Prema FM-u je trebao postati najbolji napadač svijeta, a sa 27 godina se oprostio od nogometa

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 27.02.20. | 16:32

Bio je član svoje reprezentacije na Euru 2016., ali teška ozljeda natjerala ga je da objesi „kopačke o klin“.

Ovaj 27-godišnjak svojevremeno je bio jedna od ponajvećih nada u svijetu nogometa, ali su ga ozljede zaustavile na putu prema velikoj karijeri.

Sa svega 16 godina Kadlec odlazi iz Bohemiansa u redove praške Sparte koja za njega izdvaja 500 tisuća eura. Narednih pet godina Kadlec postaje prva napadačka opcija jednog od najvećih čeških klubova, a iako ga je veliki broj klubova iz lige petice htio u svojim redovima, on se odlučuje na prelazak u Eintracht iz Frankfurta koji ga je platio 3,2 milijuna eura.

Kadlec je tih godina bio percipiran kao jedan od najtalentiranijih napadača u Europi, a popularna računalna simulacija Football Manager predviđala mu je da će upravo on jednoga dana postati ponajbolji svjetski napadač.

Iako su od njega u Frankfurtu imali velika očekivanja, Kadlec nikako nije uspio pokazati ono što se od njega očekivali. U siječnju 2016. godine Kadlec odlazi u danski FC Midtjylland za 2,1 milijuna eura, ali se tamo nije dugo zadržao pa tako za svega šest mjeseci seli nazad u Spartu koja je za njega izdvojila 2,7 milijuna eura.

Od ljeta 2016. pa sve do prije nekoliko dana Kadlec je bio član Sparte, a iako se na njega gledalo kao člana udarnih 11, on nikako nije uspio vezati više od 10-ak utakmica bez da neka, pa makar i neka manja, ozljeda ne zaustavi da ulovi toliko željeni kontinuitet.

Malo po malo Kadlecovo se strpljenje bližilo kraju, a kap koja je prelila čašu bila je nova teška ozljeda prednjih križnih ligamenata radi koje bi morao biti van terena minimalno 10-ak mjeseci budući da se radi o koljenu kojeg je već operirao.

Na svojim društvenim mrežama Vaclav Kadlec je objavio kako je odlučio reći svoje konačno zbogom nogometu, a ta je vijest odjeknula kao bomba u češkim medijima budući da nitko nije očekivao ovakvu njegovu odluku.

Dodajemo za kraj kako je u mlađim uzrastima češke reprezentacije Kadlec kombinirano skupio 47 nastupa, a pritom je mrežu tresao u 27 navrata. Jednako tako, dres A reprezentacije oblačio je 15 puta, suparničke mreže tresao u četiri navrata, a iako nije skupio ni minute valja naglasiti kako je bio član Češke na Euru 2016. godine.

Prema podacima dostupnim na Transfermarktu Kadlec je u svojoj karijeri odigrao 280 utakmica, zabio je 75 pogodaka, a za njih 24 je asistirao.

Nažalost, priča „što bi bilo, kad bi bilo“ zauvijek će se vezati uz njegovo ime.

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Football Managerčeška nogometna reprezentacijaigračka mirovinaVaclav Kadlec

Ostale Vijesti