REUTERS/Albert Gea
REUTERS/Albert Gea

Adios, amigo: Gasol se danas i službeno oprostio od profesionalne košarke

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 05.10.21. | 18:53

Čudesni 42-godišnjak je osvojio skoro sve što se osvojiti može

Teoretski maksimum, ideja o postizanju konačnog. Sve više od toga je nemoguće i nezamislivo. Iskreno, kada pogledamo karijerua Paua Gasola, upravo nam teoretski maksimum pada napamet. Veliki Španjolac u svojoj kućni vitrine ima sve relevantne trofeje koje jedan košarkaš može poželjeti. Upravo zato je možda veliki košarkaški as rekao zbogom profesionalnom loptanju pod obručima.

Na nedavno održanim OI u Tokiju, Gasol je predvodio svoje suigrače sve do četvrtzavršnice, no ovog puta pokraj SAD-a i Grega Popovicha nije išlo. Malo tko je pomislio da će taj, jedan naoko običan i pomalo očekivan poraz biti i posljednja Gasolova utakmica u dresu reprezentacije i nekog kluba.

Nemoguće je nabrojati što je sve postigao ovaj velikan u gotov 25 godina profi karijere. Uzeo je dva NBA naslova, jedno svjetsko zlato, dva europska, a ima i tri medalje sa OI. Zlato nije osvojio. Dva puta je gubio finala, a jednom je dospio do bronce.

Kao što se vidi na snimki, Pau nije mogao suzdržati svoje suze na današnjoj press konferenciji pred prijateljima, kolegama i obitelji. Rastanci su bolni.

Što se klupskih uspjeha tiče, Gasol je s Lakersima u dva navrata osvajao naslov, a može se pohvaliti i da je kao centar čak šest puta bio dio all-star ekipe.

Kratko i jasno, ovakve vijesti bude nostalgiju. Na prvu, Pau Gasol je velikan predivne igre, i svjedok “nultih” i “desetih” godina ovog tisućljeća, bok uz bok s najvećim zvijezdama NBA lige. Do MVP titule nije stigao LeBron i Durant su te godine jednostavno bili prejaki.

Šećer na kraju, iako je na OI ispao u četvrtzavršnici, Gasol se od klupske košarke oprostio sa stilom. Povratkom u svoju Barcelonu zacrtao si je jasan cilj – osvojiti naslov nacionalnog prvaka. To mu je i pošlo za rukom. Skoro pa teoretski maksimum, no i ovo je više nego dovoljno da se Gasolovo ime upiše zlatnim slovima u anale europske i američke košarke.


Tagovi

Pau GasolBarcelona

Ostale Vijesti