine pretekao Williamsa.

Ono što je Ante Žižić na poziciji centra, to je Jović na poziciji organizatora igre - bez konkurencije. Dobro, Žižić ima impresivnu statistiku, jer je cijela momčad podređena njemu. U slučaju Stefana Jovića situacija je drugačija, pošto je on sebe kompletno podredio momčadi!

Motor Crvene zvezde, Radonjićeva produžena ruka na parketu, čovjek bez kojeg igra Crvene zvezde ne bi imala smisla. Ni početak, ni kraj. Ni glavu, ni rep.

Da ne širimo priču i ne idemo previše daleko, dovoljno je samo pogledati Stefanov učinak na parketu ove sezone. Svaka akcija polazi od njega, svaka obrana počinje njegovim zaustavljanjem protivnika u ranoj fazi. Upravo zbog njega, ali i snažnog kolektivnog duha, Zvezda je bar polovinu utakmica ove sezone dobila sa „pola gasa“, a svaki put on je činio da igra srpskog i regionalnog prvaka ima svoj fluidni tok.

U slučaju Stefana Jovića ne treba čeprkati po statistici, jer se tu neće naći neke impresivne prosječne brojke. Ali, onih 16 asistencija koje je podijelio u Zvezdinom gaženju Cedevite ostavile su cijelu košarkašku regiju bez daha.

Koliko je reprezentativac iz Niša važan kotač u Zvezdinoj mašineriji govori i činjenica da klub nije želio da ga proda ovog ljeta ni po koju cijenu i da je, uz ostanak Dejana Radonjića, bio najvažniji proteklog ljeta.

Organizator kakvog bi poželjela svaka momčad, iako bi mogao da proba da se upusti u malo više ofenzivnih realizacija. Doktor obrane. Stefan Jović.

JOKER - PIERRE JACKSON

Čovjek za kojim plaču u Cedeviti i danas. Snagu potencijala je pokazao protiv Partizana, kada je ubacio 32 poena, ali i podijelio devet asistencija i ukrao četiri lopte. Jedan je od igrača čiji je dolazak pokrenuo Cedevitu i najavio bolje dane za zagrebački klub.

Nije se zadržao dugo, ali za ono vrijeme koje je proveo na Jadranu pokazao je da je statistički mogao biti možda i najbolji igrač cijele sezone uz Antu Žižića. S prosjekom od 16 poena, sedam asistencija i dvije ukradene lopte, jasno je i zašto.

Piše: Nikola Stojković/Mozzartsport

(Foto: Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Stefan JovićLuka BabićAnte ŽižićMilko BjelicaWilliam Hatcher

Ostale Vijesti