Wolverhampton na portugalski pogon: Super-agent Jorge Mendes stvara europsku momčad od novopečenog prvoligaša (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 23.07.18. | 12:51

Joao Moutinho treće je pojačanje Wolvesa.

Jorge Mendes jedan je od poznatijih ljudi u svijetu nogometa, vjerojatno i sporta općenito, a da i sam nije nogometaš.

On je svim ljubiteljima nogometa dobro poznati super-agent Jorge Mendes, prema kojem mnogi imaju dvojake osjećaje – poštovanje zbog uspješnosti i zazornost zbog utjecaja na karijere igrača koji nerijetko traže transfere samo zbog puno većeg novca kojeg mogu dobiti, ne gledajući i mogući prostor za napredak u nogometnom smislu.

Bilo kako bilo, riječ je o uspješnom nogometnom agentu čija je karijera vezana uz agenciju Gestifute u kojoj vlasnički udio ima i kineski konzorcij Fosun – većinski vlasnik Wolverhamptona od proljeća 2016. godine.

Taj 'deal' sa Fosunom, omogućio je Wolvesima privlačenje igrača koji nisu najprominentnija 'roba na tržištu' koju zastupa Jorge Mendes – poput Cristiana Ronalda, Davida De Gee, Edersona, Diega Coste ili Jamesa Rodrigueza.

Jedno od glavnih pojačanja koje je Mendes 'vrbovao' za engleski klub bio je trener Nuno Espirito Santo koji je na klupu stigao u ljeto prošle godine (2017.). On je bivši trener Valencije, Porta i Rio Avea koji je privukao mnoge bivše igrače Porta, a u posljednje vrijeme i Benfice.

Međutim, i prije dolaska Espirita Santa, Mendes je privukao određena vrhunska imena koja nisu bila potpuno etablirana na europskoj sceni.

Jedan od takvih igrača je Ruben Neves koji je stigao prošle sezone za 18 milijuna eura iz Porta. Prošle sezone 21-godišnji povremeni portugalski reprezentativac bio je glavni igrač momčadi sa Molineuxa sa odigranih 38 utakmica u koje je ugradio i 6 pogodaka.

Osim njega, tu su još i krilni igrači poput Ivana Cavaleira i Heldera Coste koji su stigli u Championship prije dvije godine iz Monaca, odnosno Benfice, uz braniča Wilya Bolya, igrača školovanog u najpriznatijem francuskom kampu Clairefontaine odakle su potekli nogometaši poput Kyliana Mbappea, Thierrya Henrya i Willama Gallasa.

Uz njih, bitno je spomenuti Dioga Jota koji je prošle sezone – također na posudbu – stigao iz Atletico Madrida, a u prvenstvu je zabio sjajnih 17 pogodaka. Ove sezone je u potpunosti otkupljen od Wolvesa, kao i još jedan napadač, Leo Bonatini, koji je prošle godine zabio 12 pogodaka u Championshipu.

Sve ono što ih veže, osim činjenice da su trenutno suigrači u novopečenom engleskom prvoligašu, jest činjenica da su igrači pod Mendesovom agencijom i da su svi Portugalci – osim Bolya koji je Francuz s podrijetlom koje vuče iz Obale Bjelokosti.

Međutim, uprava Wolvesa nije stala na četvorici portugalskih prvotimaca. Naime, klubu su se priključila dva sunarodnjaka Nevesa i ekipe, i to dva vrlo priznata imena u svjetskom nogometu.

Svakako najzvučnije ime je Joao Moutinho, koji je stigao iz Monaca za cijenu od 5 milijuna funti. Iskusni 31-godišnjak trebao bi se odlično uklopiti u sustav 3-4-3, koji prakticira Nuno Espirito Santo, a Ruben Neves bi mogao naučiti podosta od iskusnog sunarodnjaka.

Drugo ime je donedavni vratar Sportinga, Rui Patricio koji je stigao kao slobodan igrač.

Uz njih dvojicu, dva nova pojačanja dolaze iz Španjolske, a svakako veliko pojačanje u napadu je Raul Jimenez. Riječ je o vrlo poznatom Meksikancu koji je došao na jednogodišnju posudbu iz Benfice u kojoj je proveo tri sezone nakon napuštanja Atletico Madrida.

Upravo su 'Rojiblancosi' klub koji će dodatno pojačati redove Wolverhamptona. Naime, posljednje pojačanje, barem zasad, trebao biti Jonny Castro kojeg je Atletico otkupio ovo ljeto od Celte za 7 milijuna eura, ali španjolski i engleski mediji navode kako će ga madridski klub proslijediti na posudbu u klub sa Molineuxa.

Tako bi Wolverhampton mogao u početnoj postavi imati čak šest Portugalaca, uz dva Španjolca te po jednog Brazilca, Francuza i domaćeg Conora Coadya u srcu obrane koji je prošao sve omladinske uzraste engleske reprezentacije.

Osim njih, na klupi su još i lijevi bek Ruben Vinagre (Portugalac), lanjski kapetan Danny Batth koji će teško pronaći mjesta u novoj sezoni u obrani Wolvesa, kao i marokanski reprezentativac Romain Saiss koji je bio redovan član prve postave.

Mora se priznati da je ovo vrlo respektabilna momčad koja bi - ukoliko je portugalski trener stigne u potpunosti uigrati – mogla pretendirati na borbu za Europu.

(Foto: Reuters)


Tagovi

Ruben NevesIvan CavaleiroDiogo JotaRaul JimenezRui PatricioJoao MoutinhoJorge MendesWolverhampton

Ostale Vijesti