Swanseajev bijeg u pobjedu: Kako je Ancelottijev šegrt čudesno spasio Velšane

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 15.05.17. | 10:51

Paul Clement napustio je Carla Ancelottija i u siječnju iz Bayerna prešao u Swansea te u zadnja četiri kola režirao senzaciju spasivši klub od ispadanja.

Sylvester Stallone i društvo pobjegli su iz njemačkog zarobljeništva, a Swansi će preživjeti još jednu sezonu u elitnom rangu engleskog nogometa zahvaljujući hudinijevskom bijegu sa začelja u svibnju. Pobjedom protiv Sunderlanda u gostima 2:0, njihovom trećom u zadnja četiri kola, pobjegli su četiri boda od opasne zone i osigurali ostanak kolo prije završetka Premier lige.

Još prije pet mjeseci situacija je bila izuzetno loša u Walesu, Swansea je s dna ljestvice gledao konkurenciju i baš se spremao ustoličiti svog trećeg menadžera ove sezone, malo tko se u tim zimskim mjesecima bio spreman okladiti kako će „labudovi“ i dogodine igrati Premier ligu, ali potom se pojavio Paul Clement.

Bolja vremena za Swansea najavio je već u svojoj premijernoj utakmici na klupi pobijedivši Crystal Palace 2:1, ali ni njegov put nije bio bezbolan. Nakon uvodne pobjede zaredao je šest utakmica bez pobjede i činilo se kako ni Clement ne može trgnuti Swansea te ga spasiti od katastrofe.

Ali samo nekoliko minuta nakon poraza od Watforda, Clement je sve gurnuo u vatru i stavio ogroman pritisak na leđa svojih igrača označivši domaću utakmicu protiv Stokea kao „mus pobjedu“.

Drugi presudan korak u Swanseajevoj premierligaškoj kampanji ove sezone bilo je ustoličenje Leona Brittona u vezni red. Džepni dinamo, visok samo 165 centimetara postao je zamašnjak vezne linije i galvanizirao suigrače davši im svetu misiju – sačuvajte klub od ispadanja.

Bio je to Clementov odgovor na vapaje navijača koji su željeli Brittona u udarnoj momčadi od početka sezone. Trener ih je poslušao, a ovaj je bio sjajan protiv Stokea te je svoju momčad odveo do vrijedne pobjede 2:0. Njegov povratak revitalizirao je i iskusnog napadača Fernanda Llorentea čiji su se golovi pokazali presudnima u Swanseajevom bijegu sa začelja.

No Llorente nije bio jedini vođa momčadi koji je proradio Brittonovim dolaskom, klupski talisman Gylfi Sigurdson bio mu je od velike pomoći. Spomenuti dvojac najiskusniji je među Swanseajevim igračima i povukao je kad je bilo najpotrebnije te potvrdio zašto ih je toliko premierligaša željelo odvesti iz Swanseaja u siječnju, Llorentea se vezalo uz Chelsea, a Sigurdsona je tražio cijeli sijaset premierligaških klubova.

Premierligaški analitičari ipak guraju Clementa u naslovnu ulogu, njegova obrambena organizacija bila je ključna za spas. Također, sjajno je vodio momčad na terenu, a to je bilo najjasnije na utakmici protiv Liverpoola u gostima koju je Swansea spektakularno pobijedio 3:2.

Engleski menadžer priznat će kako je mnogo naučio od svog mentora Carla Ancelottija s kojim je radio u Chelseaju, PSG-u, Real Madridu i Bayernu, a njegov uspjeh potvrda je talenta koji je u njemu vidio veliki talijanski trener.

Ovo nije bio samo klupski, nego i nacionalni uspjeh, naime Swanseajevo ispadanje značilo bi da će Velšani ostati bez kluba u Premier ligi jer je Cardiff ispao prije četiri sezone. Ovako će i iduće ljeto provesti sastavljajući momčad za premierligaško društvo.

Clementov nos za igrača bit će im od ogromne pomoći, iako nije apsolutno pogodio s pojačanjima u siječnju. Nisu svi dovedeni igrači procvjetali, ali Martin Olsson, Tom Carroll i Jordan Ayew bili su sjajni.

Predsjednik Huw Jenkins rekao je za Clementa da je „bogom poslan“, odnosno da je idealan čovjek za Swanse, a njegovo ustoličenje nazvao „načinom na koji Swansea radi posao“ – dovodi nepoznate menadžere na klupu i od njih radi zvijezde.

„To je naša najveća snaga ovih sedam godina, uvijek smo imali odlične trenere, to nam je preduvjet za uspjeh,“ rekao je Jenkins.

„Nema sumnje da će nas Paul ponovno uzdignuti, nego će vratiti našim igračima i navijačima samopouzdanje.“

Clement uspio upravo to i za nagradu će dobiti priliku ponoviti svoj uspjeh i dogodine – u sedmoj uzastopnoj sezoni među premierligaškim klubovima.

(foto: Action Images)

Germanijak pratite i na Facebooku!


Tagovi

Premier ligaSwansea CityPaul Clement

Ostale Vijesti